icon clock21.01.2022
icon eye130
ЛАНОВЕЧЧИНА

Ланівчани пошанували всесвітньо відомого земляка Івана Климишина

  17 січня у Культурному центрі Єловицьких відбулася святкова імпреза «Іван Климишин: на 90-му році відкривання Всесвіту». Захід приурочений дню народження всесвітньо відомого астронома, а нашого земляка із села Кутиски Івана Антоновича Климишина.

  Колишній директор Печірнянської школи, односелець і друг Івана Антоновича Володимир Довгалюк розповів історію села і хутора, де народився, зростав і куди щоліта приїздить на творчі канікули професор разом із сім’єю; ознайомив з маленькою частинкою його ваговитої науково-письменницької праці, назвавши І.Климишина «Наша гордість, і совість, й любов». Як майстер поетичного слова, Володимир Михайлович зачитав також декілька віршів, присвячених імениннику та його дружині Катерині Петрівні (на жаль, відійшла в інший світ минулої осені). 

  А ще наш романтичний і творчий учитель-патріот, котрий зараз на заслуженому відпочинку, був надзвичайно радий стати частинкою мистецької зустрічі шанувальників талановитого земляцтва. Його фраза «Я так скучив за вами» трохи навіть збентежила й зворушила присутніх, змусила задуматися, наскільки важливо не втрачати зв’язок із тими, кому «не все одно».

  Ініціатор онлайн здибанки ланівчан із поважним іменинником — Юрій Кравчук. Саме він двадцять років тому започаткував у Ланівцях пошанівок знаменитостей-земляків, зібравши в одному залі цвіт нації та гордість Лановеччини — вихідців з нашого краю. Разом із дружиною Тетяною вони й зараз тримають зв’язок із ними. А всю маленьку імпрезу на честь великої Людини, завдяки Тетяні, мали змогу бачити (по вайберу) сам Іван Антонович та його близькі.

  Свої шанування та вітання у день народження передав імениннику також Іван Лобунь — педагог, поет, громадський діяч, поціновувач історичної та культурної національної спадщини. Він розповів про враження від першого знайомства з Іваном Антоновичем, а його дружину Катерину Петрівну, за її усвідомлення своєї важливої жіночої місії у житті великого науковця, називав не інакше, як Мати Тереза.

  Простота і велич Людини, яка стала відомою на весь світ — в любові до рідної землі донині, до найменшої дощечки в літньому курені-кабінеті на батьківському обійсті свого закинутого хутора. «Любов і гармонія — у простих речах», — резюмував творчий вечір його організатор і господар центру Єловицьких Юрко Матевощук. Він зробив чудову презентацію друкованої творчості астронома, на виставці книг був і експонат одного з шести в Україні глобуса Місяця, де однин із двох сотень кратерів отримав назву вченого Івана Климишина.

  Про Івана Антоновича створено документальний фільм «Хутір Вільний птах», який продемонстрували ініціатори й організатори святкового заходу. А назву родинній колисці знаменитості дали його доньки (до речі, кандидатки філологічних та психологічних наук).

  З роси й води Вам, Іване Антоновичу! Многая літа під Господнім благословенням!

Наталя ГАМЕРА.