Правова допомога на захисті прав та свобод українців: Схід і Захід разом!

  «Українську систему безоплатної правової допомоги можна порівняти зі студентом, який ще кілька років тому вчився у міжнародних експертів, у тому числі таких, як я, щодо того, як будувати, розвивати та управляти системою. Дивлячись на українську систему зараз, і на її досягнення за останній час, я можу сказати: зі студента вона перетворилася на вчителя, який цілком може учити та ділитися досвідом з іншими країнами», — Девід МакКіллоп, віце-президент «Правової допомоги Онтаріо». А й справді, 2 червня 2011 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про безоплатну правову допомогу», що стало стартом розвитку системи БПД в нашій країні. У 2012 утворено Координаційний центр з надання правової допомоги, а вже наступного року запрацювали регіональні й місцеві центри та бюро. Отож, за досить таки незначний період Правова допомога в нашій країні досягла позначок — 23 регіональних центрів (86 938 клієнтів), місцевих центрів — 84, а бюро — 431. Вражаючі цифри, чи не так? Багато експертів вважають безоплатну правову допомогу (БПД) — найкращою реформою за часів незалежності України. До чого це все ми? Ми вирішили підбити підсумки прес-туру в м.Краматорськ, що на Донеччині, організований Координаційним центром з надання правової допомоги.

КРАМАТОРСЬК: місто  контрастів

  Останніми роками питання Сходу нашої країни не те, щоб актуальне, а в принципі ключове — кандидати на різні посади, мандати і т.д. виграють вибори завдяки питанню війни на Сході, добробуту тамтешніх жителів; телевізійні новини розпочинаються і закінчуються сюжетами із різних міст та сіл Донеччини і Луганщини; волонтери згуртувалися і невтомно працюють вже декілька років поспіль для нашої армії… Список можна продовжувати, але сьогодні розповімо про батальйон «Безоплатної Правової Допомоги» (це наша робоча назва) — спеціалісти правової допомоги, професіонали своєї справи. Вони перші зустрічають жителів окупованих територій, перебуваючи на дистанційних пунктах доступу до БПД на КПВВ «Майорськ». Це, здебільшого, молоді дівчата та жінки, які розуміють важливість своєї роботи. Їм часто доводиться виконувати різні ролі: бути психологом, правником чи юристом. Тож не дивно, що у Краматорському місцевому центрі з надання БД, який очолює Вікторія Харенко, кількість звернень від внутрішньо-переміщених осіб та учасників АТО\ООС — левова частка. Основні питання, що порушують клієнти — вирішення питань щодо встановлення фактів народження чи смерті, вирішення трудових відносин чи кредитних історій, призначення адресних допомог, визначення підстав для розірвання контрактів і т.д. Тобто, усе, що принесла з собою війна, як додатковий антибонус до руйнації, військових конфліктів та поділу життя на «До» і «Після». Хотілося б зазначити, що правова допомога на прифронтових територіях відіграє роль рефері: люди приїжджають з окупованої території на один день або ж на декілька годин і хочуть вирішити питання нагально, але… Демократичні моменти та паперова тяганина часто стають основними перешкодами, але тут в дію вступає соціальне партнерство Місцевого центру, і як результат — клієнт отримав якісну послугу з мінімальною затратою часу.

  Особливістю даного прес-туру було те, що запрошені журналісти — переважно із західної України, тож ми, українізовані патріоти, не лише вивчали роботу центру ПД, а й ознайомлювалися з Краматорськом та його визначними місцями. В перший день враження були одні — назад у СРСР, однак, як то кажеться, перше враження — оманливе. Вже наступного дня ми побачили красу Краматорська в його кількості парків, там інтенсивно будують дороги, приємно вразила відсутність ятків із кавою, пиріжками, хот-догами і т.д. Місто чисте, охайне і жодного натяку на війну. Кольорові фонтани, кабріолет і люди… Вони там такі, як і ми, хоча й усі російськомовні. Спілкувались з одним паном, який зазначив, що він не може дозволити собі таку розкіш, як говорити українською, тому що його не зрозуміє тамтешнє суспільство. Дивно, правда ж? Однак, це факт. Зустрічалися люди, які неоднозначно реагували на нашу солов’їну — продавець не мала решти за воду, інший же ж радо розповів куди піти і на що подивитися. Тобто, людський фактор — так як і в нас. А ще — молодь грає у всеукраїнські інтелектуальні ігри прямо в розважальних закладах і… частина учасників у вишиванках.

БАХМУТ:  «Наше  місто просто  «здали»  під  прикриттям випускного  вечора»

  Бахмутське бюро безоплатної правової допомоги — передовики з надання консультацій та надання послуг, які активно працюють на мобільних пунктах КПВВ та у своєму офісі. Місто помаленько оговтується від повоєнних наслідків. Однак, зауважимо два моменти: перший — говорили з настоятелем православної церкви о.Сергієм, який розповів про свою церкву в підвалі, де прихожанами є 12 свідомих і мужніх жителів Бахмута. Його співпраця з Бюро ПД розпочалася з підготовки документів до реєстрації та самої процедури як такої; другий — нас познайомили з власником української книгарні «Еней» Володимиром Дериведмедем, який спільно з Бюро облаштували в магазині куточок консультації. Специфіка людей, які звертаються по допомогу — це страх осуду, тож у такій невимушеній обстановці працівникам правової допомоги легше встановити контакт із заявниками, а це — учасники АТО/ООС, внутрішньо-переміщені особи. До слова, свою книгарню пан Володимир назвав на честь юного побратима у зоні АТО з таким позивним, який загинув там за цілісну та незалежну Україну.

  «Наше місто просто «здали» — бойовики заходили до адміністрації в той час, як відбувався випускний вечір, тобто працювали у своїй манері — під прикриттям дітей», — говорять місцеві жителі. «Більше того, ми знаємо чоловіка, якого готували до проведення цієї операції, його вже немає в живих, але й ми вже не такі, як були. Повірте, ми теж тут вболівали за українських воїнів — готували їжу для поранених, «шифрувалися» і доглядали за бійцями; ризикували усім, чим могли, але ми не сиділи без діла. Не любимо слова «волонтер», тому що ми не є ними, ми місцеві жителі, які рятувалися самі і рятували українську армію теж!», — такі основні месиджі від тих, хто тісно співпрацює із Бахмутським бюро.

ПІДСУМКИ

  Краматорський місцевий центр ПД та Бахмутське бюро ПД — два кити, на яких тримається захист інтересів, юридичний супровід та консультування внутрішньо-переміщених осіб, учасників АТО/ООС і не тільки, що на Донеччині. Одна зі специфік їхньої роботи в тому, що головними соціальними партнерами є представники Данської ради з прав біженців, Норвезької ради, УВКБ ООН і т.д., тобто ті служби та міжнародні організації, які, як і правова допомога, стоять на захисті прав українців на мирне життя в правовій державі. В системі правової допомоги діє багато пілотних проєктів — «Комплексна допомога у доступі до медіації у сфері сімейних і родинних відносин», «Відновне правосуддя для неповнолітніх», «Правова допомога у проведенні земельної реформи» і т д. Правова допомога — це Ваша впевненість у завтрішньому дні.

Автор: Сніжана КРЕЩУК.