icon clock15.10.2021
icon eye709
ЛАНОВЕЧЧИНА

Кількість хворих на ковід збільшується. За день тестують до 100 осіб з підозрою. Вакцинація триває

  Останнім часом у суспільстві почастішали обговорення щодо масової вакцинації працівників у сфері послуг, медицини та освіти. Людей обурює той факт, що роботодавці погрожують навіть звільненням у разі категоричної відмови від щеплення проти ковіду. Що з цього приводу кажуть місцеві лікарі, як проходить процес вакцинації на Лановеччині — про це та інше у розмові з головною лікаркою Лановецького центру первинної медико-санітарної допомоги Людмилою Рудніцькою.

  — Як Ви ставитесь до примусової вакцинації?

  — Пандемія триває два роки, але наша держава втратила багато часу в плані правдивого інформування населення про вірус SARS-CoV-2, який викликає COVID-19. Сьогодні відповідальність за вакцинацію покладено на лікарів сімейної медицини. За два роки ми побачили, на прикладі навіть інших країн, що вакцинація — це ефективний метод проти поширення вірусу. Звісно, кожен організм по-різному реагує і сприймає вакцину. Є летальні випадки серед вакцинованих, але вони порівняно поодинокі. Проте померлих без щеплення в сотні разів більше. Єдиний протипоказ для людей — це хіба важка алергічна реакція.

  — Як проходить процес вакцинації у Лановецькій громаді?

  — Станом на 12 жовтня вакциновано 22 % дорослого населення. Щоб зупинити пандемію — необхідно не менше 70%. Медики зверталися до МОЗ визнати щеплення проти коронавірусу обов’язковим. Таким, приміром, як рутинні вакцини проти поліомієліту, правця, коклюша, дифтерії, туберкульозу та ін.

  Для зручності населення ми створили пункт і центр вакцинації, а також діє мобільна бригада, яка готова вакцинувати громадян за місцем проживання чи роботи. Також у сільських медзакладах проводять щеплення.

  — Яка ситуація в громаді щодо хворих на ковід?

  — Із настанням холодної пори року завжди збільшується кількість хворих на гостру респіраторну вірусну інфекцію. За прогнозами МОЗ, у листопаді очікується до 40 тисяч хворих в день (по Україні). Наші лікарі сьогодні ведуть спостереження за майже 80 пацієнтами із ковідом, які лікуються амбулаторно. У нас є 10 концентраторів кисню, які в будь-який момент можемо надати тим, хто потребує. У понеділок, середу і п’ятницю з 8 до 10 години хворі з підозрою чи вже з позитивним результатом тестування проходять рентген у Лановецькій поліклініці. Багато незручностей було для людей, коли наша лікарня не мала права лікувати ковідних. Є надія, що найближчим часом ця проблема буде вирішена, адже у Ланівцях є боксоване інфекційне відділення. Наразі його приводять у відповідність до сучасних вимог. Найближчим часом тут знову прийматимуть хворих.

Підготувала Наталя ГАМЕРА.