СИЛА ВИШИВАНКИ

  16 травня українці відзначили День вишиванки. Вона — щастя, радість, генетичний код і гордість за своє право бути українцем, з честю носити на собі узори — теплі і сумні, веселі і зажурені, великі і яскраві квіти, вишиті хрестиком, пахучі кольорові суцвіття калини, деколи оздоблені пташками, що ніби співають, буквами — ініціалами коханих або людей, що творять це чудо. Але найкраще і найбільше цінується вишивка весела і грайлива, з елементами туги і страждання, бо ж вона завжди була не тільки окрасою одягу, а й допомагала долати стрес, рятувала від страшної туги, що нічим іншим не вдавалось побороти.

  Хочу розповісти про вишиванку з ще одного боку. Давно немає на світі того чоловіка, дочка вже також пішла у засвіти, однак цю історію вона мені розповідала. Був хворий батько, знав, що скоро помре, і хотів, щоб вдягнули його на той світ у вишиту сорочку. Вона в них була, її мали всі, хоч боялись вдягати, бо це було у 70-80-х рр. минулого століття, ще за союзу. Помер батько.

  — А ми ж у вишиту сорочку його не вдягли, боялись, що скажуть люди, і по-різному думали, — розповідала Віра. — Поховали, та не виконали батьківського заповіту, — продовжувала. — І почав нам батько снитися та снитися, все нас запитував, чому ми його не вдягнули так, як він просив. Не раз мені снився ображений такий і дуже незадоволений. От ми й вирішили ту сорочку кимось “передати”. Аж тоді він перестав нас турбувати у снах…

  Що це таке? Збіг обставин, — можна байдуже назвати. Однак, це було саме так і пояснити навряд чи можна в світлі тих понять, які ми знаємо і оперуємо ними в подібних ситуаціях. Ми дуже грамотні і вміємо пояснити багато явищ та подій, але це не завжди збігається з правдою. Сила вишиванки — не простий спортивний інтерес, це живі паростки, що йдуть з глибин віків, несуть силу, яка проступає в різних формах і завжди з користю для людей. А з зовнішньої сторони вишиванка — це неописана краса сяючої гами кольорів, що живить душу, примножує добро, тішить очі кожного, хто її споглядає і облагороджує місце, де вона є.

Автор: О.ПРИЙМАК, с.Москалівка.