Розвиток громади – у пріоритеті

3 грудня відбулася установча сесія Лановецької міської ради, на якій новообрані міський голова і депутати офіційно розпочали свою роботу.
На першій сесії обрано секретаря та затверджено новий склад старост. Усі ці призначення відбувалися за пропозицією голови громади. Бачимо, що кількість посад старост суттєво скоротилася, у порівнянні з кількістю сільських рад, що увійшли до складу Лановецької територіальної громади. Певні призначення викликали невдоволення у населення, а в одній сільській раді з кандидатом ще не визначилися.
Чому Буглівська сільська рада не отримала свого представника у міській раді, яка роль старости у селах, чим займатимуться діловоди та про утворення старостинських округів — це та інше у розмові з Лановецьким міським головою Романом Казновецьким.

— Відповідно до нововведень у Законі «Про місцеве самоврядування в Україні», старосту вже не вибирають. Ця посада затверджується міською радою на строк її повноважень за пропозицією голови. За законом, старости не можуть одночасно бути депутатами ради територіальної громади.

Закон не зобов’язує, щоб територія, на яку поширюватиметься юрисдикція того чи іншого старости, була юридично оформлена радою як старостинський округ. Наразі ми закріпили за кожним старостою села, на території яких він здійснюватиме визначені законом повноваження. У Посадовій інструкції врахували сталий графік роботи, обов’язкові регулярні прийоми громадян не тільки у центрах колишніх сільрад, а й у невеликих селах. У нас також передбачено посади діловодів. Ми обирали їх з числа місцевих. Якщо старост в громаді 12 і деякі з них живуть у Ланівцях, то діловодів — 19, і всі вони жителі сіл, де працюватимуть.

Люди хибно думають, що їм доведеться самим збирати довідки на оформлення, наприклад, субсидій чи різного роду допомог. Ні! Сьогодні староста наділяється повноваженнями адміністратора Центру надання адміністративних послуг Лановецької міської ради. Такі повноваження передбачені Законом України, що ввійшов в дію 28 листопада цього року. Все можна буде вирішити в своєму населеному пункті, звернувшись до старости. Зі своєї сторони міська рада буде напрацьовувати такі умови, щоб довідок було якнайменше.

— Які обов’язки покладатимуть на старост?

— Це представник жителів сіл. Він бере участь у пленарних засіданнях міської ради та засіданнях її постійних комісій із правом гарантованого виступу з питань щодо інтересів жителів відповідних населених пунктів. Староста працює у виконавчому апараті міської ради. Опікується дитсадками, школами, закладами культури, стежить за благоустроєм, допомагає жителям сіл в оформленні різних документів, вчиняє нотаріальні дії, веде облік призовників і військовозобов’язаних, здійснює обстеження, оцінку потреб та визначає шляхи вирішення проблем сімей, що опинилися у складних життєвих обставинах. Староста зобов’язаний сприяти утворенню та діяльності органів самоорганізації населення, організації проведення загальних зборів, громадських слухань та ін.

— Чому не проводили обговорення кандидатур старост з мешканцями сіл?

— Публічних обговорень справді не було, але ми враховували побажання місцевих активістів.

— Із свого партійного кола?

— В основному. Або з політичними партнерами. Сьогоднішнє виборче законодавство працює так, що доводиться приймати непопулярні політзалежні рішення. Нашим опонентам професійно вдається маніпулювати думкою і свідомістю людей, підбурюючи їх на протести. Але скажу відверто: мені до цього байдуже, бо через певний час люди зрозуміють їхній хитрий хід на свою користь. Тож нам залишається працювати над розвитком Лановецької громади, яка суттєво розширила територію з населенням 22 222 жителів і масою проблем та дефіцитним бюджетом.

От проведіть паралель: участь у грантових проектах, забезпечення і стан шкіл, садочків, закладів первинної медицини, клубів, бібліотек у Лановецькій ОТГ і в тих населених пунктах, що дісталися сьогодні міській раді від районної ради. Різниця суттєва, бо ми багато вчилися, переймали досвід, а потім готували проекти, вигравали гранти і таким чином залучали додаткові кошти й у співфінансуванні з коштами міської ради реалізовували запити жителів. Хто забороняв іншим так само діяти? Так, ми робили помилки, але діяли — і маємо непоганий результат. А критикувати завжди знайдеться за що.

