icon clock23.02.2020
icon eye3056
ЛАНОВЕЧЧИНА

ЯК У ЛАНОВЕЦЬКІЙ ШКОЛІ №1 ВСТЕЛИЛИ ПІДЛОГУ З ПЛІСНЯВОЮ

  І знову в епіцентрі скандалу перша школа. Сенсація на всю Україну: у найбільшому в районі спортивному залі найбільшої школи стару підлогу сорокарічної «витримки» замінили на нову з… пліснявою.

  На жаль (чи ні – на щастя!), не замовник ремонтних робіт і зацікавлена у них дирекція навчального закладу забили в набат, а стурбовані батьки. Минулої п’ятниці зібрали збори, запросили тележурналістів, начальника відділу освіти Лановецької ОТГ і вимагали демонтувати всю уражену грибком деревину з приміщення. А в школі – 779 учнів, повний штат педагогічних і технічних працівників, безпе-рервно діючий спортзал і… отакий його диво-ремонт.

  Звісно, від посадовців звучали аргументовані (на їхню думку) пояснення своїх дій у намаганні розв’язати дану проблему. Але, як на мене, жодне пояснення, яким би красномовним і правильно задокументованим воно б не було, не може виправдати допущеної халатності. Бо ж не приховаєш: ремонт спортзалу розпочали в жовтні, підлогу встелили у листопаді, перший сигнал про її цвітіння (доповідна записка) надійшов від завгоспа школи директору 14 грудня, від директора – начальнику відділу освіти – 16 грудня. А 3 січня працівники підрядної орга-нізації демонтували сиру дерев’яну поверхню підлоги, що почала цвісти, відправивши ці дошки (за письмової згоди, про що свідчать підписи директора ТОВ «ІНТЕНСБУД» Н.Вдовиченко, начальника відділу освіти, культури, охорони здоров’я та соціальної політики О.Ходанович і директора школи О.Онищука на відповідному акті) на сушку з подальшим, очевидно, їх поверненням. Цей акт дозволю собі оприлюднити мовою оригіналу (на фото внизу). Саме тут тристороннє визнання: підрядником – того, що дошки встелили сирі, тому вони зобов’язуються «безоплатно усунути недоліки», начальником відділу освіти і директором школи – що «внаслідок побілки стелі на підлозі з’явились потемніння». Якщо з підрядником усе зрозуміло, бо є свідки, що деревину доставили на об’єкт «надмірно вологою», не оброблену спеціально для тривалого зберігання, натомість не зрозуміло: як міг замовник і директор погодитись із «потем-нінням підлоги» внаслідок побілки стелі?!. Ще один факт обману підрядником: ланівчанин Леонід Юрченко, за його словами, взяв зразок мокрої дошки, яка важила у день монтування 1 кг, а через місяць зберігання у сухому приміщенні – раптом «схудла» наполовину. Добрий господар, який платить майстрові за роботу немалі гроші, гадаю, не дозволив би навіть вивантажити такий матеріал у себе на подвір’ї.

  На момент підготовки статті до друку – 20 лютого лаги, вкриті грибком і цвіллю (про що, очевидно, засвідчить лабораторний аналіз працівників держпродспоживслужби), досі знаходяться у спортзалі. Запах (в чому я особисто переконалася) стоїть відповідний. Навчальний процес – повним ходом, заняття з фізкультури вимушено проводять (якщо взагалі проводять), як зізнаються самі вчителі, – теоретично, або на вулиці, або ж заміняють грою в шахи…

