МУЗИЧНІ СХОДИНКИ Богдана ДЕМЧУКА

  16 листопада у Києві проходив V фестиваль-конкурс мистецтв дитячої та юнацької творчості «В обіймах часу», участь у якому взяли близько 100 учасників з України, а також з Грузії та Білорусі. Серед обдарованих конкурсантів – вихованець музичної школи по класу баян Богдан Демчук. За декілька хвилин свого перебування на сцені юнак не тільки зумів сподобатися глядачам, які не шкодували аплодисментів і вигуків «браво», а й привернути увагу компетентного журі. Як результат – перше місце у но-мінації «інструментальне мистецтво». Баяніста нагороджено грамотою, а також сертифікатом на безкоштовну участь у конкурсі в Грузії. Переможцем всеукраїнських конкурсів Богдан стає не вперше. Його творчий дебют був минулого року на всеукраїнському телевізійному конкурсі «Мелодія Різдва» у м.Львів, де здобув найвищу нагороду – гран-прі. Також виборов ІІ місце в обласному конкурсі «Творчість юних». Окрім цього, Богдан в числі обдарованих дітей району брав участь у гала-концерті фестивалю «Вставай, сонце», що проходив минулоріч під патронатом Президента України у Тернополі.

  Про творчі успіхи юного баяніста, його шлях мистецькою стежиною, внутрішній світ спілкуюся з Богданом та його наставником Наталією Магдич.

  – Недостатньо мати талант від Бога, потрібно ще працювати над тим, щоб його розвинути, філігранно відточити, вміти застосувати, – зазначає вчитель. – Богдан – гарний приклад того, як талант, помножений на наполегливу працю, творить формулу успіху.

  З перших уроків Наталія Миколаївна помітила у нього музичні здібності. І чим більше вкладала знань, тим кращим був результат. Богдан відвідує уроки чи не щодня. Замість двох занять зі спеціальності, що вимагається згідно з програмою, у нього – чотири. Влітку також займається додатково з викладачем, щоб не втрачати “форму”. Тоді можна рете-льніше підготуватися до конкурсів, адже є більше вільного часу. До підбору репертуару ставляться відповідально. Адже від цього, значною мірою, залежить успіх. Слово учня у цій справі – вирішальне. Якщо обраний твір йому до душі, то й зіграє він його бездоганно.

  Самокритично говорить про себе й сам Богдан. Зізнається, що не дуже любить сцену, однак дотримується принципу: якщо треба, то треба. Завжди хвилюється перед виступом, але не приховує, що на сцені отримує такі позитивні емоції, які заряджають його на нові звершення. Для нього важливо, щоб виступ на сцені обов’язково увінчався успіхом, в іншому випадку свою працю вважає марною. А коли отримує заслужені нагороди, то по-справжньому щасливий. З усмішкою пригадує свій дебют на все-українському конкурсі. Тоді не міг стримувати хвилювання, тряслися ноги і аж баян у руках підскакував. Сьогодні уже впевнений в собі, звик до сцени, вірить у себе і вже не так хвилюється.

  – Успіх дитини залежить від трьох складових: талановитий учень, старанність педагога, підтримка батьків. Це, знаєте, як кава 3 в 1. Без молока чи цукру вже не буде того смаку, – піджартовує Наталя Миколаївна.

  Якщо ж говорити відверто, саме батьківська підтримка, як моральна, так і фінансова, відіграє у наш час ключове значення. Адже не секрет, що сьогодні участь у будь-яких конкурсах, навіть якщо вони організовані управлінням культури, платна. Тож без зацікавлення батьків і капіталовкладень у розвиток власної дитини, тут аж ніяк не обійтись.

  Батьки Богдана – Ірина і Саша завжди підтримують усі задуми педагога, роблять все від них залежне, щоб їхній син спробував свої сили в конкурсах, гордяться, коли перемагає. До речі, свого часу мама Богдана також навчалася в музичній школі і теж у Наталії Магдич, тому їй до вподоби синове захоплення і вона, як ніхто інший, розуміє, скільки у музичне мистецтво потрібно вкласти сил і праці. 

  На фестиваль-конкурс «В обіймах часу» батьки поїхали разом із сином. Пригадує Наталія Миколаївна, як вони хвилювалися, щоб виступ пройшов вдало, і які емоції та сльози радості переповнювали їх, коли йому вручали нагороду.

  Сьогодні Богдан Демчук учасник чи не усіх районних масових заходів, його із задоволенням слухають у школі і в садочку (виступав у «Ромашці»). А минулоріч у грудні Богдан зібрав повний аншлаг у залі музичної школи під час свого звітного концерту. Такі учні просто знахідка для мистецького закладу і гордість для педагогів.

  Юнак навчається в музичній школі уже останній рік. Незважаючи на це – у них з викладачем ще безліч планів, конкурсів, чимало творчих задумів, що до кінця навчального року хочуть втілити в життя. На запитання: «Чи планує поєднати своє життя з музикою», відповідає чесно: «ні», однак з тим, що музика залишить у його серці помітний слід, погоджується і щиро вдячний всім, хто навчив її любити, розуміти, бути з нею на «ти».

  Талант завжди родом з дитинства і кожна людина народжується із зернятком у руці, тільки потрібно знайти поле, де це зерно найкраще проросте.

  Олеся МЕЛЬНИЧУК.

  На фото: Богдан із викладачем після конкурсу.