icon clock31.07.2019
icon eye247
УКРАЇНА

ЧИ МОЖЛИВІ ДОСТРОКОВІ МІСЦЕВІ ВИБОРИ В УКРАЇНІ: ЕКСПЕРТНІ ДУМКИ

  До проведення місцевих виборів в Україні необхідно завершити реформу з децентралізації — говорять експерти та представники громад. Нещодавно з’явилася інформація, що Офіс глави держави розглядає можливість проведення дочасних місцевих виборів.

  Місцеві вибори в Україні мають відбутися восени 2020 року. Така дата передбачена Конституцією України, де чітко прописано: вибори відбуваються в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень відповідної ради чи відповідного голови. До цього часу планували завершити реформу з децентралізації і вийти на вибори із новим адміністративно-територіальним устроєм, а вся Україна буде покрита об’єднаними територіальними громадами і з новим районним поділом.

  17 липня під час робочої поїздки на Харківщину Президент України Володимир Зеленський сказав, що розмірковує про проведення дострокових місцевих виборів.

  Український кризовий медіа-центр у рамках програми DOBRE запитав експертів: чи можливе проведення дочасних місцевих виборів та що чекає Україну за таких умов.

  «Станом на сьогодні нормативною базою, яка регулює це питання, є Конституція України, Закон України “Про місцеві вибори” і Закон “Про місцеве самоврядування”, там зазначено, що чергові вибори відбудуться в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень відповідних органів місцевих рад — це 2020 рік. А позачергові вибори відбуваються у випадку дострокового припинення повноважень відповідної місцевої ради рішенням Верховної Ради. Таким чином, або треба рішення ВРУ достроково припинити повноваження місцевих рад, але там теж є перелік підстав, за яких припиняється достроково повноваження місцевих рад. Або Парламент, як єдиний законодавчий орган в державі, може врегулювати це питання в інший спосіб».

Леонтій Шипілов,
член Центральної виборчої комісії .

  «Треба мати на увазі, що місцеві вибори призначаються лише з певних підстав. Чергові вибори призначаються у зв’язку з закінченням строку повноваження місцевих рад, обраних одночасно на всій території України. Позачергові вибори призначаються не на всій території України, а лише для тих місцевих рад, сільських/селищних/міських голів, щодо яких є, зокрема, рішення судів про визнання їхніх рішень чи дій протиправними. У такому випадку Верховна Рада отримує повноваження призначати позачергові вибори таких рад чи голів. Тому ідея провести позачергові місцеві вибори одночасно на всій території України з правової точки зору є дуже хиткою. Тому я не вірю в можливість реалізації ідеї дострокових місцевих виборів на всій території України».

Андрій Магера,
екс-заступник голови Центральної виборчої комісії .

  «Зеленський декілька разів проголошував, що він готовий продовжувати реформу з децентралізації. Дочасні вибори на старій основі будуть 100-відсотковою маніфестацією того, що реформа з децентралізації згортається. Оскільки в нас більше половини населення відчули смак децентралізації, то я не знаю, чи добре це буде сприйнято в ОТГ. Адже це фактично напад на те, що вже зроблено позитивного. До того ж децентралізація вважається найуспішнішою реформою. Тим паче, вона “вдячна” для будь-якої влади — хто її закінчить, той отримає лаври. Припустимо: вони хочуть і провести вибори, і закінчити децентралізацію. Тоді потрібно прийняти ряд законів. І найголовніше — внести зміни до Конституції. Але вибори в такому разі можливі не раніше, ніж у березні наступного року. Але навіщо? Бюджетний процес вже почався, а політичні дивіденди будуть на той час скромні. Адже до того потрібно підготувати в кожному місті людей, які матимуть шанси перемогти досвідчених чинних мерів. Якщо ж, попри все, дочасні вибори таки відбудуться, це знайде певне нерозуміння з боку Європейського Союзу, але абсолютно чітку підтримку з боку Росії. Тому що їй потрібна федералізована країна, а все до того йде, якщо не робити реформу. Тож це питання навіть не внутрішньої політики — це питання зовнішньої політики».

Юрій Ганущак,
президент ГО «Інститут розвитку територій», експерт із децентралізації .

  «Вибори — це демократичний інструмент, але він має іти на користь жителям наших громад і Україні вцілому. Ми бачимо ризики проведення позачергових виборів, але не бачимо переваг. Тому голови ОТГ проти проведення дочасних виборів. По-перше, ми не встигнемо завершити формування нового адміністративно-територіального устрою. Якщо ж поспіхом бозна-як зліпимо новий адмінтерустрій, то не встигнемо обговорити його з людьми. А це надважливо! До того ж, потрібно встигнути внести зміни до Конституції і закріпити в ній нову адміністративно-територіальну основу. Нашвидкуруч не можна вирішувати такі питання. Інший варіант — вибори відбудуться за старою основою — абсолютно неприйнятна річ! Пів України житиме в районах, а пів — в об’єднаних громадах? Тоді ще на 5 років буде заморожена реформа. Від дочасних виборів я не бачу жодних переваг для місцевого самоврядування. Для дочасних виборів потрібна законодавча база і нова адмінтероснова. Треба завершити формування громад, і у нових громадах всім дружно піти на вибори, і бажано все це встигнути зробити до жовтня 2020 року».

Олександр Корінний,
голова Асоціації об’єднаних територіальних громад України, Новоукраїнський міський голова .