icon clock18.05.2019
icon eye270
СВІТ

У США НАВЧИЛИСЯ ОТРИМУВАТИ ЕЛЕКТРИКУ ЗІ СНІГУ, ЩО ПАДАЄ

Пристрій можна навіть інтегрувати у сонячні панелі, щоб забезпечити безперервне енергопостачання під час снігопаду.

  Дослідники з Каліфорнійського університету (UCLA) разом із колегами розробили новий пристрій, який генерує електрику… від снігу. Перший у своєму роді, цей прилад недорогий, маленький, тонкий і гнучкий, як лист із пластику.

  Винахідники називають його трибоелектричним наногенератором на основі снігу, або Snow TENG. Загалом трибоелектричний ефект означає появу електричних зарядів внаслідок тертя. У цьому разі пристрій генерує заряд за допомогою статичної електрики. Вона виникає при взаємодії одного матеріалу, який захоплює електрони, й іншого, який їх віддає.

  «Сніг позитивно заряджений і віддає електрони, а силікон — синтетичний каучукоподібний матеріал, який складається з атомів кремнію й кисню у поєднанні з вуглецем, воднем та іншими елементами –негативно заряджений. Сніг, що падає, контактує з силіконовою поверхнею, і утворює електрику.» — розповів Махер Ель-Каді, співавтор проекту з UCLA

  За словами Ель-Каді, близько 30% поверхні Землі взимку вкривається снігом, і це заважає сонячним панелям працювати як слід, бо опади обмежують їхню вихідну потужність. Але це вже не проблема, бо Snow TENG можна інтегрувати у сонячні панелі, щоб забезпечити безперервне енергопостачання під час снігопаду. Окрім цього, технологію можна використовувати у моніторингу зимових видів спорту для точнішої оцінки показників спортсмена під час бігу, ходьби або стрибків. Це може привести до появи нового покоління гаджетів з автономним живленням на кшталт фітнес-браслетів. Ба більше, установку можна використовувати як метеостанцію. Вона фіксує напрямок та кількість снігових опадів, а також напрямок і швидкість вітру.

  Як повідомляє tokar.ua, команда розробників вважає, що Snow TENG можна зробити недорогим, з огляду на «простоту установки та доступність силікону».