Лановеччина пишається: Ганна Кичук – Людина року – 2020

  21 лютого в Збаразькому замку відбулася подія високого масштабу — номінація “Людина року-2020”.

  Серед цьогорічних дев’яти лауреатів — Ганна Марківна Кичук — уродженка села Верещаки, бібліотекарка, педагогиня, краєзнавиця, громадська діячка, авторка історико-краєзнавчих книжок «Відлітають журавлі» (1998), «Розстріляна юність» (2006), «До зір — через терня» (2011, у співавторстві з І.А.Климишиним), співавторка книжки «Верещаки — Коржківці: два села зі спільною долею» (2017), авторка біографічних нарисів «Ланівчани: постаті і долі» (2012) та Воркутинська Голгофа в долі наших краян» (2019).

  Ганна Кичук народилася 6 липня 1942 р. на Лановеччині. Працювала бібліотекаркою на Кременеччині та в родинному селі, вчителькою (37 років) української та німецької мов, образотворчого мистецтва на Волині й у Верещаківській школі, а також Новосільській спеціалізованій школі-інтернаті. Була делегатом Другого з’їзду Народного руху України, Другого з’їзду УРП, Всеукраїнської конференції Товариства української мови імені Т.Шевченка, Світового форуму Союзу українок, депутатом Підволочиської районної ради (1991-1995), учасницею двох революцій — Помаранчевої та Революції Гідності. Організаторка кімнати-музею у с. Гнилички Підволочиського району (2004, нині Тернопільський район), на теренах Новосільщини зібрала понад 100 експонатів для Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав». Її матеріали друкували в журналі «Волинь моя» Міжнародного громадського об’єднання «Волинське братство» (про Тамару Дідик, Івана Климишина, Івана Марчука).

  Нині Ганна Марківна проживає з сім’єю на Підволочищині в с.Нове Село і продовжує активну творчу діяльність. У березні 2021 року очікує на вихід у світ ще одного власного літературного видання «Попіл, грати і мальви». Працює над автобіографічною книжкою «Мажорні і мінорні акорди моєї долі», збіркою поезій «Голос серця», краєзнавчою роботою «Так ми говоримо і вінчаємося».

  Редакційний колектив «Голосу Лановеччини», просвітяни та однодумці-земляки — щиро вітаємо Ганну Марківну із заслуженим визнанням. Здоров’я Вам, нових творчих здобутків, Господнього благословення на плідне і щасливе довголіття!

Наталя ГАМЕРА.

Фото з відкритих джерел