  Невідомо (або відомо), до чого б призвело мовчазне, так зване, «виправлення помилок», якби не розголос проблеми батьками у соцмережі і залучення журналістів. У понеділок, 17 лютого, на запрошення громадських активістів у Лановецькій школі І-ІІІ ст. №1 ім.Юрія Коваля побував помічник народного депутата Ігоря Василіва Денис Милий. Батьки учнів, окрім деталей щодо проведення «пліснявілого ремонту» підлоги, звернулися також з проханням до народного обранця провести службову перевірку на відповідність займаній посаді начальника відділу освіти, культури, охорони здоров’я та соціальної політики О.Ходанович. Тут варто нагадати, що О.Ходанович цієї ж пори минулого року своїм наказом звільнила директора О.Онищука із займаної посади «за систематичне невиконання посадових обов’язків». У зв’язку із явною недостатністю підстав для звільнення, О.Онищук подав позов до суду, де оскаржив наказ начальника відділу освіти. Його, відповідно, поновили на посаді. Наступний судовий позов із вимогою виплати компенсації за час вимушеного відсторонення від роботи директором, О.Онищук програє. Апеляційний суд, розглядаючи зустрічний позов О.Ходанович, скасовує рішення попередньої інстанції про поновлення його на посаді. Отже, директор знову не директор (як стало відомо, з 19 лютого). Звісно, така турбулентність, в зоні якої уже рік перебуває колектив першої школи і сам її керівник, вочевидь, не могла не сприяти проявам халатності й байдужості до питання ремонту спортзалу. На жаль, хоча це лише моє емоційне припущення. І як журналіст, я усвідомлюю, що цієї правди ні колектив школи, ні у відділі освіти, ні батьки, які захищають директора, чути не хочуть. Мабуть, тому й не запрошували журналістів «Голосу Лановеччини» на збори, а лише “1+1”. Наші працівники там були в якості батьків учнів школи. Ми раді за колег-телевізійників, які високопрофесійно висвітлили сенсацію, про яку завтра навіть не згадають. Нам же, провінціалам, тут жити далі, водити дітей до школи, тому не байдуже, що відбувається у навчальному закладі, і для нас це зовсім не сенсація, а болюча проблема. Тож головне питання сьогодні – коли завершать ремонт. Якісний! Якщо мій матеріал прочитають і свідоме мовчання (принаймні у фейсбуці) більшості громади почують у міській раді, то мали б і вони зробити відповідні висновки.

  А свої висновки стосовно наявної документації щодо складання проекту капітального ремонту у спортзалі (заміна підлоги) за майже півтора мільйона гривень, пошуку підрядної організації, контролю контролюючої орга-нізації за правильністю підготовки технічної документації, строків оплати, руху державних коштів і т.д. зроблять, сподіваємось, відповідні служби.

Автор: Наталя ГАМЕРА.

Наразі вважаємо за необхідне оприлюднити певні коментарі, що допоможуть Тобі, читачу, зрозуміти глибину і суть порушеної проблеми.

  Восени 2019 року розпочали ремонт спортивного залу у Лановецькій школі №1. У міській раді та відділі освіти запевняли, що завершать роботи до 1 січня. Навчальний рік уже перетнув екватор, а ремонт призупинено. Яка причина, чия це вина і коли в спортзалі займатимуться учні?

  Останній тиждень тема ремонту (заміна підлоги) спорт-залу у Лановецькій ЗОШ №1 ім.Ю.Коваля стала ключовою у нашій громаді. І недарма, адже усі хвилюються про те, щоб роботи були зроблені якісно, а найголовніше – діти були здорові. Я також вкрай стурбований ситуацією, яка склалася, і запевняю, що зроблю усе залежне від мене, щоб роботи були виконані вчасно і якісно.

  На даний час роботи щодо заміни підлоги у закладі освіти призупинено до усунення недоліків.  Відділ освіти звернувся до ТзОВ «ІНТЕНСБУД» з вимогою у терміновому порядку здійснити демонтаж балок та замінити їх на такі, які відповідають всім нормам та стандартам за власний рахунок, замінити дошки на нові із проведенням заміру їх вологості спеціальними засобами та провести заходи, спрямовані на визначення санітарного стану закладу освіти.

  Для того, щоб громадськість розуміла, як саме розвивалися події та які дії були вчинені зі сторони відділу освіти, хочу все пояснити послідовно.

  Роботи із реалізації проєкту “Капітальний ремонт спорт-залу (заміна підлоги) Лановецької ЗОШ №1 ім.Ю.Коваля” розпочали у жовтні 2019 року.  У ході було здійснено демонтаж старої підлоги, завезено та встановлено дошку.

  16 грудня 2019 року дирекція школи звернулася до відділу освіти, що підрядник використовує неякісні мате-ріали. Відділ освіти, в свою чергу, направив лист у ТзОВ «ІНТЕНСБУД» щодо дефекту дерев’яних конструкцій.

  17 грудня 2019 року підрядник надав відповідь, у якій було вказано, що через рішення дирекції школи побілити спортзал під час проведення робіт утворився конденсат і підвищилася вологість, через яку утворився грибок.

  Ці форс-мажорні обставини унеможливили виконання зобов’язань повною мірою до кінця 2019 року, тому сторони уклали додатковий договір на продовження робіт. Тоді підрядником завезено та передано дирекції школи для зберігання паркетну дошку та підкладку.

  02 січня відділ освіти повторно направив лист підряднику із проханням за власний кошт вжити заходів щодо усунення недоліків (утворення потемніння дерев’яної підлоги). Наступного ж дня у присутності дирекції школи дошки демонтували, вивезли із закладу та передали на тимчасове зберігання із безоплатним усуненням наслідків надмірного зволоження.

