icon clock01.08.2021
icon eye354
ЛАНОВЕЧЧИНА

Вражаюча історія талановитого Петрика Коваля з Лановець

  Петрик Коваль народився в Ланівцях 29 серпня 2005 року цілком здоровим. У серпні 2013 року в нього значно знизився зір. Після обстежень лікарі діагностували рак головного мозку — IV стадія. На початку вересня відбулась операція в Києві, тривалістю 5 годин. Зі слів мами Наталії, хлопчик 3 доби залишався в комі. Згодом пройшов курс хіміотерапії, під час якої мав мікроінсульт. Медики не давали надії на його одужання, адже хлопчик був лежачим. Через місяць Петрик пройшов курс променевої терапії.

  У травні 2014 року юний ланівчанин нарешті потрапив додому, але ненадовго, адже через три місяці в Угорщині йому видаляли решту пухлини.

  Мама Наталя розповідає: «Під час хіміотерапії, щоб дитині не було боляче, я купила картину і разом з сином її робила. Йому це дуже сподобалося, і він до сьогодні працює в цій техніці. В цьому допомагаємо ми з чоловіком, братик та сестричка».

  У 2017-му хвороба знову нагадала про себе. У Петрика почало кровоточити вушко, яке згодом прооперували. У наступному році — операція на ногу. У травні 2021 року хлопцеві призначили окуляри, адже зір досі не відновився.

  Петрик активний та розумний хлопчик. За своє коротке життя дуже страждав, але вірить у Божу допомогу і вважає себе щасливим. Через велику кількість наркозів і контрастів при МРТ зір хлопчика ще більше погіршився. Попереду Петрика чекає ще дві операції на руку, але за словами лікарів операції відбудуться лише у випадку покращення зору.

  Під час святкування Дня міста Ланівці на виставці талановитий Петрик демонстрував свої творчі роботи. Сподівається, що небайдужим людям припаде до душі його клопітке захоплення і вони придбають картини.

  Всі, хто має намір і можливості допомогти сім’ї Ковалів зібрати кошти на операцію, можуть телефонувати до мами +380969966671. Картка 5168 7427 3132 3683 Коваль Наталія Петрівна.

Еліана ТКАЧУК та Олена КІПРАНИШИНА,

студентки ЛНУ ім. Івана Франка, спеціальність психологія.