icon clock08.10.2021
icon eye714
ЛАНОВЕЧЧИНА

Навчання офлайн чи онлайн: як працюють школи Лановецької громади в «жовтій» зоні

  22 вересня Міністерство охорони здоров’я запровадило “жовтий” рівень епідеміологічної небезпеки поширення covid-19, що передбачає впровадження відповідних карантинних обмежень. Щодо закладів освіти, то їм дозволено навчання в режимі офлайн лише за наявності не менше 80 відсотків працівників, вакцинованих хоча б однією дозою, в іншому випадку навчання проводиться дистанційно. Хоча й тут є винятки з правил. Без спеціальних обмежень, що стосуються вакцинації працівників, продовжує працювати молодша школа (1-4 класи) та дитсадки з дотриманням протиепідемічних норм. Відповідні зміни було внесено до постанови №1236 від 9 грудня 2020 року.

  Більшість шкіл Лановецької ТГ перетнули поріг 80-відсоткової вакцинації працівників, тож спокійно працюють в офлайн режимі. Однак чотирьом освітнім закладам довелося піти на вимушене дистанційне навчання.

  Скільки триватиме таке «піжамне» навчання і чи за два тижні маємо позитивну динаміку в плані вакцинації серед освітян, роз’яснення дає очільниція відділу освіти, культури, охорони здоров’я та соціальної політики Лановецької міської ради Оксана Ходанович:

— Ситуація не з приємних. Другий тиждень Вишгородоцький ЗЗСО І-ІІІ ступенів, Верещаківська філія, Іванковецький ЗЗСО І-ІІ ступенів навчаються дистанційно, всі інші навчальні заклади працюють у звичному режимі. Лановецький ЗЗСО І-ІІІ ступенів №1 ім.Юрія Коваля та музична школа, що з початку карантинних обмежень також були на дистанційному навчанні, відповідно в четвер та середу розпочала роботу офлайн. Найбільше, звісно, потерпають учні. Адже не завжди належним чином налагоджено дистанційне навчання через перебої з інтернетом, перевантаження онлайн-платформ, що використовують у своїй роботі вчителі. Другий тиждень триває дистанційне навчання. Але спостерігаємо вже позитивну динаміку в плані вакцинації педпрацівників. Відтак, станом на 5 жовтня у Лановецькій школі №1 уже було 72% провакциновано (6 жовтня — 80%, тому наступного дня навчання відновлено в режимі офлайн), Вишгородоцькій — 34%, Іванковецькій — 25% (7 жовтня — 37%), Верещаківській — 19%. На початку введення карантинних обмежень у цих школах відповідно були значно нижчі відсотки. Після наради з директорами шкіл, проведеної за участі обласного керівництва, за два дні, 23 і 24 вересня, повністю проблему з не вакцинованими працівниками вдалося вирішити директорам Вербовецької, Білозірської, Буглівської, Лопушненської, Юськовецької шкіл, які сьогодні працюють у звичному режимі.

  Також зі слів Оксани Іванівни, цього тижня почастішали звернення батьків у відділ освіти, які висловлюють невдоволення щодо дистанційної форми навчання і вимагають відновлення повноцінного навчального процесу, мовляв, яку вагу має звичайна постанова, коли право на отримання якісної освіти гарантовано Конституцією України. Наголошує освітянка, що й дистанційне навчання не забороняється законодавством. А щодо постанови, то в разі її порушення керівникам освітніх закладів загрожують штрафні санкції. Хто ж зважиться на таке?…

  І батьків можна зрозуміти, і учнів, які стали заручниками ситуації: одні відвідують школу, відбувається живе спілкування з однолітками і вчителями, комунікація, розвиток, а в інших — «піжамне», через екран гаджета…

  Нещодавно Міністерство охорони здоров’я затвердило перелік професій, яким обов’язково потрібно вакцинуватися від коронавірусу. Серед них — працівники освіти, незалежно від спеціалізації закладу (ясла, садочки, школи, профтехучилища чи ВНЗ). Згідно з наказом, роботодавці повинні обов’язково відсторонити не вакцинованих працівників від роботи зі збереженням місця, але без збереження заробітної плати на весь період карантину. Наразі наказ про перелік затвердило лише МОЗ. Його направили в Міністерство юстиції на перевірку на відповідність закону. Після цього він набуде чинності.

  От кому не солодко у цій ситуації, то це директорам, які відповідають за організацію освітнього процесу. Адже крім роз’яснювальної роботи в колективі, переконань і прохань, вони більше не можуть нічого зробити. А вакцинуватися чи ні — справа кожного…Та багато вчителів, звісно, попри власні амбіції й переконання, пішли на такі вимушені кроки, щоб учні отримували якісні освітні послуги, а їхнє навчання у шкільній родині було комфортним. Про ситуацію в освітніх закладах, що сьогодні на дистанційному навчанні, цікавлюся у керівників. 

  Як повідомила очільниця Лановецького ЗЗСО I-III ступенів №1 ім.Юрія Коваля Тамара Басок, 5 жовтня було вакциновано 75 відсотків працівників, а вже сьомого жовтня школа запрацювала в повноцінному режимі, перетнувши 80-відсотковий бар’єр. Для порівняння: на початку дистанційного навчання відсоток вакинованих тут становив 53. Невакцинованими залишилися великі противники готові навіть до того, що їх відсторонять від роботи на період карантину. В свою чергу, було чимало звернень від батьків до класних керівників щодо відновлення очного навчання. З четверга школа запрацювала повноцінно.

  Небагатослівним був керівник Вишгородоцької школи Андрій Бойко. Розповів, що лише 34 відсотки працівників вакциновано, і з початку карантину значних змін не відбулося. Учнів охоплено дистанційним навчанням, що не суперечить законодавству. З постановою МОЗу щодо відсторонення від роботи у разі не вакцинації — не згідні, бо вважають, що вакцинуватися чи ні — особиста справа кожного. 

  На соціальну свідомість своїх колег надіється керівник Верещаківської філії Вишгородоцького ЗЗСО Оксана Чернова. Тут вакциновано лише 19 відсотків працівників, решта відмовляється, адже побоюються через наявність супутніх хвороб. Щоденна роз’яснювальна робота поки що не дає результату, хоч, як зазначає Оксана Володимирівна, вчителі почали вже цікавитись інформацією щодо різновидів вакцин і де можна зробити щеплення. Тож вірить, що питання зрушиться «з мертвої точки». Хоча є вчителі, які у разі примусових щеплень готові написати заяву на звільнення, тоді виникне інша проблема — хто буде дітей вчити?…  Наразі в школі навчається 34 дитини, 17 — офлайн (початкова школа) і 17 — дистанційно. 

  Занепокоєний дистанційним навчанням керівник Іванковецької школи Микола Паламарчук. Відсоток провакцинованих працівників дуже низький — всього 25. Щоправда на початку тижня ще шестеро колег погодилися пройти щеплення, але наступного дня відмовилися. Сам Микола Хтодосович поки що не вакцинувався, адже нещодавно перехворів коронавірусом, однак готовий хоч сьогодні піти на такий крок, аби відновилося навчання у звичному режимі. Директор школи з багаторічним стажем дистанційне навчання не схвалює, адже не завжди якісний інтернет, багатодітні родини не можуть забезпечити гаджетами усіх своїх дітей, та й не усі учні сумлінно ставляться до такого навчання, тому ефективність вважає невисокою і дуже хоче, щоб відновилося повноцінне навчання.

Олеся МЕЛЬНИЧУК.