  Сьогодні роботи призупинені до усунення недоліків. Окрім цього, мною видано розпорядження про створення робочої групи з вивчення питання щодо стану виконання робіт, пов’язаних із реалізацією проєкту, перше засідання якої відбулося 18 лютого. Попередньо проведено зустрічі з батьками, адміністрацією школи, Денисом Милим, помічником народного депутата Ігоря Василіва, працівниками відділу освіти, громадськістю задля отримання максимального вияснення даної проблеми. Начальнику відділу освіти доручено негайно надати роз’яснення, оприлюднити всі матеріали проєкту та надати письмове пояснення по цій ситуації, що було виконано 18 лютого. Також відділ освіти звернувся до Держпродспоживслужби для проведення відповідних замірів.

  Запевняю вас, що у нас одна спільна мета, і я впевнений, що лише об’єднавшись, ми зможемо розібратися у си-туації, що склалася, адже на кону здоров’я дітей нашої громади!


Міський голова – Роман КАЗНОВЕЦЬКИЙ.

  Від редакції: запитання від ланівчан на адресу редакції надійшло 13 лютого, у четвер. Того ж дня ми направили його у міську раду.

  Відділом освіти, культури, охорони здоров’я та соціальної політики міської ради (далі – відділ освіти) виготовлено робочий проект «Капі-тальний ремонт спортзалу (заміна підлоги) Лановецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1 імені Юрія Коваля вул.Шкільна,5, м.Ланівці Лановецького району, Тернопільської області” (згідно з наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 16.05.2011 №45).

  Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11.05.2011 №560, проектна документація направлена у державну філію ДП «Укрдержбудекспертиза» у Тернопільській області, в результаті якої 16.08.2019 року затверджений експертний звіт та отримано позитивний висновок №20-0297-19/1.

  За результатами розгляду проектної документації встановлено, що зазначена кошторисна документація, яка враховує обсяги робіт, передбачених робочим проектом, складена відповідно до вимог ДСТУ Б Д.1.1-1:2013 «Правила визначення вартості будівництва» та розроблена з дотриманням вимог до об’єкту будівництва, його експлуатаційної безпеки та інженерного забезпечення та кошторисної частини проекту будівництва. Заявлена кошторисна вартість будівництва в поточних цінах становила 1494,047 тис.грн, у т.ч. виготовлення проекту, експертизу, технічний нагляд тощо.

  27 вересня 2019 року між відділом освіти та ТОВ «ІНТЕНСБУД» укладено Договір підряду № 604. Предметом договору є здійснення «Капітального ремонту спортивного залу (заміна підлоги) Лановецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1 імені Юрія Коваля вул.Шкільна,5 м.Ланівці, Лановецького району, Тернопільської області». Сума Договору становить 1 411 860,00 гривень. З них за рахунок державної субвенції –   1 037 000,00 гривень, із бюджету громади – 374 860,00 гривень.

  Для забезпечення належної якості виконання робіт, між відділом освіти та управлінням капітального будівництва ТОДА укладено договір №305 від 1 жовтня 2019 року на проведення технічного нагляду із капітального ремонту спортзалу (заміна підлоги) школи №1, згідно якого виконавець (управління капітального будівництва Тернопільської ОДА) зобов’язаний здійснювати контроль за якістю та обсягом виконаних будівельно-монтажних робіт у відповідності з Порядком здійснення технічного нагляду під час будівництва об’єктів архітектури, затвердженим постановою Кабінету міністрів України від 11 липня 2007 року за №903.

  3 жовтня 2019 року Управління державної архітектурно-будівельної інспекції у Тернопільській області надало відділу освіти дозвіл на виконання будівельних робіт №ТП 112192762096. Після чого підрядною організацією розпочато роботи, у ході яких було здійснено демонтаж старої підлоги, завезено дошку обрізну та здійснено її монтаж у листопаді 2019 року.

  Відповідно до звернення дирекції закладу освіти від 16 грудня 2019 року щодо використання підрядником неякісних матеріалів, відділом освіти направлено лист у ТОВ «ІНТЕНСБУД» від 16.12.2019 р. №709 щодо дефекту дерев’яних конструкцій. 17 грудня 2019 року підрядник надав відповідь, у якій було вказано на порушення під час проведення робіт із побілки спортзалу.

  У зв’язку із виникненням форс-мажорних обставин, що унеможливили повною мірою виконання зобов’язань до кінця 2019 року, внесено зміни до договору шляхом укладання додаткової угоди №2 від 21 грудня 2019 року, де продовжено строк виконання робіт до 30 квітня 2020 року та продовжено строк дії Договору до 31 грудня 2020 року.

