Святими місцями рідного краю

  Нещодавно пролунав останній шкільний дзвінок 2020-2021 навчального року, сповістивши усім школярам про такі омріяні канікули. У кожного свої плани, мрії та побажання на літо. Так хочеться гарно відпочити, поїхати у цікаву подорож, аби отримати позитивні емоції та незабутні спогади про канікули. Вже у перші дні літа школярі Борщівської ЗОШ І-ІІІ ступенів ім.Я.П.Горошка впевнено взяли старт у цьому напрямку.

  Кілька років поспіль у стінах навчального закладу успішно функціонує недільна школа, організатором та керівником якої є настоятель храму с.Борщівка о.Сергій Сіверський. Кожного четверга школярі із задоволенням відвідують цікаві, дуже змістовні заняття, де збагачують себе знаннями про Святе Письмо, отримують важливі духовно-етичні настанови. А ще для учасників недільної школи доброю традицією стали екскурсії духовними святинями рідного краю. Теплі спогади у серцях дітей залишили поїздки до Різдвяної шопки, що в церкві св.Петра і Павла (м.Тернопіль), виступ у ТРЦ «Подоляни» на Фестивалі коляди, поїздки із вертепним дійством у села Лановеччини, перегляд фільму духовного змісту в кінотеатрі CINEMA CITI.

  Цьогоріч, 3 червня, учні 5-8 кл. (спільно із батьківським колективом та о.Сергієм) відправилися у паломницьку поїздку стежками Кременеччини та Рівненщини. Розпочалася подорож із підйому на Божу Гору, що знаходиться поблизу с.Великі Бережці. Дітей тепло і гостинно зустрів о.Василь Дідик. Він розповів школярам про об’явлення Богородиці на цій горі та відбиток на камені Її святої стопи. Священник зацікавив усіх непростою історією побудови церкви на Божій горі, здійснив миропомазання присутніх, провів екскурсію печерами, подвижницьке життя в яких триває і досі. А ще дітей захопила надзвичайна природня краса цієї святої місцини, спокій та затишок, що тут панують. Незважаючи на довгу та не завжди просту дорогу, втоми ніхто не відчував. Фізичних сил та наснаги додавала свята вода, яку спожили діти на Божій горі.

  Не менш цікавою виявилася і подальша екскурсія на Джерело св. Анни, що на Рівненщині. Учнів вразило почуте про надприродне зцілення людей після купання в озері. З вірою в серці та молитвою в душі кожен умився святою водою, попросивши у св.Анни здоров’я та зцілення від хвороб.

  Дружня, позитивна атмосфера та відсутність втоми привели дітей ще й на гору Бонна у м.Кременець. Замилування надзвичайними краєвидами стало чудовим завершенням паломницької поїздки.

  Ця подорож не просто подарувала усім гарний настрій, нові враження та духовне збагачення. Для школярів це ще й вагома подальша мотивація для відвідин недільної школи. Адже так приємно, що після плідної праці над собою в духовному плані є можливість вкоренити ці знання в серце реальним перебуванням у святих місцях. А ще — почерпнути для свого внутрішнього джерела таку важливу та необхідну в наш час духовну поживу.

Антоніна ГОРОШКО, вчителька Борщівської школи.