Ванжулівчани Ігор і Лілія Новосади вирішили створити сімейну молочну ферму: що з того вийшло

  Молоде подружжя Ігоря і Лілії Новосадів вирішили започаткувати сімейну молочну ферму у Ванжулові. У червні 2021 року зареєстрували СФГ «Новосад». Наразі утримують 12 корів, інтенсивно займаються модернізацією старого приміщення, де колись була ферма, чекають на сучасне обладнання. Новосади лише вчаться вести молочний бізнес, але планують розвиватися у цьому напрямку,  будуючи сміливі плани.

  Реалізувати задум вдалося завдяки проєкту компанії «УкрМілкІнвест», який спрямований на розвиток молочного тваринництва шляхом допомоги у створенні сімейних молочних ферм і став поштовхом для відкриття більше сотні таких підприємств у різних куточках України. 

Люблять те, чим займаються

  34-річна Лілія і 37-річний Ігор виросли у селі. Ліля з багатодітної сім’ї, мама працювала диспетчером на фермі у Ванжулові, батько був сільським головою. Дівчинка часто допомагала батькам поратися біля худоби. А з шести років доїла корів. Каже, що така селянська праця їй в задоволення, адже любить доглядати за тваринами і бачити результат. Ігор змалку теж допомагав батькам по господарству. Шукав себе у різних сферах, навіть навчався у художньо-професійному училищі, а після армії скуштував заробітчанського хліба. Гроші наче й непогані, але мінус в тому, що не бачив, як ростуть діти. Тож разом з дружиною вирішили спробувати серйозно зайнятися сільським господарством. Спочатку хотів розводити свиней, але Ліля не підтримала такий задум.

  Оприділитися з видом діяльності допоміг випадок. Батько Ігоря потрапив у лікарню і довелося всі обов’язки по догляду за худобою перебрати на себе. На дві сім’ї тоді було дев’ять корів, тож пів року Лілі доводилося вручну доїти їх два, а то й три рази на день. На одну дойку витрачала до години часу… Сьогодні вже використовує доїльний апарат, що значно полегшує роботу.

  Почали задумуватись про створення сімейної молочної ферми, ретельно вивчаючи всі «за» і «проти». Досвідом і нюансами роботи ділилася з ними однокласниця Ігоря Ірина Друзік, яка декілька років тому перша на Лановеччині відкрила сімейну молочну ферму «Агромілк» в селі Оришківці й успішно її розвиває. Подружжя вирішило розпочати справу, яку, вірять, в майбутньому зможуть продовжити їхні діти. Тим паче, що в «УкрМілкІнвест» запропонували вигідні умови для започаткування сімейної ферми, довгострокові безвідсоткові позики та інформаційну підтримку.

  Фінансова підтримка на старті – як ковток свіжого повітря

  Більшу частину свого часу подружжя проводить на фермі: пораються біля худоби, роблять ремонт. З дня на день очікують на обладнання — вакуумну установку, світильники, поїлки, вентилятори, коврики та ін. І тоді все буде готове до відкриття. За це устаткування фермери почнуть повертати кошти через три роки, але лише половину його вартості. Окрім цього, «УкрМілкІнвест» надав 150 тис.грн безвідсоткової позики на реконструкцію корівника, яку господарі теж повертатимуть через три роки, коли міцно стануть на ноги. Також Ігор і Ліля планують скористатися допомогою компанії на придбання корів (з розрахунку 22 тис.грн на одну, решту — власні кошти). Відтак, до кінця місяця планують закупити більше десятка племінних сертифікованих нетелів голштинської породи, кожна з яких після отеління даватиме 25-30 літрів молока. На перспективу — виготовляти екстра молоко, за яке платять на порядок більше. У 2022 році молоді господарі планують утримувати 30 корів, а загалом ферма розрахована на 40. Чи створюватимуть робочі місця? Поки що ні. Справляються самотужки, а далі — час покаже.

  У підприємців трохи більше 3 га землі, що засівають зерновими. Мають необхідну техніку для обробітку.  Цьогоріч придбали спеціальний пристрій — обмотувальник рулонів, призначений для тюкування свіжоскошеного сінажу. Задоволення не з дешевих, однак, як зазначає Ігор, це дає можливість якомога довше годувати худобу свіжим кормом. Відтак і надої молока більші, і жирність, за яку заготовачі доплачують, — вища.

  Наразі Новосадам ніде випасати корів, тож написали на сесію міської ради заяву про виділення їм у користування 6 га пасовища, що неподалік ферми. Надіються на сприяння мерії у позитивному  вирішенні цього питання і підтримці.

  Ігор і Лілія крок за кроком йдуть до поставлених цілей, роблять все разом, радяться, радіють першим успіхам і підтримують один одного під час невдач. Звісно, починати будь-яку справу непросто, але, вважають, якщо взялися за щось, потрібно рухатися тільки вперед. Підтримують їхнє бажання господарювати на рідній землі батьки і друзі, підсобляють чим можуть, адже це сімейний бізнес. Залюбки прибігає на ферму і їхня дітвора. 14-річний Дмитрик і 8-річна Соломійка влітку бувають тут частенько. Вчаться доглядати за тваринами, мають своїх улюбленців. Вони хочуть хоч чимось допомогти батькам, аби їм було легше, а ще — проводити з ними якомога більше часу.

  Олеся МЕЛЬНИЧУК.