Один із перших в Україні: Лановецький терцентр 1 липня відзначає 30-річчя

  Рішенням виконавчого комітету Лановецької районної ради народних депутатів 1 липня 1991 року створено Територіальний центр по обслуговуванню одиноких престарілих громадян, як окремий заклад, на базі міжрайонного наркологічного диспансеру, який передано з балансу районної лікарні та відкрито два відділення: соціальної допомоги вдома та стаціонарне відділення для постійного або тимчасового проживання. Попередньо, ще у 1989 році, на базі Лановецького управління соціального захисту населення вже було створено відділення соціальної допомоги вдома, як перший етап становлення системи соціальної допомоги в районі. Впродовж цього часу заклад неодноразово перейменовували і сьогодні це  Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Лановецького району, поки що, адже теж триває процес перетворення та реорганізації і невдовзі це буде комплексний заклад для надання соціальних послуг сім’ям та громадянам, які перебувають у складних життєвих обставинах. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Першим директором терцентру у 1991 році  було призначено Яремка Віталія Васильовича. З 1993 року очолював заклад Гунько Микола Володимирович, з травня 2002 року — Тюх АндрійЯрославович, з липня 2010 року — Довгалюк Віктор Петрович, з липня 2014 р. — Брек Стефан Федорович, а з15 грудня 2020 року і по даний час директором територіального центру працює Кушнір Руслана Миколаївна.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання

  Впродовж років відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання територіального центру є затишною домівкою для одиноких пенсіонерів та людей з інвалідністю. Першими його жителями стали білозірчанка Свинарчук Марія, Бойчук Лідія з Гриньок та Зелененька Олена з Вишгородка. За тридцять років у відділенні проживало близько 420 осіб. На сьогоднішній день у відділенні проживає 31 підопічний. Всі вони дуже різні, з різними характерами, долями, життєвими обставинами, які їх сюди привели, але об’єднує те, що в похилому віці вони знаходяться під опікою, душевним теплом та турботою нашого персоналу.

  Завідуючим відділення тривалий час працював Сохар Тарас Ілліч, а лікарем — Літвінчук Неля Андріївна. Сьогодні, під керівництвом Софіюк Ольги Іванівни доброту, милосердя, турботу дарують підопічним медичні сестри Нечай Оксана, Боденчук Марія, Шостак Тетяна, Сувалко Інна, Цимбал Олександр, молодші медичні сестри — Ярмолюк Леся, Чабай Галина, Ліщук Лариса, Тулубінська Тетяна, Загорська Оксана, Папернюк Світлана, Шкроба Людмила, Онищук Тамара, Мельничук Тетяна, машиніст з прання одягу Яцюк Леся, слюсар-сантехнік Процюк Юрій, робітниця Процюк Ірина.

  Щоб наблизити умови проживання літніх людей до домашніх, у закладі дотримуються народних традицій, враховують віросповідання підопічних, їх улюблені заняття. Багато зусиль у цьому плані докладає сестра-господиня Сувалко Лариса, працівники кухні готують смачні українські національні страви як у будні, так і в свята. Кухарі Адамчук Лілія, Шляховська Інна та помічниці Блащук Наталія, Литвинюк Марія щорічно брали участь в обласних конкурсах «Кращий за професією», організованих департаментом соціального захисту населення, виборюючи лише призові місця. На території закладу діє церква св.Великомученика і Цілителя Пантелеймона, настоятель якої о. Ігор Шаринський регулярно проводить богослужіння.

  Частими гостями у стаціонарному відділенні бувають колективи художньої самодіяльності з будинку культури, будинку дитячої та юнацької творчості, працівники районної бібліотеки, церковні хори з колядками та духовними піснеспівами. З благодійними акціями постійно приходять працівники Червоного Хреста, волонтери та небайдужі люди, парафіяни УГКЦ (настоятель о.Мирон Бречко), ПЦУ (священники о.Олексій Філюк, о.Ігор Шаринський, о.Ігор Огороднік), УПЦ (настоятель о.Василій Польовий).

