Учасники бойових дій: разом змінити життя на краще

  В останню неділю червня вкотре зібралися разом учасники бойових дій Лановеччини. На зустрічі були присутні заступник Лановецького міського голови Анатолій Поцелуєв, депутат міської ради, кіборг Сергій Гончарук, голова громадської організації “Воїни АТО Лановеччини” Стефан Брек та його заступник Дмитро Харчук, голова громадської організації воїнів Афганістану Олег Довгалюк, учасники бойових дій АТО/ООС та Афганістану, голова Кременецької районної організації учасників бойових дій АТО Іван Білосевич із своїм заступником Григорієм Жужельським, голова Асоціації учасників бойових дій АТО м.Тернопіль Дмитро Гайтко, голова Тернопільського осередку “Союз десантників України” Сергій Білий, меценати, волонтери та активні краяни.

   Крім поточних проблемних та організаційних, основним питанням відкритих зборів був звіт щодо організації збору коштів та проведення капітального ремонту палати для учасників бойових дій Лановеччини в Заліщицькому військовому госпіталі інвалідів війни та реабілітованих.

   Так звана гібридна війна на Сході України триває сім років, та, незважаючи на домовленості про припинення вогню, зустрічі й перемовини в ТГК (тепер вже у формі онлайн), майже щодня чуємо повідомлення про загибель, поранення наших захисників. Переживаємо за наших земляків-воїнів, які перебувають у військових підрозділах, що стримують ворога. За період з 2014 року з Лановеччини (за даними військкомату) понад 200 мобілізованих і добровольців пройшли страшні жорна боїв. Але насправді їх значно більше. Після повернення із зони бойових дій їм дуже важко адаптуватися до мирного життя: проблеми з працевлаштуванням, непросто складалися в окремих стосунки в сім’ях, з односельцями…

   Саме тому створення ГО «Воїни АТО Лановеччини» мало стати організаційним центром для демобілізованих, допомогти вирішувати складні побутові умови. Але активність самих атовців, як відзначалося на зустрічі, низька — 15 відсотків з них цікавиться і прагне разом впливати на ситуацію свого життя, села чи міста, де живе, добиватися виконання тих зобов’язань, які прийнято в Україні щодо учасників бойових дій. Участь у зборах взяло близько 30 чоловік, більшість з яких представляли спілку ветеранів афганської війни. Вони дружні. А що заважає приїхати раз в місяць, коли проводяться такі зустрічі, учасникам АТО-ООС і перебирати досвід відстоювання своїх прав?

   У цьому році керівники організації разом із старостами новостворених округів Лановецької громади вирішили провести зустрічі з атовцями в селах, де цікавилися умовами життя, праці, проблемами і можливостями їх вирішення. Такі зустрічі пройшли у шести із 12-ти округів і виявили чимало проблем, до яких мають докластися й самі деякі учасники бойових дій. Навідалися Д.Харчук, С.Брек та В.Довгалюк, старости й до родин померлих учасників АТО: у с.Лопушне вручили альманах «Лан» дітям Юрія Кухарчука, у Верещаках — бабусі безвісти зниклого Михайла Волощука.

  Минулий рік був ускладнений коронавірусом, але треба і старостам, і небайдужим односельцям, та, напевно, шкільним коллективам, які ще збереглися, звертати увагу на життя ветеранів-учасників бойових дій.

  Серед основних питань життя учасників війни — земельне та медичне обслуговування. Ще не всі отримали земельні наділи і, щоб цього добитися, на думку С.Гончарука, необхідно об’єднати вимоги трьох районних ветеранських організацій. Ускладнення виникають із зубопротезуванням — не вистачає коштів. Але в цьому питанні, як пояснив заступник голови міської ради А.Поцелуєв, доведеться домовитися про часткову компенсацію на всіх учасників БД. Навели приклад, коли на одного з них у протезуванні  використали 17 тис. грн, а коли пояснили, що іншим не вистачить коштів, заявив, що йому до інших байдуже… Тим більше, що державне фінансування на це здійснюється частково, а решту має брати на себе громада. Щодо виділення земельних ділянок, то в селах ще є невеликі запаси, у місті з цим складніше.

  Таким чином виникає потреба про введення до складу виконкомів чи запрошення на засідання депутатських комісій представників від ГО, щоб представляти свої потреби і впливати на рішення. Представник Кременеччини Іван Білосевич заявив, що атовці всього району ставлять вимогу про таке представництво у виконкомах. Необхідно поновити і раду сприяння учасникам АТО у районних структурах. А також пора ввести в медичні заклади психолога-реабілітолога. В області створена консультативна рада для співпраці з ветеранськими організаціями. І тут знову наголошується на спільній дружній діяльності всіх трьох ветеранських організацій.

