У школах Борсуківської ОТГ діти потерпали від холоду

  – У вівторок і середу діти не пішли до школи через гранично низьку температуру в класах – всього 2 градуси тепла, – вводить в курс справ староста с.В.Кусківці Петро Бондарець. – Вся причина в новому котлі, який до цих пір несправний. Раніше, як були два старі котли, проблем з температурним режимом не було. Їхньої потужності вистачало, щоб опалити школу площею 1052 кв. м, у якій навчається майже 40 дітей. Керівництво громади три роки тому вирішило замінити їх на новий, хоч потреби в цьому, як такої, не виникало. Тоді-то розпочалися справжні проблеми. У класах більше 10 градусів тепла не було. А цього року вийшли з ладу обидва котли: старий і новий. Ще й додалися проблеми з паливною, що завалилася на початку опалювального сезону. На сьогодні вона вже відремонтована. Буквально на днях поремонтували старий котел, обіцяли приїхати майстри з Тернополя, щоб полагодити й новий.

  Петро Михайлович запевняє, що з цією проблемою ще задовго до опалювального сезону звертався до керівництва громади й особисто до голови ОТГ, обіцяли приїхати, однак ніякого реагування від них не було. Лише цієї середи до школи навідався Іван Друзь і поцікавився станом справ.

  – Сьогодні староста села за кочегара, – продовжує Петро Михайлович, бо як не прикро говорити, на даний час у школі немає опалювача. Ніхто не хоче мати справу з новим котлом і брати на себе відпові-дальність. Щоправда, був один кочегар, якого направили з центру зайнятості, однак через оковиту довелось його звільнити. Наразі перспективи невтішні.

  Як переконує староста, про те, що у Великокусковецькій школі проблема з опалювачем, у Борсуківській громаді знають, про це неодноразово говорила і завідувач філії Алла Собко, але письмового звернення станом на 27 листопада ще подано не було.

  Широкого розголосу набула й си-туація в Нападівській філії. У понеділок навчання тут розпочалося в холодних класах, де температура повітря заледве сягала позначки +7. Заметушилися батьки і вчителі. Про причини і, загалом, проблеми цього освітнього закладу, розповіла голова первинної організації проф-спілки працівників освіти школи Ірина Бородавчук.

  – У нас чимало проблем: з новим котлом, економією, лічильником, плюс до того – невиплаченою заробітною платою, холодними класними приміщеннями і небажанням влади чути і вирішувати всі ці проблеми. До встановлення нового котла (близько три роки тому) у нашій школі завжди було тепло. Наві-що його замінили – для вчителів залишається загадкою. Чому виникла така неприпустима ситуація? У нас щось «не грало» з лічильником. Першого листопада працівники газової служби взяли його на повірку, а інший, тимчасовий, так і не підключили, тому старий котел не працював, обігрівали приміщення, площею 3 тис. кв. м, новим, що, відповідно до паспортних характеристик, може обігріти лише 960 кв.м. Такої неприємної ситуації можна було б уникнути, якби керівництво громади оперативно подбало про купівлю нового лічильника. Ціна питання всього 5 тис.грн. У школі дуже погана теплоізоляція, замінено лише частину вікон на металопластикові, а в спортзалі, якщо надворі холодно, школярі взагалі займатися не можуть. Тим не менше, керівництво ОТГ нас завжди ставить в рамки економії. А як це практично зробити, коли належних умов енергозбереження нам не створили? Більше того, між школою і садочком прокладено трубу, яка ще й повітря обігріває…

  Як результат – діти на уроках сидять в куртках. У середу із 96 учнів на навчання прийшов лише 41. Батьки просто не пустили їх до холодної школи. Також Ірина Петрівна запевняє, що про проблеми, які виникли в Нападівській школі, у громаді знають. Запрошували відвідати філію і самого голову ОТГ Івана Друзя, який пообіцяв приїхати, однак до сьогодні (середа) його так і не було. Щоправда, 27 листопада, поцікавитися станом справ приїхав директор Борсу-ківського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів, що є опорним, Олег Тимошенко. 

  – Ми написали звернення від батьків та педагогічного колективу на ім’я в.о. начальника відділу освіти, охорони здоров’я, культури, туризму, молоді та спорту Борсу-ківської сільської ради Олександра Гудима, оскільки заввідділу наразі у відпустці, про те, щоб забезпечили відповідний тепловий режим у школі, чекаємо відповіді, – продовжує Ірина Бородавчук. – Також нас хвилює питання заробітної плати. Станом на 27 листопада, ми ще жодної копійки за поточний місяць не отримали, не кажучи уже про індексацію, що також не виплачують. Виникає питання: ми волонтери, чи вчителі?

