ЛІТНІ ЗАПРАВКИ ДО САЛАТІВ

  Сезон свіжих овочів — у розпалі. Тож не дуже хочеться псувати свіжість салату важким майонезом. Є безліч варіантів смачних і корисних заправок для салату. Пропонуємо вашій увазі п’ять найцікавіших на наш погляд.

Гірчична

  Інгредієнти: 50 г сухої гірчиці, 200 г волоських горіхів, один червоний бол-гарський перець, пів лимона, 100 г сметани 25-30% жирності, один помідор, сіль, мелений перець — за смаком.

  Приготування: Подрібнюємо помідор і перець блендером. В сухій чаші блендера подрібнюємо горіхи на швидкості «турбо», додаємо гірчицю і перемішуємо інгредієнти на цій же швидкості 1 хвилину. До горіхів і сухої гірчиці додаємо сметану, лимонний сік (50 мл) і подрібнені болгарський перець та помідор, сіль, перець. Збиваємо всі інгредієнти на великій швидкості до однорідної маси.

  Така заправка підходить для будь-яких овочевих салатів.

  Часникова

  Інгредієнти: 200 г сметани 20-25% жирності, 2-3 зубчики часнику середнього розміру, свіжа зелень петрушки, сіль, перець чорний мелений — за смаком.

  Приготування: Додаємо в сметану сіль, перець, подрібнені петрушку та часник. Перед подачею заправку охолодити, поставивши на 2-3 години в холодильник.

  Такий соус підійде до будь-яких салатів: як для овочевих, так і м’ясних.

  Можна залити картоплю таким соусом і запікати в духовці. Виходить теж дуже смачно з приємним часниковим ароматом і трохи з кислинкою.

 Заправка  з  авокадо

  Інгредієнти: по одному авокадо і перцю чилі, ріпчаста цибулина, 1,5-2 ст. л. лимонного соку, 2-3 ст.л. оливкової олії, 200-400 мл води, свіжа зелень кінзи, перець чорний мелений, сіль — за смаком.

  Приготування: Авокадо, перець Чилі, цибулю збиваємо в блендері до стану густої сметани. Додаємо лимонний сік, оливкову олію, добре перемішуємо. Щоб довести соус до потрібної консистенції — можете розвести його кип’яченою водою. В кінці додаємо сіль, перець, зелень кінзи.

«Айолі»

  Інгредієнти: одна чайна ложка води, один лимон, 4 великих зубчики часнику, один яєчний жовток, 200 мл рафінованої олії, сіль — за смаком.

 Приготування: Вичавлюємо лимонний сік, подрібнюємо часник, викладаємо його у миску. Відокремлюємо яєчний жовток від білка, додаємо його до часнику. Малими порціями вливаємо олію, щоб у процесі помішування змогли з’єднатися всі інгре-дієнти заправки. За допомогою вінчика або міксера збиваємо жовток, постійно доливаючи олію.

  Збиваємо всі інгредієнти, аж поки заправка не стане густою. Додаємо сік лимона, сіль і чайну ложку очищеної води.

  Зверніть увагу! Якщо у вас виходить рідка маса, продовжуйте збивати вінчиком, поки маса не загусне і не стане, як майонез, тільки після цього додавайте воду.

  Малинова

  Інгредієнти: 200-250 г свіжої малини, 100 мл оливкової олії, одна невеличка цибуля, 2 ст.л. бальзамічного оцту, сіль, перець чорний мелений — за смаком, 2-3 листочки м’яти. 

  Приготування: Подрібнюємо листя м’яти, цибулю. Додаємо до них олію, сіль, перець, бальзамічний оцет. Малину подрібнюємо блендером в пюре. Малинове пюре можна процідити через сито, якщо хочете, щоб було без кісточок. З’єднуємо обидві маси і добре перемішуємо.

  Здавалося б, заправка повинна вийти солодкою, але вона, крім цього, дає приємний аромат м’яти, кислинку — завдяки такому компоненту, як оцет, запах оливкової олії і гостроту за рахунок подрібненої цибулі. Тому її можна додавати в овочеві салати, м’ясні, рибні страви і страви з птиці.

  Заправка  з  грейпфрутом

  Інгредієнти: 1 ч. л. квіткового меду, 0,5 ч. л. цедри грейпфрута, 0,5 чайної ложки цедри лимона, перець червоний і чорний мелений, сіль — за смаком, 1 ст.л. винного червоного оцту, по 1 ч. л. соку лимона і грейпфрута, 2 ст. л. оливкової олії, 1 ч. л. готової гірчиці.

  Приготування: Викладаємо у велику миску чайну ложку меду, гірчицю, лимонний і грейпфрутовий соки (свіжовичавлені), цедру фруктів і столову ложку червоного винного оцту. За допомогою міксера або вінчика збиваємо наші інгредієнти до утворення однорідної маси. Після цього починається дуже важливий момент приготування. Для того, щоб оливкова олія добре перемішалася з іншими інгредієнтами, її необхідно вливати в масу буквально по крапельці. Важливо: коли вливаємо олію — паралельно збиваємо все вінчиком. В кінці додаємо за смаком сіль, чорний і червоний мелений перець.