icon clock04.12.2019
icon eye382
УКРАЇНА

Про перерахунки пенсій з 1 грудня 2019 року

Законом України «Про державний бюджет України на 2019 рік» встановлено розміри прожиткового мінімуму для різних груп населення, зокрема, з 1 грудня 2019 року в Україні збільшується розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність з 1564,00 грн до 1638,00 грн, прожитковий мінімум на одну особу з 1936,00 грн до 2027,00 грн.

З урахуванням вищезазначеного з 1 грудня 2019 року органами Пенсійного фонду України будуть автоматично проведені перерахунки пенсійних виплат у зв’язку із збільшенням прожиткового мінімуму.

Перерахунку підлягатимуть мінімальні розміри пенсій. Таким чином, пенсійні виплати тих осіб, які отримують пенсію в мінімальному розмірі 1564,00 грн, збільшаться на 74 грн і становитимуть 1638,00 грн.

Особам, у яких розмір пенсії, визначений від стажу та заробітку, вищий  мінімального, буде перераховано доплату за понаднормативний стаж, яка визначається у відсотках від прожиткового мінімуму.

Вищезазначені перерахунки не провадяться особам, які працюють або займаються підприємницькою діяльністю. Таким пенсіонерам перерахунок пенсії у зв’язку із збільшенням прожиткового мінімуму здійснюється після звільнення з роботи (припинення підприємницької діяльності).

З метою уникнення переплат пенсійних виплат нагадуємо працюючим пенсіонерам та пенсіонерам, які займаються підприємницькою діяльністю, про необхідність своєчасного (протягом 10 днів з дня працевлаштування) повідомлення органів Пенсійного фонду України про працевлаштування. Водночас повідомляти необхідно також і про звільнення з роботи для проведення відповідного перерахунку пенсії.

З 1 грудня 2019 року  перерахунку також підлягають:

  • пенсії за особливі заслуги перед Україною;
  • підвищення ветеранам війни;
  • підвищення жертвам нацистських переслідувань;
  • мінімальні розміри пенсій учасникам бойових дій та особам з інвалідністю внаслідок війни;
  • мінімальні розміри пенсій особам з інвалідністю, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою та особам з інвалідністю з числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС;
  • надбавка донорам.

Розмір надбавки, передбаченої Законом України “Про донорство крові та її компонентів” визначений у відсотках до прожиткового мінімуму на одну особу, з 01.12.2019 – 2027,00 грн в розрахунку на місяць та буде складати 202,70 грн (2027,00 грн х 10%).

Розміри підвищення пенсій з 1.12.2019 кожному пенсіонеру визначатимуться в індивідуальному порядку та в залежності від того, яка складова пенсійної виплати перераховуватиметься (доплата за понаднормативний стаж, доплата до мінімального розміру пенсій, підвищення або надбавки).

Автор: І. МОСКАЛИК,

начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області.