  Слів подяки заслуговують ветерани соціальної служби, які вже знаходяться на заслуженому відпочинку. Це завідувач відділення Сохар Тарас Ілліч, медичні сестри Зінкевич Вікторія Лаврентіївна, Черній Марія Петрівна та Швидка Лідія Йосипівна.

Відділення соціальної допомоги вдома

  З початку створення і до недавнього часу у відділенні соціальної допомоги вдома працювало більше  88 працівників, які обслуговували понад 1000 одиноких непрацездатних громадян району. За 30 років роботи закладу було надано понад 3 мільйони соціальних послуг. Першими працівниками відділення були Вишневська Оксана Іванівна, Трензенок Жанна Олексіївна, Барановська Неля Кузьмівна, Мисько Ніна Василівна, Таранова Любов Володимирівна, Зайцева Роза Сидорівна, Кандилюк Олена Петрівна. Вже більше 30 років працюють соціальні робітники Бурик Наталя Володимирівна, Семенишин Ольга Володимирівна, Процюк Людмила Михайлівна, Ящук Неоніла Василівна, Мельничук Ольга Олександрівна, соціальний працівник Рейтор Антоніна Семенівна та фахівець із соціальної роботи Луньова Ольга Василівна.

  На даний час соціальні робітниці надають послуги 162 одиноким громадянам, які проживають на території Лановецької громади. Відділення постійно співпрацює з Товариством Червоного Хреста (голова Лариса Мисюк, а нині — Тетяна Яцула). За цей час близько 1500 громадян отримали благодійну допомогу у вигляді вживаного одягу, засобів гігієни, постільної білизни та продуктів харчування більш як на 400 000 гривень. З 1999 року налагоджено співпрацю з представниками Червоного Хреста м.Лінген та м.Фререн (Німеччина) і за їх сприяння постійно покращується матеріально-технічна база закладу.

  У територіальному центрі від початку його створення працювали і пішли на заслужений відпочинок соціальні робітниці Мисько Ніна Василівна, Таранова Любов Володимирівна, Кандилюк Олена Петрівна, Зайцева Роза Сидорівна, Ярмолюк Світлана Іванівна; бухгалтери — Козаченко Рита Пилипівна, Вознюк Лілія Володимирівна, Соловйова Ольга Станіславівна, Довгалюк Лариса Сергіївна.

  Не менш важливим у забезпеченні безперервної діяльності закладу є робота адміністративно-господарського персоналу — головного бухгалтера Гринчук Надії та бухгалтерів Валентини Денисюк та Людмили Несвадби, завідувача господарством Рейтора Володимира, завскладу Українець Ніни та водія Осипчука Олександра.

  Територіальному центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг)  — 30 років. І весь цей час переважно жіночий колектив самовіддано, фахово, а головне, з душею виконував покладені на нього функції — піклуватися про самотніх людей, щодня допомагати морально і фізично тим, хто на схилі років залишився без опіки ближніх.   

  За свою роботу працівники закладу неодноразово були відзначені нагородами обласних та районних органів державної влади, районної та міської рад, а фотографія колективу займала почесне місце на районній Дошці Слави.

  Лише людина з великим серцем та щирою душею, яка завжди готова прийти на допомогу, обирає таку нелегку, але надзвичайно потрібну і важливу професію. Однак, замало бути професіоналом своєї справи, треба володіти ще й неабияким терпінням та витримкою, адже від уміння співчувати чужому болю, знаходити потрібні слова, реагувати на біду та складну життєву ситуацію іноді залежить життя та здоров’я людей. І саме завдяки мудрості, терпінню та увазі ми щоденно даємо цим людям надію на завтрашній день.

  Висловлюю вдячність ветеранам нашого закладу, теперішньому колективу за сумлінне служіння обраній справі. Ваша робота надзвичайно потрібна людям і гідна високої шани та визнання. Сердечно бaжaю вaм, вaшим родинaм мiцного здоров’я, щaстя, рaдостi, невичерпної життєвої енергiї i нехaй добро, зроблене вaми, повертaється до вaс сторицею! Щиро бажаю всім працівникам центру і підопічним міцного здоров’я, оптимізму, миру і злагоди. З ювілеєм!

Щиро – з повагою до минулого і з вірою в майбутнє – директор Руслана КУШНІР.