icon clock18.09.2020
icon eye1893
ЛАНОВЕЧЧИНА

“КОРОНАЦІЯ” ЛАНІВЧАН НАБИРАЄ ОБЕРТІВ: ЗА ДВА ТИЖНІ – БІЛЬШЕ 70 ІНФІКОВАНИХ

З 3 по 16 вересня у 364 жителів Лановеччини здійснено забір біоматеріалу на проведення лабораторного обстеження методом ПЛР. У 71 обстеженого були позитивні результати. Наразі це найбільший показник за увесь карантинний період, як повідомляє помічник лікаря-епідеміолога району Юлія Резнік. Зрештою, лише більше 30 інфікованих виявлено за два дні тестувань цього тижня.
Загалом, станом на 17 вересня методом ПЛР підтверджено інфікування ковід-19 у 282 жителів Лановеччини, з них 165 уже одужало, а 117 продовжують хворіти.

За інформацією головного лікаря районної лікарні Омеляна Гулька, на стаціонарному лікуванні в інфекційному відділі перебуває 19 дорослих і 2 дітей (всього в лікарні 67 хворих). У 15 дорослих та однієї дитини підтверджено діагноз COVID-19, решта пацієнтів відділу очікують результати обстежень. Одна хвора потребує кисневої підтримки.
— У жінки важка супутня хвороба, концентратор кисню їй не підходить, потрібно щодня по два балони кисню, маємо проблеми з їх доставкою, — каже О.Гулько. — Поки що ситуацію контролюємо, перебоїв з постачанням не було, але проблема існує. Інфекційний відділ переповнений, резервним у нас є дитячий відділ, де можемо розгорнути 15 ліжок. Там є окремий вхід, можна під’єднатися до центрального киснепроводу. Словом, запасний варіант готовий. Щодо забезпечення індивідуальними засобами захисту, з цим все добре, коштів вистачає. Стосовно медикаментів, то фінансування достатнє, але проблеми з ліками на ринку. Вже є дефіцит, якщо проводити через тендер. Бюрократія відбирає можливості оперативного придбання необхідних медикаментів, що передбачені протоколом лікування ковіду. Плюс у пацієнтів нерідко є супутні хвороби, не всім підходять протокольні препарати, тож такі хворі часто лікуються за власні кошти. Якщо з лікуванням, забезпеченням та зарплатою все більш-менш зрозуміло, то господарська частина лікарні потребує серйозного капіталовкладення. Скажімо, із передбачених 1,5 млн грн на лікарню районна рада виділила 1, 1 млн грн, Лановецька міська рада — 280 тис. грн, хоча в бюджет Лановецької ОТГ в рік ПДФО з працівників медзакладів надходить 2,5 млн грн. А Борсуківська сільська рада (із передбачених 550 тис. грн) не перерахувала на лікарню жодної гривні упродовж трьох років. То про яке покращення матеріально-технічної бази можна вести мову?
Щодо ситуації із захворюванням на коронавірус, то вона також невтішна. Чи не щодня у Ланівцях в спеціалізованому наметі (на фото) та у селах мобільна бригада міського центру первинної медико-санітарної допомоги проводять забір біоматеріалів на лабораторне обстеження методом ПЛР у 40-60 осіб, і з кожної партії фіксують інфікованих. У когось виявлена хвороба безсимптомна (зрозуміло, що такі люди не вірять тестам), у когось протікає у легкій формі, а хтось потребує госпіталізації — все залежить від імунітету людини. Але медики нагадують, що за ширму ковіду не варто ховати й інші, не менш небезпечні хвороби, які, хоч і не належать до інфекційних, та значно витратніші в лікуванні і вкорочують віку людям частіше, аніж коронавірус. А з ковідом треба навчитися жити, дотримуючись елементарних правил гігієни і не нехтувати рекомендаціями сімейного лікаря. Добре, що галасливі пліткарі трохи заспокоїлись. Таке враження, що тепер кожен тихенько чекає своєї черги. Іноді є вагання, чи проводити тест, чи ні… Вже й спілкування у нас якесь полохливе. Та головне, аби нас не обмежували у повноцінному здобутті освіти, у здійсненні підприємницької діяльності. Та й узагалі: ізоляція має бути розумною, а не поголовною.
Усім здоров’я!

Наталя ГАМЕРА.