Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді – 25 років!

  Соціальний супровід сімей в кризових ситуаціях, робота з волонтерами, сім’ями учасників АТО\ООС, соціальними сиротами, багатодітними родинами — це лише частинка основних завдань, покладених на Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (надалі — Центр), якому, як установі, 22 червня виповнюється 25 років! Ми поспілкувалися з директором Світланою Юзюк, тож невеличкий екскурс.

  Від створення Центру і до сьогоднішніх реалій було чимало злетів і падінь, адже у 1995 році  утворено потужну організацію, що працювала із молоддю, творчими юними жителями краю, навчала їх бути волонтерами, маючи свою школу волонтерства. З роками напрями роботи змінилися, а ось підхід до людей — ні: чуйність, анонімність, привітність, співчуття, реальна допомога, консультації і т.д. Першим керівником установи була Руслана Кушнір — сьогодні голова районної ради. До речі, за словами Світлани Юзюк, перші роки діяльності були найважчими, адже формувався імідж, репутація, напрацьовувалися банки даних, фахівці Центру будували містки розуміння та лояльності між організацією та людьми, спеціалістами інших галузей. В загальному, у Центрі працювало 34 фахівці, у різні роки була різна чисельність штату, однак, як і в 1995 році, так і зараз штат — 4 людини. Символічно, чи не так? Теперішні реалії диктують умови і праці, і співпраці. За словами Світлани Юзюк, озирнувшись назад, а її стаж в Центрі становить 22 роки, згадати є що — теплі зустрічі, спільні сльози, конфлікти, агресивність, любов, терпіння та витривалість. Однак, за всіма цими почуттями та діями стоять люди зі своїми унікальними життєвими історіями та долями. Спрогнозувати майбутнє сьогодні важко усім, і Центр не виняток. Болить у працівників найбільше те, що люди, які їм довіряють, не матимуть куди звернутися, попросити допомоги чи поділитися пережитим. Віримо, що до цього не дійде. З реалізацією реформи децентралізації робота Центру не змінилася, адже фахівці ніколи не ділили людей за географічним принципом, чи будь-яким іншим. Тож, і в час змін, і карантину працюють.

  Чверть століття — це і багато, і мало. Попереду — нові виклики, історії та долі, однак, знаємо і віримо, що Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді завжди відкритий і готовий простягнути руку допомоги, адже: «Віддай людині крихітку себе — за це душа наповнюється світлом», — писала Ліна Костенко.

  Автор: Сніжана КРЕЩУК.