Коронавірусна інфекція: що потрібно знати

  Коронавіруси – це велике сімейство респіраторних РНК-вірусів, які можуть викликати у людей гострі респіраторні захворювання з легкою, середньою та важкою формою протікання. Новий коронавірус являє собою штам, який раніше не був ідентифікований у людей. Перший випадок захворювання був зареєстрований 12 грудня у Китаї в м.Ухань. Повідомлення про спалах нового коронавірусу COVID-19 надійшло до Всесвітньої орга-нізації охорони здоров’я 31 грудня 2019 року. Станом на 3 березня в Китаї зареєстровано 81 254 тис. хворих. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, станом на 3 березня 2020 р., у світі зареєстровано 90 937 лабораторно підтверджених випадків захворюваності COVID-19, з них 3111 летальних. Одужало 48 017 осіб. В Європейському регіоні коронавірусна інфекція виявлена в 34 країнах, загальне число захворілих – 3385 чоловік, з них померли – 85.  В Україні, станом на 4 березня, у м.Чернівці зареєстровано завізний випадок (хворий перебував в Італії) коронавірусної інфекції.

  Коронавірус дуже стабільний навіть у замороженому стані, при температурі -20С виживає протягом 2 років. Він зберігає життєздатність на поверхнях до 6 діб, в залежності від комбінації параметрів.

  Джерело інфекції – хвора або інфікована людина. Інкубаційний період триває 14 – 27 днів. Коронавірус передається від людини до людини повітряно-крапельним, повітряно-пиловим та контактно-побутовим шляхами. Наразі немає підтверджених даних про те, що домашні тварини, наприклад коти чи собаки, можуть бути його переносниками.

  80% захворілих осіб переносять захворювання в легкій формі. Підвищеному ризику захворіти важкою формою хвороби піддаються люди похилого віку та особи з хронічними хворобами (астма, цукровий діабет, серцево-судинні захворювання).

  Легка форма інфекції дає про себе знати втомою, підвищеною температурою тіла, болем в горлі, кашлем. При ураженнях органів шлунково-кишкового тракту з’являється нудота, біль у животі, блювота, рідкі водянисті випорожнення.

  При проявах у вигляді тяжкого гострого респіраторного синдрому (ТОРС) захворювання починається гостро – озноб, висока температура (вище 39 град.), задишка, тяжкий сухий кашель, біль у грудній клітці. Це найбільш важкий перебіг, який дає високу (до 35%) летальність.

  Лікування симптоматичне, оскільки на даний час специфічних ліків немає, вакцина для попередження виникнення коронавірусної інфекції не розроблена.

  Країни всього світу посилили епіднагляд, щоб швидко діагностувати нові потенційні випадки COVID-19 та не допустити масового поширення цього захворювання серед жителів планети. У всьому європейському регіоні посилено заходи з тестування: ВООЗ запровадила механізм передавання клінічних зразків пацієнтів (які відповідають епідеміологічному визначенню підозри на інфікування COVID-19) до міжнародних референс-лабораторій. Зараз у європейському регіоні працює 6 міжнародних лабораторій для виявлення нового коронавірусу. В України з 24 лютого 2020 року розпочався скринінг температури у людей, які в’їжджають на територію країни.

  Для  профілактики  захворювання слід  дотримуватись стандартних  рекомендацій:

  •   часто мийте руки з милом або обробляйте спиртовмісними дезінфікуючими засобами, особливо при контакті з домашніми тваринами;
  • не торкайтеся немитими руками до слизових оболонок очей, носа;
  • під час кашлю чи чхання прикривайте рот і ніс паперовою серветкою, яку одразу ж після використання викиньте у сміттєзбірник;
  • уникайте близького контакту (до 2м) з особами, котрі мають гарячку та кашель;
  • якщо маєте підвищену температуру тіла, кашель, утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря та повідомте про перебування за кордоном в межах інкубаційного періоду або можливе спілкування з хворим на коронавірусну інфекцію;
  • проводьте часте провітрювання приміщень та вологе прибирання;
  • доглядаючи за хворим на респіраторні захворювання, використовуйте одноразові маски, змінюючи їх кожні 3 години;
  • по можливості не відвідуйте місць масового скупчення людей;
  • не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження.

Автор: М.БОРЕЙКО,

лікар-епідеміолог Кременецького ММРВ ДУ «ТОЛЦ МОЗ України».