СЕСІЯ. ГРОМАДА. І СИНІВЦІ ЗА “БОРТОМ”

  Добрий день, редакціє, шановні читачі газети. Сьогодні вівторок, 19 листопада, за вікном, як кажуть, “золота осінь”, але на душі якось не тепло і не затишно… Вчора побував на сесії Борсуківської сільської ради і, знаєте, багато чого дивного там побачив. Перш за все – це якась невпевненість, тривога, розгубленість в очах голови. Можливо, щось відчуває, можливо, не знає що робити далі, хоча депутати голосували чітко, злагоджено, як під копірку. Правда, і питань дуже провокуючих також не було.

  Одне питання мені й досі не зрозуміле. Були закладені кошти на шкільний автобус, але виявилось, що цього автобуса так ніхто і не дасть. Тоді вирішили ці кошти перерозподілити… на добудову амбулаторії, хоча частка громади у цьому проекті складає близько 3%. Чому збільшують фінансування із місцевого бюджету – питання. Але коли я запитав, чому не на зарплату освітянам, коштів на яку не вистачає, відповіли, що, можливо, освіту в кінці року дофінансують із державного бюджету. Ну, хай там амбулаторія, але 30 тис.грн із цих “автобусних” коштів забрали (увага!) на фінансування КП “Наш добробут”. Цікаво, чому не реагує освіта? Ще більше мене здивувало, що не було внесено у порядок денний питання щодо виділення борщовецької землі по 1,5, 2 га родичам голови ОТГ. На двох попередніх сесіях ці питання були провалені завдяки декільком депутатам, які відмовилися голосувати.

  Зачитували ще звернення головного лікаря стосовно дофінансування районної лікарні. Це питання навіть довго не обговорювали. “Підтримали”. Ще було звернення від Борсуківської ОТГ до облради, облдержадміністрації і народних депутатів від регіону про сприяння доєднанню до Борсуківської ОТГ сіл Снігурівка і Чайчинці. От сиджу і думаю: ну невже наш голова не знає, чому ці села не захотіли долучатися? Вони ж категорично заявили, що поки там керує І.Друзь, то ніяких Борсук… Але й жителі цих сіл не “чемодани”: хочу – поставлю їх у Вишнівець, хочу – до Борсук. Вони давно дали згоду об’єднатися з Лановецькою ОТГ, але деякі депутати облради блокують цей процес. Думаю, що поки у районі чотири керівники (офіційних) – О.Батожний, Р.Кушнір, Р.Казновецький, І.Друзь – ніякого толку не буде…

  Але менше з тим. Повернемося до питань сесії. Коли озвучили, що з дотації на розвиток громади ще залишились кошти після покупки асфальтного начиння і ці кошти розприділять між Нападівкою, Кусківцями і Передміркою, то я зрозумів, що Синівці знову “кинули”. І я навіть здогадуюсь за що. Напевно за те, що синовецькі батьки віддали своїх 17 школярів у Ланівці, а не в Борсуки. Їх сьогодні через всю Борсуківську громаду привозить і відвозить комфортний шкільний автобус. І зроблено це тільки в інтересах дітей. А на сесії я запитав у голови і депутатів, чи Синівці ще у громаді, чи вже ні? Депутата тут немає 2 роки, старости – рік, а у виконкомі представники Синовець відсутні, одним словом – ізгої.

  Для благоустрою села на 2019 рік виділено 35 тис.грн, в той час, як місячна зарплата голови – 23 тис.грн. І найголовніше, що вже рік на завершенні, а роботи за ці кошти не зроблено ніякої. За 11 місяців цього року із КП “Наш добробут” один день працював у селі трактор і, відповідно, один працівник. Але на це підприємство з початку року було виділено більше 800 тис.грн. Плюс кошти від послуг трактором, вивезення сміття також надходять на рахунок КП. От куди ідуть ці кошти, це вже інше питання. Але, як говорять у народі, “скільки ниточці не витись, а…”. У мене таке відчуття, що чоловік синівлянам робить все на зло. Деякі ліхтарі на вулиці не світять ще від Великодня. Сміття вивозять незаконно на територію, що знаходиться біля заповідної зони. ФАП на замку, бібліотека – також. Сільський клуб – майже на замку, школу понизили ступенем. Думаю, дуже добре, що влада не має відношення до церкви, бо тяжко навіть уявити, що могло б бути.

  Ще кілька слів про школу і її закриття. Шестеро людей працює в бухгалтерії сільської ради, сам І.Друзь фінансист. І так порахували економічну доцільність закриття Синовецької школи, що на освіту почало не вистачати ще більше коштів, як з Синівцями.

  Знаєте, може вийти горох із капустою, але хочеться написати про ще одну роботу керівництва ОТГ. В газеті “Голос Лановеччини” було опубліковано оголошення про конкурс на заміщення посади інспектора-спеціаліста у відділ освіти. І от коли до завершення конкурсу лишається кілька днів, голова видає розпорядження про відміну конкурсу у зв’язку з нестачею коштів. Ніби, коли оголошували конкурс місяць тому, кошти були, а тепер раптово зникли…

  Ось такі “пироги”. Держава вже 3 роки виділяє кошти на розвиток громади, а вони перший рік закупили “золоті” котли і перекрили школу “позолоченою” черепицею, другий рік встановили “позолочені” вікна по школах і накрили “золотом”  Борсуківську школу. Ну, а третій рік закупили асфальтне начиння з катком. От і маємо те, що маємо.

  Здоров’я всім, бо його нам усім треба. До побачення.

Віктор ПАСІЧНИК.

с.Синівці.