icon clock27.03.2020
icon eye2697
ЛАНОВЕЧЧИНА

ЛАНОВЕЧЧИНА У ЧАС КОРОНАВІРУСНОЇ ПАНДЕМІЇ

  Від минулої п’ятниці, 20 березня, у районній лікарні, за повідомленням головного лікаря Омеляна Гулька, на стаціонарному лікуванні перебувало 103 пацієнти (всього лікарня на 115 ліжко-місць). В інфекційному відділенні було 14 хворих, в терапевтичному – 22. Майже щодня поступали хворі з ознаками ГРВІ, аналізи яких медики відправляли в обласну лабораторію для дослідження на коронавірусну інфекцію COVID-19. Дякувати Богові, результати у всіх негативні.

  Станом на обідню пору 26 березня, в медзакладі перебувають 88 хворих, з них в інфекційному відділенні  – 11 (троє з пневмонією), в терапії  –  18 (троє з пневмонією). Решта пацієнтів з різними захворюваннями. Відвідування їх обмежено, без толку по лікарні ніхто не тиняється. Передачі з ліками, продуктами та речами першої необхідності хворим персонал приймає. З лікарняним харчуванням все без змін.

  За словами головного лікаря та самих працівників закладу, підвіз медперсоналу з сіл району до роботи організовано. Наразі в достатній кількості є одноразові маски та рукавиці. Апарат штучної вентиляції легень та концентратор кисневий (на що було виділено кошти з районного та міського бюджетів) ще не придбано.

  До зустрічі і боротьби з коронавірусом, що вражає з кожним днем все більше українців, лановецькі лікарі, правду кажучи, не готові. Засоби індивідуального захисту – як одноразові, так і багаторазового використання – або в обмеженій кількості, або зовсім відсутні. Місцева влада просить допомоги у підприємців та небайдужих людей сприяти в забезпеченні лановецьких медиків вторинної ланки найнеобхіднішим. До того ж, виникла ще й заборгованість зарплати за березень (450 тис. грн), виходять з ладу важливі для повноцінного функціонування закладу пристрої. Бракує й кваліфікованих лікарів для роботи з сучасною апаратурою та вправних менеджерів у керівному складі, а розмір заробітної плати бажає кращого. Наразі в медзакладі працює 240 чоловік. З них 46 лікарів, 130 –  медсестри. Добре, що не ліквідували інфекційне відділення, як того вимагали ініціатори так званої медичної рехворми. Можливо, із оголошенням карантину через пандемію коронавірусу, МОЗ подбає про галузь охорони здоров’я в провінціях. Бо насправді ситуація поки що контрольована, але ніхто не в змозі передбачити, що буде за день-два. Треба допомогти медицині, щоб було кому допомагати хворим. А вірус, як бачимо, не перебирає… Хворіють COVID-19 і медики, і бідні, і багаті, і навіть британський 71-річний принц Чарльз.

  За даними МОЗ, станом на 22.00 год 26 березня в Україні підтверджено 196 випадків коронавірусної хвороби COVID-19, з них 5 летальних. Один пацієнт одужав, уже виписаний з лікарні.

  У Ланівцях в час карантину зорганізувалися активні волонтери, котрі, до речі, не припиняють допомагати й армійцям. Приміром, Валерій Собчук нещодавно на замовлення передав нашій землячці Наталі Севастьяновій у військову частину, де вона зараз служить (24 бригада, м.Яворів), підставки на платформи для фіксування техніки. Разом із однодумцями-благодійниками вони також вирішили шити захисні костюми та маски. Власник магазину гардин Андрій Воронюк та його швеї працюватимуть благодійно. Уже зібрали більше 10 тис. грн і перерахували постачальнику за тканину (1200 м), готують викрійки. Як тільки надійде сировина (а це найближчі день-два), почнуть шити.

  Є домовленості з керівництвом Агропродсервісу щодо придбання 5 одноразових захисних костюмів, респіраторів 3 класу, що вже на етапі доставки в Ланівці. Як тільки надійдуть у продаж захисні окуляри (а це, можливо, з понеділка, як запевнили в обласному департаменті охорони здоров’я), то волонтери куплять 5 шт. Таким чином, буде повністю “обмундировано” п’ятьох медиків. Одноразові речі індивідуального захисту будемо докуповувати поступово.

  Пандемія – не війна, від якої можна сховатися, можна пожалітися, що втомилися, і сказати, що хтось на ній заробляє. Проблема вірусу, що гуляє світом, стосується кожного. Тож бережімо себе і не наражаймо на небезпеку своїх близьких. Просто потрібно уникати скупчення людей, дотримуватися правил гігієни і вимог карантину. Дасть Бог, переживемо цю медичну турбулентність. Переживемо й економічну кризу, яку, на жаль, не уникнути через пандемію. Головне –  залишаймося людьми.

Автор: Наталя ГАМЕРА.

  Волонтерська група координуватиме дії в телефонному режимі. Кошти за бажанням можна перераховувати на рахунок районної організації Товариства Червоного Хреста. Хто має змогу допомогти одиноким людям похилого віку з доставкою продуктів, ліків та речей першої необхідності, або надати для цих потреб кошти – також можна перераховувати на рахунок ТЧХ: UA793385450000026003334101637 (UAH) Лановецька районна організація товариства Червоного Хреста й узгоджувати свої дії у телефонному режимі:

  • 098 085 0258 (Дмитро);
  • 097 981 6138 (Таня); 
  • 067 525 9265 (Валерій);
  • 097 803 0710 (Наталя).