ЧИМ ОТРУЇВСЯ ВОСЬМИКЛАСНИК

  У поліції повідомили, що минулої п’ятниці неподалік школи у темну пору доби правоохоронці, за словами начальника поліції В.Бурика, виявили підлітка, якому стало зле, надали йому першу медичну допомогу. Дитину доставили у реанімаційне відділення райлікарні. Медики встановили, що школяр отруївся невідомою речовиною, а запаху алкоголю не було чути, як повідомив головний лікар О.Гулько.

  Свідки даного інциденту припускають, що компанія підлітків, в якій був хлопчина, ймовірно, вживала енергетичні напої, курила цигарки. Прикметно, що саме про шкідливість алкоголю та тютюнопаління з восьмикласниками того ж тижня, у середу, вела мову класний керівник на виховній годині.

  Про шкідливі звички та їхній негативний вплив на здоров’я неповнолітніх неодноразово нагадували учням і працівники поліції. Що стосується енергетиків, що останнім часом стали популярними серед молоді, то у березні цього року Верховній Раді було подано законопроект про заборону продажу цих напоїв дітям до 18 років. Наразі до розгляду цього законопроекту парламентарі не дійшли.

  Утім, лікарі підкреслюють, що регулярне споживання енергетиків підштовхує також вживати алкоголь, сигарети і навіть наркотики. Крім того, це формує у людей агресивну непередбачувану поведінку, часто навіть небезпечну для оточуючих. Дуже шкідливе також передозування вітамінами, яке нерідко буває при споживанні енергетиків.

  Що буде, якщо перебрати з енергетиками?

  Фізичне нездужання. Тремтіння, дратівливість, м’язовий тремор і прискорене серцебиття. Це своєрідне кофеїнове передозування, яке триває годин шість, і його особливо нічим не прискориш.

  Ризик отримати передозування і померти. Якщо випити понад 10 грамів кофеїну за добу, то можна померти. Це приблизно 50 чашок кави або 10 півлітрових банок енергетика. Тут стає зовсім погано: починається блювота і втрачається свідомість. Найнебезпечніше, що може статися – порушиться ритм серця, що може призвести до його зупинки.

  Наприклад, у 2017 році в США помер здоровий підліток, який за короткий проміжок часу випив газований напій Маунтін Дью, лате і банку енергетика.

  Проблеми зі сном. Спроби зарадити недосипу енергетичними напоями може створити проблемний цикл. Ви п’єте енергетики або каву, тому що засинаєте вдень, і кофеїн не дає вам заснути вночі, скорочуючи час сну – ви п’єте енергетики або каву – коло замкнулося.

  Мова не йде про слабоалкогольні енергетичні напої. Це диявольське поєднання кофеїну та алкоголю. Вони є однозначно шкідливими та заборонені в багатьох країнах. 

  Отже, все є ліки й все є отрута. Якщо не зловживати, то енергетик нічим не гірший 3-4 чашок міцної солодкої кави.

  Але, на жаль, у нашому місті й селах району правоохоронці фіксують непоодинокі випадки продажу алкогольних напоїв неповнолітнім. Є чимало продавців, які нехтують законом про заборону, та й загальнолюдськими цінностями загалом. Проте, як стверджують психологи, найбільшим злом, що спонукає дітей до негативних, подекуди аморальних вчинків, є, насамперед, недогляд з боку батьків. Робота учителя у напрямку формування особистості учня також надзвичайно важлива, проте не така впливова, як особистий приклад батьків, сім’ї, у якій дитина виховується.

Ситуацією цікавилася Наталя ГАМЕРА.