icon clock06.10.2021
icon eye500
ЛАНОВЕЧЧИНА

За 30 років дружби – багато добрих справ і позитивних моментів

  На Лановеччині з дружнім візитом декілька днів перебувала делегація представників Товариства Червоного Хреста з міста Лінген на чолі з керівником ініціативної групи Гінрікусом Уде.

  Німецькі друзі зустрілися з Лановецьким міським головою Романом Казновецьким, відвідали нові локації та історичні місця у Ланівцях, побували у селі Юськівці, де їх гостинно приймала перекладачка на подібних зустрічах, донедавна вчителька німецької мови Юськовецької школи, а нині староста села Анна Усік, зустрілися також із представниками та волонтерами Червоного Хреста Лановеччини.

  Під час офіційної зустрічі в Культурному центрі Єловицьких міський голова Роман Казновецький подякував німецьким друзям за багаторічну співпрацю, відзначив великий вклад у розвиток цієї дружби сільського голови Михайла Кутраня, який виховав гідну заміну на посаді очільника села. Вручив гостям з Німеччини подяки та подарував пам’ятні сувеніри від міської ради і крафтову продукцію місцевої підприємиці Тетяни Бельми.

  Староста села Юськівці Анна Усік нагадала учасникам зустрічі, що зроблено у селі з допомогою німецьких волонтерів упродовж 30 років, згадала усіх причетних до зародження цієї дружби. Від імені односельців дякувала волонтерам з Лінгена за допомогу, яка на початку була гуманітарною, а згодом переросла й в економічну площину та майже родинні стосунки.

  На Лановеччину вперше приїхали Альфред Сторм, Бернхард Фюнер та Крістіан Люн. Гінрікус Уде запевнив, що традицію співдружності з юськівчанами та ланівчанами вони продовжуватимуть і надалі. Цього разу ініціюють реалізацію проекту з утеплення фасаду юськовецької школи за свої волонтерські внески. А ще започаткували у Лінгені акцію зі збору коштів на придбання 1833 дерев для алеї пам’яті, які висадять наступного року в Ланівцях з метою вшанування загиблих від рук нацистів. Хочуть привезти сюди молодь, аби також долучалася до благодійних активностей та допомоги й співпраці з українцями.

  У двосторонній зустрічі в центрі Єловицьких взяла участь регіональний координатор проєкту “Муніципальні партнерства з Україною” сервісної служби “Міста в Єдиному Світі” у Західній Україні Ірина Іваськевич. Вона презентувала німецьким друзям даний проєкт, розповіла про можливості створення нового та удосконалення уже існуючого партнерства, нові інструменти підтримки українсько-німецьких партнерств, запропонувала розробку спільних проектних ідей, що сприяли б розвитку Лановецької громади (села Юськівці передусім).

  Гінрікус Уде двічі через карантинні обмеження не відвідував Україну, тож особисто для нього цьогорічна поїздка могла б бути тридцятою. Загалом, каже, на Лановеччину з 1991 року приїжджало 84 людини. І сподівається, що партнерство Лінген-Ланівці буде продовжуватися. Він та його друзі вже всі старшого віку, і з кожним роком їм стає важче долати неблизьку відстань, дбати про організаційні питання під час формування вантажу чи інші. Тож помалу залучають до благодійних справ своїх молодих людей.

Під час однієї із зустрічей в рамках візиту у Юськовецькій школі провели тенісний турнір. Міжнародний: волонтери з Німеччини грали з учнями. Завзятості не бракувало ні дітям, ні дорослим. А призи отримали всі учасники турніру.

  На згадку про ювілейний рік співпраці і дружби двох волонтерських організацій Тетяна Яцула, яка очолює Товариство Червоного Хреста на Лановеччині, подарувала гостям торт, який вони успішно доставили в рідний Лінген. А також вручила подяку за багаторічну співпрацю і допомогу.

Для наших німецьких друзів — також і примірники краєзнавчих книжок — другий і третій випуски літературно-інформаційного альманаху “Лан”.

Із вдячністю за дружбу і партнерство та для ознайомлення з культурною спадщиною Лановеччини!

Наталя ГАМЕРА.