Фейковий виграш коштував 100 000 гривень

«Вітаємо, ви виграли авто!» – надто солодка брехня, яка згодом виявиться гіркою правдою. Однак краяни вірять раптовій смс-ці, яка вітає їх із дороговартісним виграшем.  Подібні повідомлення аферисти надсилають уже декілька років поспіль і таки знаходять чергових жертв.

 Несподіване повідомлення про приз отримала 48-річна тернополянка. Для правдивості там було зазначене посилання на сайт, перейшовши за яким, призерка  довідалася, що авто виграла, користуючись послугами платіжних терміналів, та банківськими послугами через телефон. Тож, якщо жертва афери ще мала сумнів, як її номер телефону потрапив у розіграш, після такого пояснення він  зник. Зателефонувала за вказаним номером мобільного.

 Менеджер запевнив, що за автівкою навіть не потрібно їхати, недешеву іномарку доставлять до місця проживаня. Головне –  сплатити відсоток від вартості автомобіля та за оформлення документації. І щаслива майже власниця іномарки поспішила сплатити  «державний податок», який нібито зобов’язані сплачувати всі, хто щось виграє.

Вже потім, коли перестав відповідати телефон, стало неактивним посилання на сайт, вона зрозуміла, що понад сто тисяч власних гривень перевела умілим шахраям  та звернулася в поліцію.

 Тож вкотре застерігаємо: безкоштовний сир лише у мишоловці! Для того, щоб не потрапити на гачок шахраїв, потрібно хоча б в інтернеті перевірити, чи взагалі були такі акції і про що загалом йдеться.

 Якщо в повідомленні зазначена адреса сайту, пошукайте його в Інтернеті. Звісна річ, там буде написано, що це офіційне представництво марки автомобіля. Але якщо у пошуковику ввести назву авто зі словом «сайт», швидше за все, ви зрозумієте, що це дві різні вебсторінки з абсолютно різними адресами. Перевіряйте наявність таких акцій в офіційного автодилера. Для цього можна просто пошукати номер офіційного представництва в Інтернеті і зателефонувати.

 Спробуйте принаймні “погуглити” номер, з якого вам надіслали цю смс. Зазвичай відомі шахрайські номери вже давно є в мережі. Будьте розсудливими!

 Відділ комунікації поліціїТернопільської області.