Банки не повертають коштів, знятих шахрайським способом

  До редакції звернулася Марія Міськів з с.Вишгородок з проханням опублікувати звернення про те, як з її карткових рахунків зникли гроші.

  Шістдесятиоднорічна жінка розповідає, що 23 і 25 липня 2021 року з її карткових рахунків в Ощадбанку та банку Аваль було знято кошти безготівковими платежами невеликими сумами через GOOGLE GARENA London та GOOGLE TikTok Live London. Запевняє, що картки завжди при ній, паролю вона нікому не повідомляла.

  У банках працівники, на вимогу клієнта Марії Міськів, відмовили у поверненні грошей, оскільки не є причетним до їх зняття. Списання коштів, швидше за все,  відбулося сторонніми особами. Жінка написала заяву в поліцію, але просить цим своїм повідомленням застерегти інших громадян від дій шахраїв.

Від редакції: такі повідомлення ми публікували неодноразово. Ще раз нагадуємо правила безпеки від банку

  Шахраї вдаються до хитрощів. Наприклад, можуть сказати: «продиктуйте номер відділення банку, в якому вам видали картку — тризначне число на зворотному боці картки». Насправді це CVC2/CVV2-код, який не можна називати третім особам.

  Нікому не повідомляйте дані своєї картки — PIN-код, термін її дії, CVC2/CVV2-код, паролі інтернет-банкінгу та коди підтвердження онлайн-платежу в SMS або в повідомленнях у месенджері.

  Співробітники банку не запитують у клієнта дані картки. Якщо хтось телефонує, надсилає SMS з невідомого номера або електронний лист з невідомої адреси та представляється співробітником банку, просить назвати номер платіжної картки, термін її дії, тризначний код на звороті картки, то це шахрай! Покладіть слухавку.

  Зауважте! Шахраї представляються працівниками банку, пенсійного фонду, благодійного фонду, поліції або СБУ, магазину або національної лотереї. Часто шахраї вдають з себе покупців товару, який жертва продає в Інтернеті, і запитують дані картки для передоплати.

  Контакти людини, яка намагалась дізнатись секретну інформацію щодо вашої картки, передайте до департаменту кіберполіції.

  Якщо ви випадково розкрили дані платіжної картки шахраям, негайно дзвоніть за телефоном на звороті картки для блокування картки та облікового запису.

  Якщо вам надійшло повідомлення від банку про підтвердження списання коштів за покупку, яку ви не здійснювали, та надається номер телефону, не набирайте цей номер.

  Якщо вам надійшло повідомлення про блокування картки/списання коштів, а ви в своєму банку дізнались, що таких операцій не було, слід передати ці контакти до департаменту кіберполіції.

  Якщо ваш номер припинив відповідати, негайно повідомте про це банк та блокуйте картки та облікові записи до інтернет-банкінгу. Після цього зверніться до мобільного оператора про блокування номера та перевипуск SIM-картки.

  Якщо мобільний оператор підтвердив спробу викрасти вашу SIM-картку або банк бачив спроби зняття коштів з рахунків, передайте цю інформацію до департаменту кіберполіції.