Орендодавці Філії «Рідний край» жодних додаткових податків на землю не платитимуть

  У зв’язку з численними зверненнями наших орендодавців з питань щодо нових податків та зборів, які пов’язані із земельними ділянками сільськогосподарського призначення, хочу від імені  Філії «Рідний край» внести ясність.  

Про «ресурсний закон 5600» доступною мовою

  Дійсно, без нововведень цього року не обійшлось… З 1 січня вступив в силу славнозвісний «ресурсний закон 5600», який містить значну кількість податкових новацій — як для громадян-власників сільськогосподарських земель, так і для українського бізнесу.

  Серед іншого, даним законом Кабінет Міністрів мав на меті «вивести з тіні» ті сільськогосподарські підприємства та господарства, які приховують свої реальні доходи. Адже від цього страждають місцеві бюджети й, відповідно, сільські території. Трапляється так, що, маючи на території громади значні масиви сільськогосподарської землі (як пайової, так і комунальної), з року в рік місцеві бюджети недоотримують з цієї землі податки, а інколи взагалі залишаються без надходжень. Хоча фактично земля перебуває в користуванні сільськогосподарських підприємств.

  Тому законодавці вирішили «вивести на світло» близько 8 млн га земельних ресурсів, що обробляються без оподаткування, «годують світ», але не годують місцеві громади нашої країни, і встановили мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) для кожного гектара. «Хто ж платитиме?» — відразу запитаєте ви. Правильна відповідь — платитиме або землекористувач, або власник.   

Як закон вплине на сільських жителів?

  На жаль, дехто зіткнеться із неприємностями…

  Багато селян при розпаюванні колгоспів отримали земельні наділи — паї. А потім здали їх в оренду. Однак передаючи в користування наділ, часто не задумувалися над тим, чи добросовісним є їх орендар, чи всі документи «в порядку». Досить часто аграрії, щоб отримати побільше прибутків, не реєстрували договори оренди, або ж реєстрували із заниженою орендної ставкою (щоб менше оподатковувати). Тепер така схема не пройде…

  Власники земель, у кого не зареєстрована оренда, або ж ті, хто обробляє землю одноосібно, будуть зобов’язані самостійно сплачувати мінімальне податкове зобов’язання.

  Якщо ж земля в офіційній оренді, таке зобов’язання перейде до орендаря. Ті орендарі, які не сплачували податки або ж занижували їх розмір, доплачуватимуть різницю між МПЗ та сумою сплачених протягом року податків.

Скільки платити?

  Формальний мінімум, зафіксований у законі, — 4% від нормативно-грошової оцінки земельної ділянки. В нашому регіоні це буде не менше 1200-1500 грн за один гектар. Із 2024 року ставка МПЗ вже становитиме 5% від нормативної оцінки (1500-1700 грн.). Як буде в подальшому? Наразі не зрозуміло. Однак, на зниження ставок, зважаючи на постійний дефіцит бюджетів, надіятись не раджу. Думаю, зростатиме і відсоток встановленого зобов’язання, і розмір оцінки землі, яка не мінялась по суті із 2019 року. 

  Відразу варто наголосити: за городи, присадибні ділянки та дачі платити не треба!

Орендодавцям Філії «Рідний край» немає про що турбуватися

  Орендодавцям нашого підприємства та агрохолдингу МХП в цілому взагалі ні про що турбуватись не потрібно — загальна сума сплачених податків із надлишком покриває мінімальне податкове зобов’язання. Наприклад, за результатами минулого року в середньому ми сплатили до бюджетів усіх рівнів близько 3 166 грн на кожен гектар орендованої землі, що в сумі становило 92 118 128 грн. Тому ні нам, ні нашим орендодавцям різницю доплачувати не доведеться. Цією перевагою, яку мають наші пайовики, ми пишаємось. Але наша компанія є відкритою і для власників землі, які ще не співпрацювали з МХП, але мають такий намір сьогодні. Тому запрошуємо до оформлення із нами орендних відносин і інших землевласників. Умови та деталі співпраці можете довідатись за телефоном 067 217 27 83 у нашого фахівця Лідії Мудрик.  

Олег ШОВКОМУД, начальник відділу земельних та майнових відносин Філії «Рідний край» ПрАТ «Зернопродукт МХП».