icon clock09.07.2020
icon eye3455
ЛАНОВЕЧЧИНА

КОРОНОВАНА ХВОРОБА: А ВІРУС СТАЄ ЖОРСТОКІШИМ

  Станом на 15 год 9 липня, за інформацією завідувачки інфекційного відділу районної лікарні Ольги Рижак, на стаціонарному лікуванні в інфекції перебуває 18 хворих, десять з яких з діагнозом Covid-19. Минулого тижня у відділі було 26 пацієнтів. Така кількість хворих на ГРВІ тут була наприкінці 2019-го-початку 2020 року. А цієї ж пори торік відділ був заповнений хворими на кір.

  З початку оголошення карантину, у зв’язку з епідемією коронавірусу, на Лановеччині зареєстровано 113 випадків захворювання на Covid-19, 39 осіб одужало. І лише за червень маємо понад 60 інфікованих. На сьогоднішній день — 74 хворих.

  — Вірус сьогодні уже не той, що був раніше, а набагато жорстокіший, з ним треба на «Ви», — каже лікар-інфекціоніст О.І.Рижак. — При лікуванні застосовуємо одночасно два антибіотики внутрівенно, дехто потребує кисневої терапії. Лікуємо важку і середньої важкості форму ковіду. Усі хворі нашого відділу отримують медикаменти безкоштовно. Через киснепровід подаємо пацієнтам з утрудненим диханням кисень, в окремих випадках застосовували концентратор кисню. До апарату ШВЛ не було потреби підключати. Мали декількох дуже важких пацієнтів, серед яких і жінка 1933 р.н. Її вже виписали з лікарні, вона повністю одужала.

  Добре, що наші люди трохи заспокоїлись і не шукають винних у зараженні коронавірусом. На розмноження й поширення інфекції впливає також і погода — висока вологість, дощі, перепади температури. Вірус боїться високої температури повітря, то можливо, що захворюваність піде на спад, — сподівається лікарка.

  Засобами індивідуального захисту, запевняє Ольга Іванівна, медперсонал інфекційного забезпечений. В достатній кількості у них і дезінфікуючих засобів. Наразі ще є медикаменти. Відділ, а це окреме приміщення, збудований ще у 1964 році з ініціативи тодішнього головного лікаря Віктора Оксентовича Демчука, розрахований на 35 ліжкомісць. Із 1978 року донині тут працює Ольга Іванівна. У час скорочення ліжкомісць, в інфекційному мали б лікувати 10 пацієнтів, але тут завбачливо не виносили ліжок, тож місць поки що вистачає.

  — Якби не балансування на межі ліквідації інфекційного відділення, як це триває вже декілька років, то за допомогою пацієнтів, які тут лікувалися й висловлювали бажання допомогти, ми б уже зробили в приміщенні ремонт, була б і гаряча вода, — запевняє завідувачка. — Такого боксованого інфекційного відділення з окремими входами в палати і з середини, й зовні, немає в області більше ніде, лише в Чорткові і в Ланівцях. Звісно, приміщення із 56-літньою історією потребує капітального ремонту й оновлення. Люди хочуть не лише ефективного лікувального процесу, але й нормальних умов під час лікування.

 Я не з чуток знаю, що багато пацієнтів своїм одужанням завдячують Ользі Рижак. Сама ж вона не любить похвали на свою адресу, не сприймає й пости та коментарі традиційних фейсбучних активістів, особливо їхні пасквілі, навіть на чию-небудь адресу. Розуміє, що здорова критика потрібна, але іноді така свобода слова вже починає нагадувати банальне щоденне заняття й світогляд зелених мух.

  — Важка не стільки наша робота, як моральний тиск різного роду «експертів», вічно всім незадоволених. Я люблю свою роботу, свідомо розумію, чим ризикую і з чим маю справу. Так само й інші працівники нашого відділу. Вони знають, куди прийшли, значить, повинні працювати задля одужання пацієнтів. Ми не маємо права боятися, не маємо права на помилку.

Медсестра Тетяна Шимкова

  Не так тут і легко, як намагається заспокоїти й переконати лікар-інфекціоніст, яка навідріз відмовилася сфотографуватися. Перебуваючи цілу зміну в масці й захисному комбінезоні, вся спина в дівчат мокра, на лиці рубці від маски й шапочки, руки «побабчилися» в рукавицях. І отак ідуть до пацієнтів, а ще ж треба самому посміхатися, підібрати слова, аби додати віри пацієнтові в його одужання. Ольга Іванівна сама «підхопила» коронавірус ще навесні. Перенесла хворобу у легкій формі. Зізнається: приймала ліки і бажала швидшого одужання, аби знову повернутися до лікарні, до своєї роботи, до пацієнтів. Закликає людей не панікувати стосовно поширення інфекції, але й не легковажити з власною безпекою, особливо людям зі слабким імунітетом. Ліки, каже медик, — не лише ін’єкційні й таблетовані, а, насамперед, це турбота про свій організм у плані раціонального харчування, не зловживання шкідливими звичками, позитивні емоції, здоровий спосіб життя, випромінювання добра. А сама Ольга Іванівна — суцільний позитив і оптиміст.

  Тож позитиву і добра усім, щоб не хворіти!

Автор: Наталя ГАМЕРА