icon clock26.01.2022
icon eye894
ЛАНОВЕЧЧИНА

Ковід «молодшає»: на Лановеччині хворіє багато дітей, наймолодшій – 3 місяці

Хвилею вірусної інфекції накрило Україну. На Лановеччині також кількість ковідних хворих що день, то збільшується. Відповідно, збільшується і кількість протестованих. Було, що за один ранок біоматеріал на аналіз ПЛР здало понад 220 осіб з підозрою, контактних, а також тих, кому «для довідки». Одного разу із 168 протестованих в січні дослідженням в обласній лабораторії виявлено 92 позитивних.


За інформацією лікаря-епідеміолога Марії Борейко, спалах коронавірусу пояснюється високою контагіозністю, коли збудник з організму хворого легко передається здоровому. Людина може не надавати значення першінню в горлі, легкому покашлюванню, незначному підвищенню температури, однак це перші ознаки захворювання на ковід. При цьому не варто йти «в люди» і розносити свої бацили. У Лановецькій міській комунальній лікарні, як повідомив її очільник Олег Богатюк, на стаціонарному лікуванні перебуває 120 пацієнтів, з яких 26 з коронавірусом. В реанімації зараз 5 хворих на ковід, в інфекційному відділенні — 21. У цьому році лікарня ще не підписала договору з НСЗУ на ковідний пакет медичних послуг, але керівник медзакладу сподівається, що це відбудеться найближчим часом. Наразі засобів індивідуального захисту для персоналу лікарні, медикаментів для ковідних хворих, кисню, придбаних минулого року, вистачає. Заборгованості із виплати зарплати медикам немає.

Станом на 25 січня, відповідно до статистичних даних Марії Борейко, всього на Лановеччині методом ПЛР-тестування виявлено 3174 хворих, одужали 2842 осіб. З них захворіло 127 медиків (з початку цього року 5), 315 дітей (з початку року — 58). Летальних випадків зафіксовано 48. Зокрема, в Лановецькій ТГ хворіло 2514 (263 у січні цього року), померло 36 (троє з початку року). У Борсуківській ТГ — 629 (з початку року 75), померло 12 (один цьогоріч).

Наймолодшому хворому на ковід — всього 3 місяці, найстаршому — 89 років. Хвилює значна кількість дітей серед хворих. Утім, переважна більшість нинішніх ковідних мають середній ступінь тяжкості. Критично хворих на коронавірус менше, і це може пояснюватися тим, що багато людей мають щеплення, чимало хворіють вже вдруге, що протікає значно легше, аніж першого разу. Зафіксовано також навіть поодинокі випадки хвороби «по третьому колу».

Медики закликають берегтися від застуд, промерзання, протягів і не нехтувати зверненнями за допомогою. Вчасно розпочате правильне й ефективне лікування убереже від можливих ускладнень. Просять також хворих з ознаками ГРВІ по-можливості самоізолюватися, уникаючи контактів, щоб не наражати на небезпеку своїх близьких. Осередком вірусної активності є і місця з масовим скупченням людей.

Бережіть себе! І не забувайте про правила особистої гігієни. Усім здоров’я!

Наталя ГАМЕРА.