Лановецька міська рада в умовах війни: реалізація інвестиційних проєктів та міжнародна співпраця

  Одним із важливих елементів розвитку громади є створення комфортних умов для підприємництва. В цьому питанні основний акцент ми ставимо насамперед на створення бізнесів нашими мешканцями. Відтак, 20 підприємців зареєструвались у громаді в цьому році.

  У рамках програми USAID DOBRE реалізовується проєкт зі створення підприємницького коворкінг простору вартістю понад 1 млн грн на базі частини адміністративної будівлі міської ради (колишнього приміщення райдержадміністрації). Загалом це облаштоване сучасним обладнанням місце, де новостворені підприємці можуть у комфортних умовах займатись розвитком свого бізнесу. Такий простір орієнтований перш за все на сферу послуг IT, дизайну, професійну діяльність з фото та відео. Окремо може використовуватись цей простір і підприємцями, яким у своїй діяльності потрібен зал: школа танців, курси іноземних мов, вокальна студія тощо. Усі меблі та технічне обладнання вже надійшли, розпочато ремонтні роботи у приміщенні. Облаштовується також кухня, зона відпочинку та спілкування.

  У процесі перемовин з потенційними інвесторами щоразу постає питання розміщення працівників для підприємств, що релокуються.

  Так, завдяки співпраці з програмою USAID DOBRE, реалізовується проєкт з облаштування житла для внутрішньо переміщених осіб загальною вартістю 3,1 млн грн. Ліжка та інші меблі, пральні машини, холодильники, електроплити, мікрохвильовки, генератор, посуд, гігієнічні набори тощо — все це є основою облаштування трьох центрів для 150 ВПО у громаді. Більша частина устаткування вже прибула.

  На етапі впровадження 9 бізнес-проєктів, які передбачають створення 57 робочих місць. Наразі ми не оголошуємо, про кого йдеться, з міркувань ділової етики. Хочу наголосити і нагадати «експертам», які беруться радити, що і як робити: міська рада не створює робочі місця – їх створює бізнес, а наше завдання — допомогти кожному в його ініціативі. Можу навести десятки прикладів бізнесу з нуля. Варто починати з бізнес освіти.

  Одним із прикладів нашого стимулювання бізнесу є передача в оренду суб’єкту підприємницької діяльності нежитлового приміщення комунальної власності в Ланівцях (колишній будинок культури), де заплановано створити виробництво з виготовлення поліграфічної продукції.

  Щодо ягідництва, то мешканці громади посадили восени понад 35 гектарів малини і не прогадали. В минулому році ціна за кілограм малини сягала понад 115 грн. І в цьому році ціна буде достатньо високою.

  Якщо говорити про міжнародну співпрацю, то маємо суттєві зрушення.

  Вперше в історії ми отримали громаду партнера – німецьке місто Лінген. Це значне досягнення для команди міської ради, адже ми знаємо, з якою обережністю німці підходять до партнерства. Лише 1 громада, окрім Лановецької, на Тернопільщині має німецького партнера.

  До цього німці нам допомагали у гуманітарній сфері. Однак тепер офіційно ми матимемо співпрацю у сфері культури, економіки, туризму та спорту. Незабаром відчуємо перші результати цього партнерства.

  У минулому році громада стала членом мережі проєкту «Мери за економічне зростання» (M4EG). В рамкамках проєкту міська лікарня отримає мобільний медичний кейс з використанням телемедицини.

  Щоправда, більшість міжнародних проєктів після початку війни зорієнтувались на допомогу населенню та ВПО.

  Важливим етапом міжнарожних відносин стало партнерство з Послом Фонду ООН SDg Христиною Картракіс. Завдяки співпраці громада отримала насіннєвий матеріал картоплі голландського сорту «Bildstar A» загальною вартістю понад 1,8 млн грн. Відтак, усі домогосподарства громади мали змогу безкоштовно отримати насіння.

  Також з метою продовольчої безпеки громади у співпраці з програмою USAID AGRO фермери отримали картоплі сорту «Рівєра» орієнтовною вартістю 1 млн грн.

  В питаннях міжнародної співпраці важлива участь мешканців, які мають зв’язки за кордоном.

  Так, завдяки нашій мешканці з с.Осники, яка до того ж є військовослужбовцем ЗСУ, Олені Погорілець, громада отримала гуманітарну допомогу з Італії для жінок і дітей ВПО, а саме від міжнародного Фонду Маріси Берісаріо. Це дало змогу познайомитись з Президентом Фонду Лелою Гольфо та Послом Італії в Україні П’єром Франческо Дзадзо. Ось така цікава історія небайдужості мешканки до справ громади, яка до того ж не лежить на дивані, висловлюючи невдоволення владою у своїх коментарях у соціальних мережах, а рятує поранених захисників на передовій. Лише безмежну гордість відчуваю за таких мешканців.

Роман КАЗНОВЕЦЬКИЙ,

голова Лановецької міської територіальної громади.