ПРАЦІВНИКИ СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ ВІДЗНАЧАЮТЬ ПРОФЕСІЙНЕ СВЯТО

1 листопада — День працівників соціальної сфери. На Лановеччині більше сотні працівників щодня дають людям надію, допомагають вирішити їм життєво важливі питання. Через їхні серця щоденно проходять проблеми тисяч пенсіонерів, ветеранів війни та праці, людей з обмеженими можливостями, сиріт, безробітних, немічних і самотніх. Служіння обраній справі, почуття обов’язку, доброта, чуйність та щедрість душі приносять їм людську шану.

Сьогодні у фотооб’єктиві журналістів «Голосу…» — колектив управління соціального захисту населення Лановецької РДА (начальник — Руслана Корнійчук). За 76-літню історію функціонування установи змінювалися назви, кількість працівників та відділів, але незмінним залишилося їхнє основне покликання — вчасна і професійна допомога людям. Сьогодні в управлінні функціонує 8 відділів, працює 30 спеціалістів.

Найчисельніший — відділ соціальних допомог та субсидій (9 працівників). Тут завжди людно, адже багато краян звертаються за призначенням допомог (23 види), компенсацій та субсидій. Цьогоріч, 2659 заявникам уже зроблено перерахунок субсидій. Також за призначенням допомог звернулося 2947 осіб.

У відділі обслуговування інвалідів, ветеранів війни та праці займаються направленням на реабілітацію і оздоровлення учасників бойових дій та АТО; пільгами на житлово-комунальні послуги — у відділі персоніфікованого обліку; у відділі виплат і контролю за призначенням соціальних допомог та субсидій перевіряють та формують виплатні документи, направляють в установи банків та пошту. Працівники відділу трудових відносин реєструють колективні договори, а соціальні інспектори — перевіряють достовірність поданих доходів, складають акти обстеження житлово-побутових умов. За юридичні питання та обслуговування комп’ютерних баз даних відповідають спеціалісти відділу організаційно-кадрової та правової роботи, а вчасне подання звітів та бухгалтерію — працівники відділу бухгалтерського обліку та звітності.

Карантин вніс певні корективи в роботу управління. З березня — працюють у закритому режимі. Особистий прийом громадян не проводять, а заповнені документи відвідувачі залишають у спеціальній скриньці. Але, якщо потрібна консультація — спеціалісти не відмовляють. Як зазначає начальник відділу соціальних допомог та субсидій Валентина Кладькова, працювати в період карантину стало важче, адже немає безпосереднього контакту між заявником і спеціалістом відділу. Як результат — чимало неточностей у документах.
Своє професійне свято працівники соцзабезу зустрічають з пересторогою. Питання: «Яким буде завтра для управління?» хвилює їх найбільше. Кожен розуміє, що реорганізація — неминуча. А чіткої моделі роботи у новому форматі поки що немає.

У переддень професійного свята колектив редакції зичить усім працівникам соціальної сфери Лановеччини, перш за все, терпіння у такій благородній справі, натхнення і щирості. Нехай життя буде сповнене оптимізмом, надіями та мріями, які неодмінно здійснюються.

Автор: Олеся Мельничук.