icon clock28.02.2021
icon eye210
ЛАНОВЕЧЧИНА

Щемко, щиро й емоційно: презентували “Лан-3”, присвячений захисникам України

Довгоочікуваний третій випуск інформаційного літературно-мистецького альманаху “Лан” нарешті побачив світ. Фокусом цього видання є висвітлення героїзму наших предків та сучасників в умовах боротьби за українську незалежність під час Другої світової війни, національно-визвольного руху, Революції Гідності та російсько-української війни. Саме тому третій випуск вийшов під гаслом “Захищаючи Україну: минуле й сьогодення”.

Робота над альманахом тривала з 2017 року. До редакційної колегії увійшли Марія Романчук, Наталя Гамера, Валентин та Неоніла Дзюби, Сніжана Крещук, Руслана Кушнір та Богдан Кукуруза. Літературним редактором виступив Богдан Мельничук, наш земляк із с.Молотків та письменник, який сьогодні проживає у Тернополі.

До створення книги залучено величезну авторську мережу. У пошуку та створенні інформаційного та мистецького поля альманаху допомагали активні мешканці, педагоги та творчі люди Лановеччини, журналісти “Голосу Лановеччини”, радіомовлення, наші земляки з Тернополя та з-за кордону. На жаль, знайти інформацію про всіх героїв нашого краю не вдалося, проте великий пласт особистих історій, текстів таки увійшли до книги.

Альманах налічує 10 розділів, найбільшим із яких є “Боротьба проти російської агресії”. Він складається з історій та репортажів про учасників російсько-української війни, загиблих воїнів, полонених, волонтерів, духівників та лікарів. За кожним словом цих текстів захована величезна кількість пережитого болю, сліз, страху, але також героїзму, сили духу та бажання перемогти ворога.

До книги увійшли ще не опубліковані тексти про Другу світову війну та героїв національно-визвольного руху нашого краю.

Цінним для майбутніх поколінь є розділ “Ангели Небесної Сотні”, який складається зі свідчень очевидців Революції Гідності, історії Майдану в Ланівцях, творчості, присвяченої Героям Майдану та пам’ятних статей загиблим активістам із Тернопільщини.

Серед розділів книги — дослідження Української Революції 1918-1921 рр, історії переселених сімей зі Сходу України, відомих у світі родин Лисих і Малюжинських із Лановеччини, емігрантів із нашого краю, творчість, досягнення та захоплення наших земляків.

Спонсорами видання “Лан-3” стали Валентина Гуменюк (Iспанія), Віра Телев’як (Англія), Анатолій Прядун (США), працівники Білозірської сільської ради, Раїса Коцюра, Анастасія Діденко, Григорій Волянюк, Юрій Кравчук, ФГ «Загребля» (О.В.Прибит), Людмила Мазур, ТОВ «КОМАГРО» (С.В.Казновецький), філія «Рідний край” ПрАТ «Зернопродукт» (С.В.Прокопчук), ПСП агрофірма «Чайчинецька” (Б.Л.Батринчук), В.В.Фендич, ФГ «Нецюк» (А.М.Нецюк), ФГ «Агро-Шили» (П.В.Яблонський), Руслана Кушнір, Феодосій Рикун, Вадим Щеглов, Руслана Чорноока, колектив водіїв приватного підприємця Ігоря Чернія, Юрій Нечай, Микола Доротюк, Микола Шевчук, Василь Теслюк, ТзОВ «Вишнівецька” (А.Р.Мельник), Іван Хаблюк, Алла Лешеганич, Віталій Оришкевич, Валентина Колесник, Олена Булгакова, ПСП «Реан» (В.Г.Арзуманян), ПП ЛАН-ОЙЛ ТРЕЙД (О.І.Радюк).

Символічно презентація “Лан-3” відбулася напередодні Дня пам’яті Героїв Небесної Сотні у Культурному центрі Єловицьких. Серед присутніх у залі — військові та герої альманаху, спонсори, автори текстів книги, творчі люди Лановеччини, очільник Лановецької громади Роман Казновецький, заступниця голови Борсуківської громади Богдана Вознюк та активні мешканці.

Позитивний тон заходу задавав модератор та ведучий презентації Юрій Матевощук.

Першою до слова запрошено натхненницю, упорядницю та редакторку “Лану” Марію Романчук. Емоційно та щиро дякувала пані Марія усім, хто долучився до видання, — людям, які стали Героями війни і героями книги, спонсорам, авторам та своїм колегам — редакторам. Зі сльозами на очах і непідробним болем примірники “Лану” вручила вона родинам тих Героїв, які сьогодні відійшли у вічність, — пані Ірині, дружині Василя Борисевича, пані Світлані, дружині Юрія Коваля, пану Василю, батькові Олександра Цюха, пану Олегу, батькові Віталія Собка, наймолодшого загиблого воїна з Лановеччини, сестрі Руслана Романюка з Білозірки та родині колишнього військкома Олега Касюна.

Спогадами з Майдану поділилася Руслана Кушнір, членкиня редколегії “Лану”, очевидиця подій та керівниця Штабу національного спротиву у Ланівцях протягом грудня 2013 — липня 2014 року. Пригадала вона і лановецький Майдан, який відзначився велелюдністю, чіткою громадянською позицією та ініціативністю. Один із примірників “Лану” пані Руслана подарувала для читачів районної бібліотеки для дорослих.

Прапор, який побував на Майдані та пережив революційні події, показав присутнім Олексій Криса, який був активним учасником подій 2013-2014 рр.

Звернулася до присутніх і головна редакторка “Голосу Лановеччини” й членкиня редколегії Наталя Гамера. Вона розповіла про роботу над альманахом та співпрацю з авторами матеріалів, подякувала усім, хто сприяв та допомагав виданню. Також поділилася враженнями від поїздок на Схід в якості волонтера, підтримку воїнів-земляків та емоціями від зустрічей. Ці репортажі можна прочитати в одному із розділів книги. З особливою вдячністю звернулася Наталя Гамера до Галини Микитівни Кравчук, вручивши їй примірник «Лану». Ця поважного віку жінка, незважаючи на перебиті їй в одинадцятирічному віці НКВСівцями пальці за допомогу ОУН та воякам УПА, зв’язала для воїнів АТО 270 пар шкарпеток та передала їх разом із волонтерською допомогою на передову.

Наймолодшою членкинею редколегії є Сніжана Крещук, директорка міського радіомовлення, яка відзначила, що робота над випуском цього альманаху є честю для кожного журналіста Лановеччини і для неї особисто.

Звернулися до присутніх і очільник Лановецької міської ради Роман Казновецький та заступниця сільського голови Борсуківської громади Богдана Вознюк, які відзначили цінність роботи над “Ланом” та його історичну, мистецьку і культурну роль для Лановеччини.

Поетично-співочу атмосферу на презентації творили наші краяни Зінаїда Яцюк із Передмірки та жіночий вокальний ансамбль будинку культури.

Щемко, щиро, емоційно і гостинно зустріли ми третій випуск альманаху “Лан”! Із піснями та поезіями, зі спогадами та особистими історіями прийняли його служити пам’яті нашого краю! Тож лети, “Лане”, над Лановеччиною, бережи спогади про тих, хто ціною свого здоров’я та життя оберігає українську незалежність, спокій та мирне небо над нами, хто творить сучасну історію!

Оленка ПАСЄКА. Фото автора.