icon clock17.11.2019
icon eye423
ЛАНОВЕЧЧИНА

У ПРІОРИТЕТІ РОЗГЛЯДУ ДЕПУТАТІВ – РАЙОННИЙ БЮДЖЕТ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  7 листопада відбулося пленарне засідання XXVI сесії Лановецької районної ради сьомого скликання, що провела голова районної ради Руслана Кушнір. На розгляд депутатів було винесено 21 проект рішення, які, відповідно до Регламенту районної ради, попередньо розглянули на постійних профільних комісіях та засіданні президії районної ради.

  Перед початком роботи сесії голова районної ради Руслана Кушнір разом із першим заступником голови РДА Олександром Батожним нагородили фахівців Лановецької районної філії Тернопільського обласного центру зайнятості Інну Хращевську та Віліну Нецюк за сумлінну працю та з нагоди Дня працівника соціальної сфери.

  Одне із планових питань – “Про діяльність комунального неко-мерційного підприємства «Лановецький районний центр первинної медико-санітарної допомоги». Про це інформував в.о. головного лікаря Роман Манько. Керівник установи у своєму виступі охарактеризував показники діяльності, зробив аналіз використання коштів за звітний період та зазначив, що в структуру закладу входять 6 амбулаторій загальної практики сімейної медицини в селах Білозірка, Москалівка, Вербовець, Снігурівка, Вишгородок, Буглів, 18 фельдшерсько-акушерських пунктів та 8 фельдшерських пунктів, що обслуговують 12342 жителі. На сьогодні штатна чисельність працівників складає 46 осіб, з яких 6 – сімейні лікарі. На початок листопада 2019 року сімейні лікарі підписали 6007 декларацій, що у порівнянні з січнем цього року на 1721 декларацію більше. Під-приємство отримало ліцензію на продовження медичної практики ще у листопаді 2018 року і уклало договір з Національною службою здоров’я України. Депутати подякували колективу закладу за роботу та одноголосно підтримали запропонований проект рішення.

  Щодо стану виконання районної цільової соціальної програми оздоровлення та відпочинку дітей на 2019-2021 роки інформував начальник відділу освіти, молоді та спорту РДА Роман Зубрицький. Зокрема, підкреслив, що основна мета Програми – створення сприятливих умов та реалізації права на якісне оздоровлення і відпочинок дітей. У 2019 році для забезпечення оздоровчими послугами дітей, які проживають в населених пунктах району, що не увійшли в громади, у Лановецькому районному комунальному підприємстві «Оздоровчий табір «Лісова казка» з районного бюджету виділено 150 тис.грн, використано 149 тис. 860 грн, за рахунок яких безкоштовним відпочинком охоплено 39 дітей. Для надання фінансової підтримки Лановецькому районному комунальному підприємству «Оздоровчий табір «Лісова казка» та забезпечення організації роботи з районного бюджету у 2019 році виділено 260 тис.грн (заробітна плата працівників та оплата енергоносіїв). На базі десяти закладів загальної середньої освіти району було організовано функціонування літніх мовних таборів за навчальними програмами з англійської та німецької мов, якими охоплено 150 дітей. Виховна робота у літніх таборах поєднувала відпочинок, спорт та пізнавальну, естетичну, екологічну, оздоровчу діяльність. На даний час розпочато роботу щодо підготовки до оздоровчого періоду та відпочинку дітей у 2020 році.

  Депутати районної ради не стоять осторонь проблем, що хвилюють українців на загальнодержавному рівні. З 1 січня наступного року в Україні завершується дія мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Він запроваджений у 2001 році з прийняттям Земельного кодексу і неодноразово пролонговувався. У Верховній Раді України, поряд з іншими, зареєстровано урядовий законо-проект №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», а на 4 грудня призначено проведення парламентських слухань на тему: «Земельна реформа: вітчизняна модель обігу земель сільськогосподарського призначення». У результаті активного обговорення депутати районної ради підтримали звернення депутатів Тер-нопільської обласної ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення до 2025 року.

