«Декрет» для тата: чи готові сучасні чоловіки йти у відпустку по догляду за дитиною

  У нашій країні декретною відпусткою для татусів уже давно нікого не здивуєш, проте в українському суспільстві ще є поширеними традиційні для суспільства гендерні ролі щодо моделей подружніх стосунків. Ми звикли до того, що виховання дітей майже цілком лежить на материнських плечах, а батько — «годувальник», якому не місце вдома. Однак з кожним роком стає дедалі більше чоловіків, які залишаються з дитиною та стають винятками з правил.

Долаючи стереотипи або чому декрет непопулярний серед чоловіків

  Гендерні стереотипи й досі займають міцну позицію у суспільстві. Це є осадом радянського минулого, де було заведено, що мама — в декреті, тато працює. Батько матеріально забезпечує сім’ю, а мама, як не дивно, після першої дитини народжує другу, третю та постійно перебуває у декреті.

  Розбираємося, чому чоловіків так лякає декрет. По-перше, вони ніколи не замислюються над тим, як виховувати дітей, не знають, як до них підійти. А раптом заплаче? А що тоді робити? Тому першою причиною є відсутність знань.

  Другий фактор — ставлення самої мами до тата. Якщо батько щось зробив неправильно, наприклад, взяв на руки дитину, то не варто йому говорити: ти не вмієш або ти робиш це не так, як потрібно. У жінок та чоловіків різні погляди на виховання дітей, тому не треба забороняти їм пробувати.

  Кожен батько в душі мріє про налагодження зв’язку з маленькою дитиною, але коли він зіштовхується з тим, що не знає як або відчуває несхвалення своїх дій від близьких родичів, чоловік починає замикатися в собі і вже не хоче продовжувати.

Декретна відпустка згідно із законом

  Українське законодавство передбачає, що відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку можуть використати повністю або частково як мама, так і тато дитини, бабуся, дідусь чи інший родич, згідно зі ст.179  Кодексу законів про працю України й ст.18 Закону України про відпустки. До того ж таку відпустку можна використовувати як повністю, так і частково. Тобто батько та мати можуть розділити її навпіл.

  Згідно з законом роботодавець немає права відмовляти батькові, який виявив бажання піти у декретну відпустку. За ним так само повинно зберігатися робоче місце та час проведений у декреті з урахуванням трудового стажу. Якщо від роботодавця ви отримали відмову в оформленні декретної відпустки, то необхідно цю відмову письмово оформити та оскаржувати в суді.

  Для того, щоб оформити декретну відпустку, чоловікові необхідні лише заява про надання відпустки, свідоцтво про народження дитини і довідка з місця роботи матері, де зазначається, що у декрет вона не пішла. Проте найголовнішим чинником є бажання чоловіка на певний період відмовитися від кар’єрних амбіцій та взяти на себе всі обов’язки щодо виховання та догляду за дитиною, а також вміння протистояти стереотипам, які засіли у нашому суспільстві.

  Хоч і законопроєкт ухвалено та наша влада ніяк не стимулює чоловіків ділити з дружиною радощі та труднощі декретної відпустки. Адже якщо порівняти з деякими європейськими країнами, то там навпаки дають обов’язкові дні для відпустки з догляду за дітьми. Так, у Швеції та Норвегії батько бере 60 днів декретної відпустки, за які отримує платню. У Франції, якщо чоловік заміняє дружину у відпустці на 6 тижнів, то отримує свою заробітну плату в повному обсязі.

Тато може

  Експерти запевняють, що серед аргументів «за» чоловіче виховання — те, що татам легше вникнути у виховний процес, оскільки вони не відчувають післяпологової депресії, а діти, які виховуються чоловіками, рідше отримують психологічні травми, тому що батько прищеплює їм чоловічу логіку організації безпечного простору.

  «З перших днів після народження чоловікові дуже важливо підтримати свою дружину, оскільки це — важкий період для неї. Тому йому необхідно оберігати її, допомагати. В житті дитини мама — безумовна любов і прийняття, а батько — тил і опора, — каже Любов Стець, психологиня. — Якщо мама просто любить, то батько – це про «я з тобою, в тебе все вийде, я в тебе вірю». Саме батьківська любов формує самооцінку дитини. Батько — перше «кохання» дочки і приклад чоловіка для сина. Батько формує в дитини віру в себе, вміння досягати і перемагати».

  Щодо аргументів «проти» виходу батька у декрет, то психологи говорять про стереотипи, які нав’язує  суспільство та кар’єра дружини, які можуть загнати самооцінку чоловіка в глухий кут.

Який він, декрет очима чоловіків?

  Чи потрібна батьку відпустка по догляду за дитиною, я вирішила запитати чоловіків.

  «У житті бувають різні ситуації, жінка може працювати, а чоловік знаходитися в цей час з дитиною. І це нормально», — коментує Володимир, 26 років.

 «Трохи дивно для нашого суспільства, але якщо жінка більше заробляє, ніж чоловік, чому б і ні. Це вже потрібно приймати рішення сім’ї самостійно», — говорить Юрій, 40 років.

  «Декрет — це справа жіноча. Чоловік повинен забезпечувати свою сім’ю. Адже жінки краще розуміються на дітях, ніж чоловіки», — ділиться Дмитро, 19 років.

  «Вважаю, що це хороша ініціатива, яка потрібна в сучасному світі. Це крок вперед для нашого майбутнього», — запевняє Іван, 34 років.

  «Я  достатньо багато часу проводжу з дітьми, тому думаю, що мають бути рівні права як у матері, так і у батька», — каже Віктор, 45 років.

  «Виховання дітей — це не просто, я б залюбки посидів у декреті деякий час, щоб перейняти хоча б на якийсь час основну частину піклування про дітей», — говорить Сергій, 27 років.

  Тож  тато у декреті. Чому б і ні? Якщо у жінки краще виходить заробляти гроші, а у тата виховувати дітей? Викиньте з голови нав’язливі стереотипи суспільства! Якщо чоловіка і жінку це влаштовує, не виникає непорозумінь, всім від цього добре — тоді це взагалі без проблем! Головне, що у нашій країні є право вибору, і тільки від вас залежить, як ви ним скористаєтеся.

 Софія САВЧУК.

Проєкт здійснено за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.