Медогляди бюджетників, призовників і школярів: хто повинен оплатити?

  Відповідно до ч.3 ст.4 закону про фінгарантії, програмою медгарантій визначено перелік та обсяг послуг з охорони здоров’я і лікарських засобів, оплата яких гарантується за кошти держбюджету. А ось медпослуги, що не включені до програми медичних гарантій, за ці кошти не оплачують, проте можна покривати за кошти держбюджету, передбачені на реалізацію відповідних державних програм і заходів, місцевих бюджетів, медичного страхування, юридичних і фізичних осіб та з інших джерел, не заборонених законодавством.

  Наче досить зрозуміло: усе, що входить до програми медгарантій, оплачує Національна служба здоров’я України (НСЗУ), а що поза межами програми, заклад повинен надавати за плату. Проте існують деякі медпослуги, які викликають купу суперечок щодо того, хто за них повинен сплатити. Зокрема, йдеться про профілактичні медичні огляди працівників бюджетної сфери, призовників та школярів. НСЗУ з цього приводу надала комплексну відповідь.

  Медогляди бюжетників. Спочатку з’ясуємо, чи повинні комунальні некомерційні підприємства (КНП) безкоштовно проводити профілактичні медогляди працівників бюджетних установ. Відповідно до п.2 Порядку №559, витрати закладів та установ охорони здоров’я, пов’язані з проведенням обов’язкових медоглядів працівників бюджетних установ та організацій, покриваються за кошти, передбачені кошторисом на утримання відповідного закладу та установи охорони здоров’я. Працівники підприємств, установ, організацій будь-якої форми власності відшкодовують вартість бланка особистої медичної книжки закладам та установам охорони здоров’я, які проводитимуть обов’язкові медогляди, під час проходження попереднього медогляду до прийняття на роботу та в разі необхідності отримати новий бланк цієї книжки у зв’язку з його втратою, зіпсуттям або неможливістю використовувати надалі чи купують зазначений бланк за власні кошти.

  Таким чином, відповідно до норм згаданого Порядку, працівники бюджетних установ, незалежно від підпорядкування, професії яких включено до Переліку №559, у разі проходження обов’язкового медогляду мають сплатити лише вартість бланка особистої медичної книжки. Інші витрати, пов’язані з його проведенням, здійснюють коштом закладу охорони здоров’я, який проводить медогляд.

  Проте такий висновок зовсім не відповідає сьогоднішнім реаліям. Переважна більшість закладів охорони здоров’я як первинного, так і вторинного рівня зараз функціонує як КНП та отримує фінансування за договорами про медичне обслуговування населення з НСЗУ, тож надавати безкоштовно медичні послуги поза програмою медгарантій такі ЗОЗ не повинні. НСЗУ зазначила, що програмою медичних гарантій проведення обов’язкового медогляду працівників бюджетних установ не передбачено, тож воно має бути оплачене коштами замовника або ж місцевого бюджету.

  Медогляди призовників. Згідно з п.п.2.6.3 Положення №402, до складу ВЛК залучають лікарів із місцевих лікувально-профілактичних закладів рішенням голови РДА (виконавчого органу міської ради) за погодженням із головою відповідної штатної військово-лікарської комісії (ВЛК) регіону. А чи повинна оплатити працю таких лікарів НСЗУ?

  У НСЗУ кажуть: медичний огляд призовників не входить до програми медичних гарантій, тож, відповідно, не можна оплачувати працю лікарів, залучених до ВЛК, за кошти, отримані за договором про медичне обслуговування населення.

  Медогляди учнів. Наказом №682 та наказом №434 передбачено обов’язкові профілактичні медичні огляди для учнів загальноосвітніх навчальних закладів. Такий медогляд передбачає обов’язкове залучення таких лікарів-спеціалістів: стоматолога, гінеколога, дитячого хірурга, офтальмолога та інших. Таким чином, сімейний лікар, з яким укладено декларацію дитини, не може самостійно провести необхідний медичний огляд учня.

  НСЗУ зазначила, що відповідні медогляди учнів входять до програми медгарантій і передбачені такими пакетами медичних послуг: «Первинна медична допомога», «Амбулаторна вторинна (спеціалізована) та третинна (високоспеціалізована) медична допомога дорослим та дітям, включаючи медичну реабілітацію та стоматологічну допомогу». Дитина, якій необхідно пройти медогляд, повинна звернутися до свого сімейного лікаря, аби він надав направлення до лікарів-спеціалістів, регламентованих для проходження профілактичного медогляду. Проте НСЗУ наголошує, що без направлення можна звертатися до лікаря-акушера-гінеколога, гінеколога дитячого та підліткового віку, педіатра, психіатра, психіатра дитячого та підліткового, нарколога, стоматолога, стоматолога дитячого, а також до лікаря, у якого дитина перебуває під медичним наглядом із хронічним захворюванням.

  Щодо інших медичних оглядів, зокрема для отримання виїзної візи (крім службових відряджень державних службовців та в разі виїзду на лікування за наявності відповідних медичних документів); під час прийняття на роботу; для отримання посвідчення водія транспортних засобів (крім випадків, коли проводять медичні огляди за направленнями органів державної служби зайнятості); для одержання дозволу на право отримання та носіння зброї громадянами, то НСЗУ звертає увагу, що заклади можуть проводити такі медогляди на платній основі.

Автор: Тетяна КОНДРАТЕНКО, юрист.

Від редакціїї: Улітку традиційно працівники закладів освіти проходять профілактичний медогляд. Цьогоріч стикнулися із рядом певних перешкод: по-перше — карантинні обмеження, а по-друге — згідно із медичною реформою виникли проблеми та непорозуміння з оплатою за медогляд.

   Що стосується працівників освітніх установ, що не увійшли поки що до Лановецької чи Борсуківської ОТГ, то 6 серпня, на черговій сесії районної ради, з районного бюджету виділено 198 тис.грн на оплату послуг з проходження медогляду для всіх працівників цих закладів освіти (крім сумісників).

  12 серпня, на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Лановецької міської ради погоджено на час карантину допускати до роботи працівників закладів та установ освіти громади без обов’язкового профілактичного медогляду. З метою уникнення масового скупчення у лікарні працівники проходитимуть медогляд відповідно до узгоджених дирекцією закладів графіків із вересня 2020 року (призупинку медогляду передбачено постановою КМУ № 291 від 22 квітня 2020 року, яка своєю чергою доповнює постанову КМУ № 211 від 11 березня 2020 року). У мерії запевняють, що на наступній сесії, що відбудеться найближчим часом, на порядок денний винесуть питання про виділення коштів на оплату послуг з проходження медогляду працівників закладів освіти громади. Таке ж питання, як запевнило керівництво Борсуківської ОТГ, розглянуть і на сесії Борсуківської сільської ради, яку планують провести також у серпні.