icon clock02.06.2019
icon eye293
ЛАНОВЕЧЧИНА

Хороша книга та, до якої повертаються

Саме такої позиції дотримується український прозаїк, поет, літературознавець, краєзнавець та журналіст, член Національної спілки письменників України, член Національної спілки журналістів України — Сергій Синюк із Шумська. Зустріч із ним відбулася у Буглівській ЗОШ І-ІІІ ступенів.

  Вінні Пух, який любить борщ і відпочивати восени на озері Світязь, — так про себе говорить сам письменник. Однак перед дітьми, а аудиторія — це від 4-их до 10-их класів, він постав в ролі спікера, який говорив про живий процес створення книжкової продукції через призму власного становлення як автора численних романів, повістей, посібників та збірок віршів. Основні акценти бесіди: за рік потрібно прочитати від 80 до 100 книжок; кіно — це та сама книжка, але для людей із заниженим інтелектом та уявою; результати від письменницької діяльності потрібно очікувати через 15-20 років. Серед запитань, що ставили учні, було й доволі оригінальне: «Чому письменники так мало живуть?», на що отримали відповідь, що це міф, поставивши у приклад життя великої поетеси-довгожительки Ліни Костенко. Сьогодні молодь активно пропагує читання, створюючи різні флешмоби, книжкові толоки і ярмарки, тому українська книга, як якісний літературний продукт, має усі шанси виховати культурно-освічене покоління.

  Сергій Синюк своєрідний у своїх поглядах, але переконаний, що хороший матеріал потрібно продукувати, не очікуючи збагачення. Робити те, що любиш, те, що приносить тобі задоволення — ось запорука віднайдення себе в цьому світі. У самого Сергія Ярославовича є домашня бібліотека, яка налічує близько 2000 книг, але «через його руки» пройшло понад 8000 літературних видань. Тож, напередодні літніх канікул, подібні зустрічі стимулюють дітей провести відпочинок із книгою в руках.

Автор: Сніжана КРЕЩУК.