ЦИСТИТ НЕ МОЖНА ІГНОРУВАТИ

Олександр Стухляк.

  Тема нашої розмови зі спеціалістом, хірургом-урологом Лановецької комунальної центральної районної лікарні Олександром Стухляком – одна з численних недуг, що вражають сечостатеву систему, – цистит, тобто запалення слизової оболонки сечового міхура.

  – Олександре Даниловичу, чому люди хворіють на цистит?

  – Як правило, цією недугою страждають ті, хто нехтує елементарними правилами гігієни. Втім, до циститу може призвести й низка інших чинників. Недарма від нього потерпає близько 20-25% жінок планети, а у 10% він переходить у хронічну форму. Будова організму жінки така, що інфекція – кишкова паличка, хламідії, уреаплазма, гриби роду кандида здатна швидше й легше потрапити в сечовий міхур, ніж у чоловіків.

  – Що провокує розвиток інфекції?

  – Шансів захворіти значно більше у жінок в період менопаузи, зі зниженим імунітетом, у тих, хто страждає на цукровий діабет та інші порушення обміну речовин, закрепи. Причиною можуть стати і деякі речовини, що виділяються з сечею, наприклад, при частому вживанні гострої і пересмаженої їжі з великою кількістю спецій.

  Крім того, ризикують й офісні працівники, в яких від тривалого сидіння за комп’ютером (4-6 годин, не підводячись) порушується кровообіг в малому тазі і, зокрема, у стінці сечового міхура. Також цистит може розвинутися в результаті дефлорації (порушення цілісності дівочої пліви), вагітності, пологів, надмірного переохолодження, а також променевої терапії пухлин органів тазу. Ще один провокатор розвитку хвороби – “неправильний” одяг. Я б узагалі заборонив тісні джинси, синтетичну білизну і трусики-стрінг, за допомогою яких кишкова паличка подорожує до уретри найкоротшим шляхом.

  У чоловіків цистит зазвичай пов’язаний з простатитом, аденомою, раком передміхурової залози або каменями у ній, чи іншими захворюваннями статевих органів.

  – Як розпізнати хворобу та визначити, що час поспішати до лікаря?

  – Не помітити її складно, адже часті відвідини туалету і вдень, і вночі буквально через кожні 15-20 хвилин ігнорувати складно. При цьому з’являється свербіж в ділянці уретри і промежини, що переходить у гострий біль, а в сечі з’являються сліди крові. Підвищена температура тіла означає, що інфекція уже почала розповсюджуватися за межі сечового міхура. За перших проявів хвороби необхідно звернутися до лікаря-уролога або гінеколога, адже хронічний цистит протікає з менш вираженими симптомами. Більше того, деякі симптоми циститу схожі зі значно небезпечнішими захворюваннями: пухлинами простати і сечового міхура, туберкульозом сечового міхура або нирок, стенозом чи фіброзом у чоловіків. Точний діагноз може поставити лише спеціаліст. Для цього необхідно буде зробити ПЛР-діагностику на наявність інфекцій, бактеріологічний посів, котрий, до слова, необхідно зробити ще до початку прийому антибіотиків.

  – Як лікувати цистит?

  – В основі лікування – антибактеріальні препарати, але сам комплекс набагато ширший, проводиться, зазвичай, короткими триденними курсами. Якщо існують чинники ризику (скажімо, вік після 65 років, вагітність, цукровий діабет, використання вагінальних діафрагм або сперміцидів, а також рецидиву інфекції), то лікування може тривати один-два тижні.

  – Щиро дякую за спілкування. Нехай Вам ніколи не забракне людської доброти і Божої ласки в гуманній лікарській праці.

Спілкувався Георгій МЕЛЬНИК,

пенсіонер.

м.Ланівці.