icon clock02.08.2021
icon eye207
ЛАНОВЕЧЧИНА

Нова волонтерська ініціатива для дітей з інвалідністю Лановецької громади

  Сім’я ланівчанина Анатолія Прядуна ще в дев’яностих роках емігрувала до Сполучених Штатів Америки, коли йому було 16 років. Але хлопець, вирісши, не забуває, де народився, відслідковує життєдіяльність рідного міста і тепер Лановецької громади. Анатолій Прядун, як один із засновників благодійної організації “Разом для України”, не раз сприяв доставці гуманітарного вантажу в рідні Ланівці.

Анатолій Прядун другий справа

  За сприяння земляка зі США одного року діти лановецьких атовців отримали подарунки до Дня св.Миколая. Цього року Анатолій передав кошти від благодійного фонду і волонтери придбали солодощі та подарункові сертифікати дітям з інвалідністю. Акцію провели в Культурному центрі Єловицьких, де малечі демонстрували мультфільми та відеозвернення до них заокеанського мецената. Деяким сім’ям подарунки ми передавали, або привозили додому.

  Анатолій Прядун, натхненний і задоволений роботою волонтерів, нещодавно ініціював новий задум: привітати кожну дитину громади у день її народження. Для цієї справи надає уже свої особисті кошти.

  Разом із директоркою інклюзивно-ресурсного центру Оленою Ткачук ми плануємо реалізацію цього задуму уже найближчим часом.

  – У нашій громаді на сьогоднішній день є 105 діток з інвалідністю від народження і до 18 років, – повідомила Олена Петрівна. – Мусимо узгодити з їхніми батьками точну дату народження, продумаємо, як для кожної дитини можна буде краще зробити свято. 

 До волонтерської ініціативи готова доєднатися лановецька кондитерка Марія Гінда, яка сама виховує дитину з інвалідністю.

  – Є діти, які не говорять, але все розуміють, – каже мама Богданчика, пані Марія. – Їм дуже потрібні позитивні емоції, вони хочуть бачити людей біля себе. Навіть дріб’язковий сюрприз, щирі обійми чи будь-яка інша увага необхідні особливим дітям, як повітря. Я із задоволенням пектиму їм торти чи інші ласощі.

  На кожну дитину у нас розрахований певний бюджет. Звітуватимемо про витрачання коштів лише головному спонсору. Він не готовий озвучити суму власної благодійності, бо йому важливі дитячі емоції.

  – Якщо ми змусили посміхнутися хоча б одну дитину, це вже добре, – переконаний Анатолій Прядун.

  Кошти вже надійшли, тож Анатолій чекає на першу посмішку особливої дитини в її особливий день. З дозволу батьків я б з радістю публікувала фото емоцій малечі.

  – Коли буде потрібен транспорт – звертайтеся. Без проблем надамо, – запевнив голова Лановецької громади Роман Казновецький. – У нас є автомобіль інклюзивно-ресурсного центру та соціальне таксі. Виникнуть інші питання, вирішення яких у компетенції міської ради, – також озвучуйте. Завжди раді допомогти у добрій справі волонтерів.

  Насправді у Ланівцях є група ініціативних, виконавчих волонтерів і благодійників, які завоювали довіру людей своєю безкорисливістю і чесністю. Вони беруться за реалізацію та організацію будь-якого задуму, хоч і отримують за це критику з боку “експертів”, які все знають, але ні до чого доброго не докладаються своєю працею. Але, мабуть, не варто зважати на них. Ми робимо те, що задумали. Хай навіть з помилками. Але робимо! Не все в цьому світі вирішують тільки гроші, не все купується і продається.

  Будемо раді, якщо хтось із підприємців надасть знижку на свій товар, наприклад, кульки надувні, свічечки на торт чи інші дріб’язкові атрибути для святкування дня народження. Розглянемо також участь аніматорів. Бо насправді бюджет на кожну дитину, а їх у нас 105, не такий вже й великий. Натомість хочемо принести дітям якнайбільше радості.

  За цікаві пропозиції – окрема вдячність. Підпишіться на сторінку у фейсбуці Газета Голос Лановеччини, пишіть нам у месенджер. Або мені у приватні повідомлення.

Наталя ГАМЕРА.