icon clock14.04.2020
icon eye1123
ЛАНОВЕЧЧИНА

МЕДИКИ ПЕРЕДОВОЇ: ЧИМ ЗАБЕЗПЕЧЕНІ І З ЯКИМИ ТРУДНОЩАМИ СТИКАЮТЬСЯ

  Знову волонтери передали медикам швидкої допомоги у Ланівцях одноразові захисні костюми, рукавиці, окуляри, антисептик. Цього разу додали ще захисні екрани і, що також важливо, рециркулятор бактерицидний — чого тут ніколи не було.

  Чи отримала екстренка обіцяну урядом доплату? Ні! Чи збільшили зарплату їм? Ні! Чи забезпечили засобами індивідуального захисту? Так. Маски дали, рукавиці. І пару костюмів, які вже використали, а нових не додали. Мають тільки волонтерські… Як проходить дезінфекція й утилізація захисного одягу й автомобіля? А примітивно: одяг знімають і спалюють у кочегарці, машину бризкають з бачка, придбаного власним коштом. Такого, яким можна кропити жуків… Чому? Бо іншого алгоритму дій у таких ситуаціях їм не надали. Засобів для цього також. Рятуються, як уміють. І… як дозволяють обставини.

  Відколи швидку відокремили від районної лікарні, вона стала самостійним підрозділом. Із начальством у Кременці та «верхівкою» в Тернополі. Кременець сьогодні також на самовиживанні (там, як кажуть їхні лановецькі колеги, навіть волонтери не допомагають). І це при тому, що на Кременеччині коронавірус прогресує… І ще там, згідно з медичною реформою, планують зробити госпітальний округ…

А що лановецькі лікарі лікарні? А нічого: мовчки роблять свою роботу, рахують захисне обмундирування, обурюються, що не знають запасів і чи вистачить в екстрених випадках і кому… Так, саме кому… Бо, перш ніж потенційний хворий потрапить до інфекційного відділення на лікування, його доставлять «швидкою», він мусить здати аналізи, пройти рентген, його оглядають в наметі на вулиці, а вже потім «дають добро» на стаціонар в інфекцію… Не доведи Господи зараз захворіти навіть якоюсь іншою, аніж вірусна, хворобою, чи дістати травму…

  Ситуація на Лановеччині стабільно тривожна. Впильнувати і втримати яку сьогодні надто складно.

  У лікарні, як поінформував головний лікар Омелян Гулько, сьогодні перебуває 60 пацієнтів, 4 з яких в інфекційному відділенні.

Наталя ГАМЕРА