Зараз буде набагато важче вигравати гранти. Уряд спеціально наділяє безліччю повноважень органи місцевого самоврядування, але при цьому додаткові фінансові надходження відсутні. Диво, що акциз залишили в громаді. Але бюджетоутворюючих підприємств на території громади обмаль, чимало й «тіньовиків», що ведуть бізнес, не сплачуючи податки. Також багато коштів забирає соціалка.

— Це означає, що громаду чекають масові скорочення, об’єднання, зменшення видатків на сферу обслуговування та інше?

— Ми не маємо наміру об’єкти соціальної сфери закривати чи звільняти працівників. Але й не приховую, що в цьому році у міській раді мінус 8 млн грн по бюджету. У наступному — під знаком питання 20-відсоткова надбавка вчителям, хоча раніше усі педагоги Лановецької ОТГ її отримували, на відміну від вчителів районних закладів освіти.

Люди повинні розуміти, що реформа децентралізації передбачає об’єднання заради розвитку, а не збереження назв установ і посад без умов для праці та зарплати. Сьогодні є можливості для відкриття власного бізнесу, для зайнятості сільського населення. Так, не всі до цього готові. Проте не треба й місцеву владу звинувачувати в тому, що йде шляхом, який намітив наш уряд.

— Натякаєте, що центральна влада руками місцевої влади хоче об’єднати малокомплектні школи, сільські бібліотеки, медпункти, клуби?..

— Не натякаю — кажу про це прямо. Бо на прикладі колишньої Лановецької ОТГ можемо продемонструвати, що і в сільських закладах освіти, культури й медицини можна створити належні умови. А об’єднання людей в кооперативи і праця на своїй землі приносить також непоганий прибуток. Щоб бюджет громади не був порожнім, ми повинні всі бути зацікавленими в його наповненні. А то маємо сьогодні таку картину: одні працюють легально, отримують зарплату, платять податки, інші ведуть бізнес, приховуючи реальні доходи, виплачуючи працівникам зарплату «в конверті». А деякі, приїжджаючи із закордонних заробітків, вимагають і собі такої пенсії, соціальних виплат, доброї дороги, теплого клубу, нових книжок у бібліотеці, якісного медичного обслуговування та інших благ, як в інших країнах. А що дають натомість Україні, рідному місту чи селу? А нічого. Це справедливо? Ні!

Тому хотів би заспокоїти невдоволених і тих, хто піддається впливу хитрих і політично вмотивованих осіб: ми використаємо всі наявні і знайдемо нові ресурси, аби наша громада розвивалася й була успішною! А призначення старости у Буглівській сільській раді в стадії домовленості. Стосовно географії розташування сіл, що будуть у підпорядкуванні старости: нема потреби, аби чиновник сидів у кабінеті цілий день. Будуть прийомні дні, всі матимуть зв’язок зі старостою і, думаю, проблем не буде, що, наприклад, Іванківці далеко від Молоткова та ін. Все буде узгоджено з мешканцями. Крім того, завжди на місці працюватиме діловод, який знає людей і їхні потреби. І не трагічно, що староста не місцевий. Головне — дієвий.

Хотів би наголосити, що міська рада працює виключно у межах правового поля. Будь-які рішення приймає Казновецький не тому, що йому так хочеться і в нього є море повноважень, а тому, що так диктують нам правила реформ. І в медицині, і в освіті, і територіально-адміністративна реформа. Я не можу погодитися зі всіма нововведеннями, що приймають центральні органі влади, але змушений їх виконувати як посадовець, діяльність якого перевіряють і контролюють відповідні служби.

Закликаю всіх жителів Лановецької громади до конструктивних дій та співпраці. Старост, які приступлять до виконання своїх повноважень з 1 січня, представлятиму в кожному селі. При формуванні бюджету громади врахуємо всі пропозиції з опитувальників, які ми проводили ще у вересні у кожній сільській раді.

— Дякую. Бажаю успіху. Сподіваюсь, що традицію діалогу з громадою та звіт про діяльність на сторінках газети «Голос Лановеччини» міська рада продовжить і в наступному році. Бо висвітлення діяльності — це одна із форм прозорості в роботі будь-якого керівника. А тим більше — виборної посади.

Наталя ГАМЕРА.