   26 грудня 2019 року підрядником завезено та передано дирекції школи дошку паркетну та підкладку для зберігання.

  З метою недопущення шкідливих наслідків для здоров’я учнів школи та забезпечення якості виконуваних робіт, 2 січня відділ освіти повторно направив лист підряднику із проханням вжити заходів щодо усунення недоліків (утворення потемніння дерев’яної підлоги) за власний кошт. 3 січня у присутності дирекції школи дошка обрізна була демонтована, вивезена із закладу та передана на тимчасове зберігання із безоплатним усуненням наслідків надмірного зволоження.

  На даний час роботи щодо заміни підлоги у закладі освіти призупинено до усунення недоліків. Відділ освіти звернувся до ТОВ «ІНТЕНСБУД» з вимогою у терміновому порядку здійснити демонтаж балок та заміни їх на такі, які відповідають всім нормам та стандартам за власний рахунок, замінити дошки на нові, із проведенням заміру їх вологості спеціальними засобами та провести заходи, спрямовані на визначення санітарного стану закладу освіти.

Інформація з офіційного сайту відділу освіти, культури, охорони здоров’я та соціальної політики Лановецької міської ради.

У ТСН показали відеосюжет, як у шкільному спортзалі міста Ланівці намагалися за майже 1,5 млн грн (!) замінити підлогу дошками з пліснявою.

  І тут знову, як і в поділі доріг по 40 метрів, УКБ, яке досі очолює Кузяк, і яке б мало контролювати роботи в спортзалі, бо отримує за це гроші з держбюджету, не розгледіло порушень. Далі про те, чому саме воно їх не розгледіло.

  Проект капітального ремонту цього спортзалу (точніше “капітальним ремонтом” назвали лише заміну самої підлоги), розробляв ФОП “Лемак Оксана Юріївна, яка… оце так несподіванка… має прямий зв’язок з тим же таки керівником УКБ Віктором Кузяком. Зокрема, вони разом з вже екс-головою Тернопільської ОДА Степаном Барною працювали в одній фірмі, ще й у той самий час, коли Кузяк отримав судимість(!) за корупційні оборудки з держбюджетом, про що ми писали на сторінці ВО “Автомайдан” Терно-пільський осередок минулого року.

  Також тоді ми підрахували, що лише за 2016-2018 роки Віктор Кузяк з Оксаною Лемак через афілійовані з ними фірми, за мовчазної згоди тодішнього голови Тернопільської ОДА Степана Барни, “освоїли” більше 3 мільйонів доларів платників податків, порушуючи закон, бо в законодавстві чітко прописана заборона на участь в тендерах пов’язаних осіб. А саме Кузяк очолював тендерний комітет у той час, коли пов’язані з ним фірми вигравали тендери на десятки мільйонів гривень.

  Але цього їм виявилося замало і вони ще й вирішили підзаробити на неякісному ремонті шкільного спортзалу, про що тепер дізналася вся країна. Ба більше, фірма “ІНТЕНСБУД”, яка поклала дошки з пліснявою дітям у спортзал, як з’ясувалося, фігурує й в інших кримінальних провадженнях, а саме щодо розкрадання бюджетних коштів на будівництві чотирьох амбулаторій сімейної медицини на території Тер-нопільської області на загальну суму майже 28 млн грн.

  І тут найцікавіше. Юридична адреса цієї фірми “дивом” збігається із адресою ТОВ “Протекшн-Груп”, серед засновників якого: Галина Сірант (дружина екс-голови Лановецької РДА Юліана Сіранта), Йосип Заставний (батько екс-народного депутата від “Народного Фронту” Романа Заставного) та Зіновій Юрик (батько екс-народного депутата від “Блоку Петра Порошенка” Тараса Юрика). А перед тим, як стати народним депутатом, заступником директора ТОВ “Протекшн-Груп” працював і сам Степан Барна.

А тепер до головного: після того, як мені повідомили про цю жахливу ситуацію зі спортзалом у Ланівцях (лише можу уявити реакцію батьків, хоча і в школі мого сина в Підволочиську теж вже третій рік спортмайданчик “будують” подібні ділки), у той же момент ми з моїми помічниками почали готувати депутатські звернення та запити до правоохоронних органів з цього приводу. Тепер чекаємо в Ланівцях перевірки з Держпродспоживслужби, ДАБІ, поліції та прокуратури. Вимагатиму максимального покарання для злодіїв! Скільки ще часу команда мародерів із попередньої влади буде наживатися на здоров’ї наших дітей? І скільки ще будуть дерибанитися кошти платників податків на користь всяких кузяків-барнів-юриків-заставних?

Із сторінки у ФБ народного депутата України Ігоря Василіва.