  Завідувач Нападівської філії Борсуківського закладу середньої освіти І-ІІІ ступенів Ольга Тимчук, яка обіймає цю посаду всього три місяці, запевняє, що неодноразово зверталася до газової служби, щоб владнати питання із заміною лічильника, однак їй сказали, що в них по обміну немає такого лічильника:

– Уже майже місяць, як розпочався опалювальний сезон, а ми й досі без лічильника. Щоправда, у газовій службі сказали, що надали відповідні рекомендації і координати, де можна замовити новий лічильник, оскільки старий вийшов із ладу, начальнику відділу освіти, охорони здоров’я, культури, туризму, молоді та спорту Борсуківської ОТГ Олені Солонині. Наразі знаю, що лише минулого тижня лічильник замовили у Харкові, чекаємо, коли його буде доставлено. Зі своєї сторони, як завідувач філії, зробила все, щоб уникнути такої ситуації, однак не все від мене залежить. Адже я не є юридичною особою, матеріально не зобов’язана, і згідно наказів не є розпорядником коштів. На балансі школи сьогодні  0 грн. Якби питання придбання лічильника було в моїй компетенції, воно давно було б зняте… З метою економії, якщо температурний режим на дворі дозволяв, ми в суботу та неділю не опалювали школу. Такі словесні рекомендації отримали від керівництва громади. Але яка ж тут економія?…

  У Лановецькій дільниці Шумського УЕГГ проблему, як то кажуть, знають з перших уст, однак зазначають, що все не зовсім так, як про це говорять у школі. Тому подаємо коментар майстра по повірці лічильників Лановецької дільниці Шумського УЕГГ Олександра Нагорного, який, власне, й виявив несправність лічильника:

  – По-перше, на обмінний фонд для компобуту лічильники повинна мати громада, ми маємо обмінний фонд лише для населення. По-друге, в установах і організаціях ми проводимо повірку влітку. І цей лічильник пройшов її два роки тому. Це непланова повірка. Тому, коли запускав лічильник, що підключений до нового котла, вирішив заодно перевірити і старий. Побачивши, що з ним щось не так, взяв на повірку. Лабораторія його забракувала. Загалом лічильники проходять повірку один раз на 8 років. Ми пішли назустріч цій школі, працівники і учні якої стали заручниками ситуації. На планерці вирішили тимчасово встановити у школі лічильник старого зразка, хоча він і не підпадає під дистанційну передачу даних. В тому, що лічильник вийшов із ладу, немає нічиєї вини. Але діти і вчителі не повинні мерз-нути в школі.

  За коментарем щодо неприємної ситуації, яка виникла у селах Бор-суківської громади редакція звернулася до її очільника Івана Друзя. Ось що він сказав:

  – Згідно з документацією, опалювальний сезон у всіх селах нашої громади розпочався вчасно. Бор-суківська сільська рада через систему «рrozorro» закупила газ в повному обсязі для опалення шкіл. Вчасно було підключено до мережі, зроблено пуск газу, відповідно до всіх діючих норм. Що стосується Великокусковецької школи, то було заключення газової служби, що комин не відповідає технічним нормам, але ці неполадки вже ліквідували. До початку опалювального сезону обидва котли були справні. Про їх несправність інформації не маю. Дав доручення відділу освіти, охорони здоров’я, культури, туризму, молоді та спорту все з’ясувати, поки немає висновків чому так сталося, не коментуватиму. Щодо На-падівської школи, там вийшов з ладу лічильник. Газова служба після вилучення лічильника мала би встановити тимчасовий, чому цього не зробили, питання до них. Але у мене є також запитання до відпові-дального за тепловий режим: чому у п’ятницю в школі було 20 градусів тепла, а в понеділок – лише 7. Хто допустив халатність? Від кого була вказівка відключати на вихідні дні котли?.. Відділ освіти уже закупив новий лічильник. Це мали зробити вже давно.  Коли його встановлять, думаю, все зміниться на краще.

  Ось такі різні погляди на ситуацію людей, які прямо чи опосередковано причетні до неї. Хто правий, хто винний, а хто став заручником ситуації – робити висновки вам, шановні читачі. Шкода, що від цього потерпають діти. Віриться, що інцидент, який трапився, залишиться неприємним спогадом в історії шкіл, і більше не повториться. 

  Ситуацію вивчала Олеся МЕЛЬНИЧУК.

  P.S. Коли матеріал уже був готовий до друку, зателефонувала завідувач Нападівської філії і повідомила, що у середу в післяобідню пору працівники газової служби таки встановили тимчасовий лічильник, на сьогодні обидва котли справно функціонують, у класах уже 15 – 18 градусів тепла. Позитивні зрушення й у Великокусковецькій школі. Як повідомив староста, у середу майстри допізна проводили ремонтні роботи. Наразі функціонує два котли. А вже наступного дня діти прийшли до школи. Правда, поки що там всього 10 градусів тепла, але ж і навчальний заклад опалюється тільки другий день від початку опалювального сезону…