  У ході сесії депутати також прийняли і затвердили важливі бюджетні рішення, зокрема, звіт про виконання районного бюджету та використання резервного фонду районного бюджету за 9 місяців 2019 року, договори про надання міжбюджетних трансфертів з інших місцевих бюджетів та про внесення змін до районного бюджету на 2019 рік. З цих питань доповідала начальник фінансового управління РДА Ірина Паламарчук. Зокрема, з районного бюджету виділено 25 тис.грн на реалізацію заходів районної програми підтримки редакції Лановецького районного комунального радіомовлення; 208,02 тис.грн – відділу освіти, молоді та спорту РДА, які будуть спрямовані на заробітну плату працівникам освіти, оплату енергоносіїв закладів освіти та інші поточні видатки; 200 тис. грн – КНП «Лановецька центральна районна лікарня» для придбання оцифровувача для флюорографа та інших поточних видатків, а також КНП «Лановецький районний центр первинної медико-санітарної допомоги» – 20 тис.грн; 15 тис.грн – на виконання заходів районної програми «Ветеран» і 10 тис.грн – програми підтримки осіб, які брали участь в антитерористичній операції та членів сімей, загиблих під час проведення антитерористичної операції на 2015-2019 роки; 102,6 тис.грн виділено відділу культури РДА на заробітну плату працівників цієї галузі, а також на здійснення інших видатків для Централізованої бібліотечної системи; 15 тис.грн спрямовано на виконання районної програми організаційно-мобілізаційної роботи в Лановецькому районі на 2018-2020 роки; 30 тис.грн іншої дотації з районного бюджету надано Влащинецькому сільському бюджету; 31,207 тис.грн іншої субвенції – Лановецькому міському бюджету на оплату послуг Лановецької міжшкільної навчально-виробничої майстерні; 129,4 тис.грн у вигляді субвенції з районного бюджету – Вишгородоцькому сільському бюджету на співфінансування будівництва амбулаторії медико-санітарної допомоги; 44 тис.грн іншої субвенції з районного бюджету передано Тернопільському обласному бюджету для співфінансування видатків на придбання телемедичного обладнання для амбулаторій загальної практики сімейної медицини; 7,746 тис.грн надано для здійснення оплати інклюзивної форми освіти у дошкільних навчальних закладах; 344,317 тис.грн спрямовано на придбання житла сиротам; 450 тис.грн – для фінансування закладів освіти, зокрема оплати енергоносіїв та інших поточних видатків; 792,5 тис.грн – оплата енергоносіїв районної лікарні для забезпечення безперебійного теплопостачання.

  Депутати затвердили ряд рішень, що стосувалися функціонування освітніх закладів району, надали дозвіл комунальному неко-мерційному підприємству «Лановецька центральна районна лікарня» на укладення договору оренди індивідуально визначеного майна, підтримали рішення щодо звільнення директора комунальної установи «Лановецький районний будинок культури», затвердили Порядок укладення контракту з керівником комунального закладу охорони здоров’я та Типову форму контракту з керівником комунального закладу охорони здоров’я, надали доручення голові районної ради на вирішення окремих питань управління спільною власністю територіальних громад сіл та міста Лановецького району у міжсесійний період та затвердили розпорядження голови районної ради, що було підписано у міжсесійний період.

  Депутати також розглянули районні програми: фінансової підтримки комунального неко-мерційного підприємства «Лановецька центральна районна лікарня» на 2019-2021 роки, підтримки редакції Лановецького районного комунального радіомовлення на 2019-2020 роки, «Ветеран» на 2020-2024 роки та підтримки осіб, які брали участь в антитерористичній операції, операції Об’єднаних сил та членів сімей загиблих під час проведення антитерористичної операції, операції Об’єднаних сил на 2020-2024 роки; сприяння функціонуванню державної реєстрації в Лановецькому районі на 2018-2020 роки.   

  Активну участь у роботі сесії взяли депутати районної ради Ярослав Ратушко, Анатолій Зелінський, Надія Ковальчук, Володимир Гулько, Богдан Рудий, Віталій Гресик. Так, депутатів цікавили питання організації підвозу шкільним автобусом,  заключення декларацій з сімейними лікарями, робота закладів культури району.

  У роботі пленарного засідання, окрім 26 зареєстрованих депутатів районної ради, взяли участь перший заступник голови райдержадміністрації Олександр Батожний, заступник голови РДА Володимир Кравчук, сільські голови, керівники управлінь та відділів РДА, керівники комунальних установ, працівники виконавчого апарату районної ради, представники громадськості та засобів масової інформації.

За матеріалами Лановецькокої районної ради.