icon clock22.06.2020
icon eye6392
ЛАНОВЕЧЧИНА

У ЛАНОВЕЦЬКІЙ ЛІКАРНІ — “АНШЛАГ” КОРОНАВІРУСНИХ

За інформацією головного лікаря Лановецької районної лікарні Омеляна Гулька, станом на 16 годину 22 червня в лікарні на стаціонарному лікуванні перебуває 74 пацієнта. В інфекційному відділенні — 16, одинадцятеро з яких з діагнозом Covid-19; у трьох хворих цього відділу результати ПЛР обстеження негативні, у ще двох повторно взято аналізи на визначення наявності чи відсутності Covid-19 (є сумніви). Стан усіх пацієнтів середньої важкості, у деяких уже легша форма. Двох, які хворіли коронавірусом упродовж двох тижнів, виписали з лікарні (про повне їх одужання можна буде сміливо говорити після повторного негативного результату тестування).


Сьогодні, за даними головного лікаря Лановецького міського ЦПМСД Людмили Рудніцької, на Лановеччині зафіксовано 40 випадків захворюваності на Covid-19. З початку епідемії — 59, 19 одужали. Від минулої п’ятниці й до понеділка, 22 червня, мобільною бригадою проведено забір біоматеріалів у 76 осіб з числа з підозрою, контактних з хворими і тих, хто йде на планову госпіталізацію.


Як повідомила лікар-епідеміолог Марія Борейко, поширення вірусної інфекції на Лановеччині спостерігається у таких населених пунктах:
Ланівці — 21
Нападівка — 2
Татаринці –7
Борщівка — 3
Лопушне — 1
Михайлівка — 1
Грибова — 3
Білозірка — 1
Юськівці — 1


На думку лікарів, спалах інфекції пов’язаний, швидше за все, із послабленням карантину: скупчення людей на ринку; в громадських місцях і транспорті не всі дотримуються маскового режиму; впливає і міграція заробітчан.


Лікування хворих на коронавірус у лікарні проводять за державні кошти, передбачені програмою. За словами головного лікаря Лановецької райлікарні О.Гулька, медикаментами й засобами індивідуального захисту забезпечені в достатній кількості. Придбали ще один концентратор кисню на суму 48 тис. грн. Минулого тижня отримали 2 монітори пацієнта на суму 126 тис. грн (від Нафтогазу України). В область надійшли 3 рентгенапарати, але Ланівцям знову не дали.


У зв’язку із збільшенням кількості інфікованих Covid-19 у районі, медоглядів у поліклініці не проводять, на планову госпіталізацію в лікарню не приймають (лише екстрені випадки).


З приводу скарги одного із пацієнтів інфекційного відділу на незадовільні умови в боксі, то головний лікар пояснює:
— Останніх 5 років функціонування інфекційного відділення, а це, як відомо, окреме від головного корпусу лікарні приміщення, висіло на волосині. Нам радили закривати, перепрофільовувати, віддавати це приміщення. Але ми, попри різні наступи, відстояли й зберегли відділ. Зрозуміло, що через усі ці перипетії, ремонт там не робили, а взялися оновлювати стару терапію. В інфекційному ще до епідемії поміняли 3 унітази, встановили бойлер в одній палаті (один на кухні), провели киснепровід. Сантехніка стара, знаємо, що пора повністю міняти труби. Сантехнік — не лікар, ризикувати заходити в палату, де лежать хворі з вірусною інфекцією, не хоче, тому й потерпають пацієнти, бо забивається каналізація. А їх сьогодні — 16. Стільки хворих тут не було декілька років.


Маємо плани щодо реконструкції всього приміщення інфекційного відділення. У цьому нас підтримує голова райдержадміністрації Василь Бадищук, сприяти цій роботі погодилися місцеві аграрії. Добре, що зараз завдяки спонсорам отримали два нових апарати ШВЛ, концентратор кисню, 2 монітори пацієнта. Закупили ще один кисневий апарат, який залишиться в інфекційному відділенні. Якби мали можливість, хіба б не зробили належні умови перебування пацієнтів та для медперсоналу? Знаєте, для чого щука в ставку? Щоб карась не дрімав… Тож часом непогано, коли є вимогливі пацієнти… Хоча не все залежить від медиків. Нам всім треба поважати працю один одного. Дасть Бог, одужають хворі і ми зможемо сміливо приступити до ремонтних робіт. Буде не гірше, ніж в старій оновленій терапії, чи в гінекології, пологовому. Головне сьогодні — одужання хворих.


Будьмо пильними! Усім здоров’я!

Автор: Наталя ГАМЕРА