  Інформував Д.Харчук і про ремонт у Заліщицькому госпіталі: «За збір коштів, що тривав півтора року, відповідали Дмитро Харчук, Стефан Брек і Олег Довгалюк. Півтора року нервів, сил, поїздок, зустрічей, організація закупок будівельних матеріалів, пошуку працівників та самого процесу ремонту і ось: новенька палата готова, але нічого б всього цього не було, якби не добрі серця жертводавців, які відгукнулись на наше прохання:

 Михайло Головко, голова Тернопільської обласної ради; Володимир Кравець, директор ПАП “Добрий Самарянин”; Василь Денисюк, керівник ПСП “Перемога”; Осип Гасюк, керівник ПСП а/ф “Горинь”; Микола Богатюк, керівник ПСГП ім.Шевченка; Сергій Казновецький, керівник ТОВ “Комагро”; Олег Радюк, директор “ЛанОілТрейд”; Борис Батринчук, керівник ПСП а/ф “Чайчинецька”; Іван Романюк, керівник ПП “Прогрес К”; Микола Шевчук, “Лановецьке ХПП”;

 Іван Гусар, директор ФГ “Айова”; Олексій Прибит, директор ФГ “Загребля”; Сергій Козачок, директор ФГ “Фортуна С”; Володимир Мартинюк, керівник ПСП “Влад”; Юрій Батьковець, директор Міжрайонного управління водного господарства (назва підприємства на час збору коштів); члени громадської організації воїнів Афганістану Лановеччини; члени ГО “Воїни АТО Лановеччини”. Завдяки цим меценатам та жертводавцям нам вдалося зібрати необхідну суму та втілити хорошу ідею в життя!

  На жаль, не всі відгукнулись на прохання: дехто відверто тягнув час, дехто прямо футболив нас, і навіть враховуючи те, що пожертва — справа добровільна, на мою думку, до цієї справи мали б всі долучитись, адже війна триває. Восьмий рік війни з Росією і квазі-республіками, а декому це вже не цікаво: «АТОвців розвелось, щось ходять-просять», але якщо завтра знову загострення з Росією і сєпарами, знову призов до лав ЗСУ, то з яким настроєм йти вбивати ворога і вмирати? За кого? Хто то цінує? Тим не менш, світ не без хороших людей, їх насправді дуже багато, і новенька палата для наших героїв-краян — тому підтвердження!»

  Усім, хто підтримав цю добру справу, від ГО вручено подяки. Зокрема на збори завітав Олександр Хайлов із двома синочками та керівник тепер вже філії МУВГ Юрій Батьковець, де із 49 працівників залишилося працювати лише 9. У подяках є слова: «ГО «Воїни АТО Лановеччини» та «Районна організація  Української спілки ветеранів Афганістану» щиро дякують Вам за соціальну свідомість та небайдужість, моральну та матеріальну підтримку учасників бойових дій Лановеччини. Завдяки вашій підтримці та меценатській допомозі ми мали змогу провести капітальний ремонт однієї з палат Заліщицького госпіталю інвалідів війни для учасників бойових дій Лановеччини. У свій час ми зробили все можливе для збереження суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України, а сьогодні Ви робите все для того, щоб ми не відчували себе забутими та непотрібними! Щира Вам подяка за вашу позицію та добре серце!

  У свою чергу ми, ветерани війни, учасники бойових дій різних війн, наші рідні, волонтери та небайдужі жителі громади, які нас підтримують, щиро і від душі бажаємо нашим жертводавцям Божого Благословіння, сильних ангелів-охоронців, успіхів у професійній діяльності, матеріального благополуччя, мирного неба над головою, здійснення всього задуманого і нехай Вам сторицею повернеться за Ваше щире і добре серце!

  Тримаймося разом, підтримуймо один одного, працюймо заради світлого майбутнього наших нащадків, пам’ятаймо про кращих синів української нації, які віддали свої життя та здоров’я задля нашого щасливого майбутнього та здобуття Української Соборної Самостійної Держави! Разом — ми сила! Слава Україні!».

  Вручено і подяку від Тернопільського обласного коша та ГО «Десантно-козацький рій» учаснику бойових дій, переселенцю зі Сходу України Олесандру Хайлову — за мужність і патріотизм, збереження суверенітету та цілісності України.

   Також на зібранні було повідомлено про ініціативу встановлення меморіального знака полеглим на війні героям і померлим. Створено робочу групу для підготовки проекту, прийняття необхідних рішень, документів, збору коштів. Бажання ініціаторів відкрити такий знак 14 жовтня — на День Покрови Пресвятої Богородиці, але попереду чимало роботи. І все ж, як зазначали учасники зустрічі, зокрема і гості-побратими з Кременця, Тернополя, які не можуть бути байдужими до несправедливості, зневаги до законів, брехні в нашому житті і хочуть його змінити, якщо воїни, волонтери, меценати та всі небайдужі люди триматимуться купки, пліч-о-пліч, тоді гарні задуми та хороші справи обов’язково будуть реалізовані.

Марія РОМАНЧУК, голова ГО «Лановеччина духовна».

На фото: зустріч у старостинському окрузі Лопушно; вручення альманаху «Лан» бабусі безвісти зниклого Михайла Волощука у Верещаках; подяка — Олександру Хайлову; відзначений благодійник Ю.Батьковець.