icon clock24.01.2020
icon eye1753
ЛАНОВЕЧЧИНА

МІНУ З ЖУКІВЦІВ ЗНЕШКОДЖЕНО

  20 січня о 17 год. 15 хв. до чергового диспетчера 11 ДПРЧ надійшло повідомлення про виявлення на території с.Жуківці у лісопосадці предмету, що за своїм зовнішнім виглядом може бути вибухонебезпечним.

  За результатами проведення ідентифікації встановлено, що виявлений предмет є мінометною міною калібру 120 мм.

  22 січня піротехнічна група АРЗ СП Управління ДСНС України у Тернопільській області вилучила та знешкодила даний ВНП.

Принагідно  нагадуємо правила  дій  у  разі  виявлення вибухонебезпечних  предметів:

  – негайно припиніть усі роботи в районі виявлення вибухонебезпечного предмета (предметів);

  – відведіть на максимальну відстань усіх людей (не менше 100 метрів), які знаходились поблизу, намагаючись рухатись назад по своїх слідах;

  – позначте небезпечне місце добре видимим орієнтиром та огородіть його від сторонніх осіб, використавши різні підручні матеріали: дошки, жердини, гілки, мотузки, шматки тканини тощо.

  – повідомте про знахідку службу порятунку за номером «101», чітко зазначивши точну адресу (орієнтири) місця знаходження вибухонебезпечного предмета;

  – очікуйте на безпечній відстані від місця знаходження вибухонебезпечного предмета на приїзд фахівців Державної служби з надзвичайних ситуацій та Національної поліції, при цьому здійснюючи заходи щодо недопущення до небезпечної зони інших  людей.

КАТЕГОРИЧНО  ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

  – палити та використовувати відкритий вогонь поблизу місця, де знаходиться вибухонебезпечний предмет або предмет, схожий на нього;

  – піднімати, витягувати з ґрунту, зрушувати з місця, кидати, ударяти і розбирати будь-які вибухонебезпечні предмети;

  – переносити ці предмети в місця перебування людей.

 ПІД  ЧАС  ПРОГУЛЯНОК  В  ЛІСІ  АБО  В  ТУРИСТИЧНОМУ  ПОХОДІ:

  1. Ретельно вибирайте місце для багаття. Воно повинно бути на достатній відстані від траншей і окопів, що залишилися з часів війни.

  2. Перед розведенням багаття в радіусі п’яти метрів перевірте ґрунт на наявність вибухонебезпечних предметів (обережно зніміть лопатою верхній шар ґрунту, перекопайте землю на глибину 40-50 см або за допомогою щупу).

  3. Користуватися старими багаттями не завжди безпечно. Там можуть виявитися підкинуті військові «трофеї» або такі, що не вибухнули.

  4. У жодному випадку не підходьте до знайдених багать, що горять (особливо вночі). В цьому багатті може бути вибухонебезпечний предмет.

  Якщо ви опинилися поблизу вибуху, стримайте свою цікавість і не намагайтеся наблизитись до епіцентру, щоб подивитись або допомогти рятівникам. Найкраще, що ви можете зробити, — залишити небезпечне місце.

  Пам’ятайте! Розмінуванням, знешкодженням або знищенням вибухонебезпечних предметів займаються тільки підготовлені фахівці-сапери, допущені до цього виду робіт. У будь-якому разі при виявленні вибухонебезпечного предмета або предметів підозрілого характеру лише безумовне виконання заходів безпеки є гарантом того, що не станеться випадку каліцтва чи загибелі. Правильно і безпечно знешкодити вибухонебезпечні предмети здатні лише досвідчені фахівці. У жодному разі не намагайтеся робити це самі, щоб уникнути до трагічних наслідків.

Лановецький районний сектор Управління ДСНС України у Тернопільській області.