Підступні кліщі. Як з ними боротися

  Найчастіше кліщі прикріплюються до одягу людини, коли вона торкається гілок дерев, кущів або ж сидить на траві. Кліщі присмоктуються до людей не лише під час перебування на природі, а й через деякий час після відвідування зеленої зони, залишившись на речах та одязі. Крім того, вони можуть заноситися до будинку з букетами квітів, собаками та іншими тваринами.

  Живляться кліщі кров’ю людей та тварин. Активні в природі з березня по листопад та мають два піки активності — у квітні-травні та серпні-вересні. Можуть нападати на людину у будь-який час дня і ночі, в будь-яку погоду. Як правило, їх менше в суху жарку погоду і більше в прохолодну, похмуру. Кровосмоктування кліща може відбуватися до 12 діб, при цьому самиця збільшується у 80-100 разів, занурившись хоботком глибоко в шкіру. Зазвичай присмоктуються до місць з найбільш тонкою шкірою: за вухами, на шиї, під пахвами, в паховій області протягом 15-20 хвилин. Він разом зі слиною виділяє анестезуючу рідину, що робить укус практично безболісним, і тільки через декілька годин виникає відчуття болю. Зазвичай дорослих кліщів, які присмокталися, людина виявляє у себе на шкірі через 2-3 дні. У цьому місці з’являється припухлість, свербіж, почервоніння шкіри. Присмоктування маленької німфи часто для людини залишається непомітним.

  При відсутності можливості звернутись до лікаря, видалення проводять самостійно: намагаючись не пошкодити тіло кліща, не натискаючи на його черевце, щоб уникнути потрапляння можливої інфекції, і не відірвати його голову, яка може залишитися в тілі і там наривати, потрібно захопити комаху пальцями (обгорнутими марлевою серветкою!) або пінцетом чи накинути на нього петлю з нитки, намагаючись зачепити біля самого місця контакту. Діставати його слід обертовими рухами строго вертикально. Ні в якому разі не брати кліща голими руками!

  Після видалення кліща місце присмоктування змастити 3% спиртовим розчином йоду, спиртом або одеколоном і добре вимити руки з милом та протерти антисептиком. Якщо хоботок залишився в ранці, його видаляють стерильною голкою.

  У разі появи будь-яких ознак захворювання: підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості на шкірі в місці укусу необхіно звернутись до лікаря-інфекціоніста.

Галина ВАСЮРИН, інструктор-дезінфектор Кременецького ММРВ ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України».