icon clock24.02.2022
icon eye110
ОСОБИСТОСТІ

Авторові «Гімну «Просвіти» – 65

  Богдан Іванович Кукуруза народився на Зборівщині, але більше сорока років, як рідною стала для нього Лановеччина. Педагог за освітою, він і вчителем працював, і з учнівською молоддю в райкомі комсомолу, і очолював Лановецьке професійно-технічне училище (став його першим директором), і був депутатом селищної та районної рад декількох скликань, а до виходу на пенсію працював у районній раді.

  Богдан Іванович — активний громадський діяч. У 1992 році був обраний головою районного об’єднання «Просвіта» ім.Т.Шевченка, створив осередки в усіх населених пунктах району, просвітянську бібліотеку, ініціював осередки «Молодої Просвіти» у школах, районні просвітянські заходи та акції.

  В училищі організував гурт «Наша пісня», розкрив себе не лише як поет, а й пісняр, підготувавши до друку збірку віршів і пісень «Симфонія часу» (1997), а згодом побачили світ його поетичні збірки «На межі тисячоліття» (2011), «Звучить жива мелодія моя» (2011). Разом із Ярославом Галясом організували районну хорову капелу «Просвіта» (керівник М.Пальчик), якій у 1993 році було присвоєно звання народної. Богдан Іванович — автор пісні «Гімн товариства «Просвіта», яка вперше прозвучала у виконанні капели на ювілейному святі «Просвіти». 

  У газеті «Голос Лановеччини» з його ініціативи свого часу випускали сторінку «Слово «Просвіти», автори якої висвітлювали історію товариства і його сьогодення у нашому краї. Неодноразово на сторінках часопису були й поетичні рядки самого голови «Просвіти». Як учасник районних просвітянських заходів, читав власну поезію, був членом журі творчих конкурсів для молоді, зокрема, «Володар слова», членом редколегії книги «Історія Лановеччини», літературно-мистецького альманаху «Лан». Уже будучи на пенсії організував «Посиденьки у Богдана» та клуб «Срібного віку», творчі зустрічі яких відбувалися в Культурному центрі Єловицьких.

  Значним духовним джерелом, звідки черпав енергію і натхнення, у Богдана Кукурузи залишається центральна бібліотека — тут відбувалися численні творчі та патріотичні зустрічі, яких він не пропускав. 24 лютого Богдану Івановичу виповниться 65 років.

  А ювілярові — многая літа при доброму здоров’ї та під Господнім благословенням!

Наталя ГАМЕРА.