На 250 тисяч гривень сформували продуктових пакетів: у Ланівцях залучають грантові кошти для допомоги біженцям

  Авторка проєкту — Анжела Яцула, заступниця голови громадської організації «Простір активної та сучасної» розповідає:

  — У відповідь на критичну ситуацію, викликану військовими діями російської федерації проти України, Український Жіночий Фонд оголосив конкурс грантових проєктів для посилення спроможності громадських організацій реагувати на нагальні гуманітарні проблеми. Головний акцент проєкту спрямований на потреби вразливих груп жінок. Ми надіслали заявку на цей конкурс грантів швидкого реагування від УЖФ з надією на допомогу внутрішньо переміщеним особам, котрі знайшли прихисток на території Лановецької громади. І проєкт нашої організації «Ми з України: без кордонів» підтримали.

  Організація «Простір активної та сучасної» отримала 250 тисяч гривень грантових коштів, за які дівчата сформували 625 продуктових наборів першої необхідності для жінок та жінок з дітьми.

  За перших два дні роздано більшу половину продуктових наборів.

  — У кожен пакунок входить олія, макарони, рис, гречка, вівсянка, згущене молоко, цукор, шоколад, йогурт і пастеризоване молоко, — каже голова ГО «Простір активної та сучасної» Тетяна Демчук. — Був випадок, коли жінка взяла два пакети (для себе і дитини), та невдовзі повернулася до нас. «Я зараз живу в селі, мені люди приносять молоко, — каже. — Візьміть, може комусь більше потрібно», — і повернула дві пачки пастеризованого молока. Приємно, коли люди допомагають один одному, коли розуміють потреби один одного. Реалізуємо цей проєкт і будемо писати нову заявку на участь у грантових конкурсах, адже не варто упускати можливості, які надають українцям закордонні донори. Ми продовжуємо співпрацювати із земляками з-за кордону, які передавали і продовжують надсилати в Ланівці гуманітарну допомогу вимушеним переселенцям та військовим. Приємно, коли переселенці з гарячих точок приносять у наш волонтерський центр кошти, продукти, ліки чи речі першої необхідності тим, хто цього потребує. Зворушливо, до сліз, як бачиш, що старенька людина на велосипеді, інвалід, привезла свій пасхальний подарунок від орендаря і каже: «Хлопцям більше треба». Дякуємо всім господиням з громади, котрі привозять готову продукцію, яку ми потім передаємо на передову чи людям в місця, які перебувають під постійними обстрілами рашистів.

За організацію волонтерського центру у Ланівцях і співпрацю з волонтерами з Тернополя, Тетяну Демчук відзначено медаллю «Українська берегиня» від всеукраїнського об’єднання «Країна». Нагороду вручив генерал-хорунжий українського козацтва, волонтер Володимир Мосейко. Між двома громадськими організаціями укладено Меморандум про партнерство.

Волонтерство у будь-якому прояві об’єднує. Добрі вчинки об’єднують. Люди гуртуються для наближення Перемоги, щоб в Україні запанував мир. А Перемога вже близько! З нами Бог і ЗСУ!

Наталя ГАМЕРА