icon clock09.08.2021
icon eye1169
ЛАНОВЕЧЧИНА

Хліборобський екзамен «Горині»

  У ПСП а/ф «Горинь», де керівником Заслужений працівник с/г України, орденоносець, досвідчений господарник Осип Гасюк, стало доброю християнською традицією напередодні дозрівання хлібів проводити свято переджнив’я, а тоді беруться до важливої роботи — молотьби.

склад загону комбайнерів (керівник Дмитро Совицький четвертий зліва)

  Спершу озвалися приватні комбайни вітчизняного та іноземного виробництва на власних селянських полях, збираючи зрілі ячмінь та пшеницю

  Розпочали жнива зі збирання озимого ріпаку на площі 700 га. Обмолотили його за 3 дні, зібравши близько 40 цнт. з кожного гектара.

  12 зернозбиральних машин марки Claas поділено на 2 загони, очолювані фаховими спеціалістами Дмитром Совицьким і Артуром Романюком.

Степан Гасюк
Микола Шевчук

  Відрадно, що серед капітанів степових кораблів є механізаторські династії, а також ті, хто пішов батьківською стежиною. З сім’ї Петра Бригадира, нині уже покійного, жнивують син Степан та онука Олександр (комбайнери), а очолює інженерну службу агрофірми старший син Петра — Анатолій. Перейняли батьківський досвід і механізаторські навики також комбайнери Степан Кирея, Віталій Кошло, Василь Солонюк, Володимир Бурак, Віктор Козло. Поряд з ними працюють їхні колеги Василь Віннічук, Михайло Березюк, Ігор Шаблистий, Юрий Жежера. Вони розповідають, що працюють допізна, поки колосся не зволожиться. Також їх організовано підвозять до робочих місць, забезпечують гарячим харчуванням, працюють душові.

  З полів двох урочищ «Помірки» та «Біля Яринки» безперебійно рухаються автомашини, транспортуючи зерно нового урожаю на зерноочистний тік. Водії три Ігори — Волянюк, Михальченко і Папіра, Андрії — Сосна, Томчук, Василь Кузів, Петро Музичук, Віктор Дубенчак та Юрій Сидорук щоденно перевозять по 80-100 т збіжжя. В агрофірмі відчутне особливе вболівання за долю врожаю. Ходом жнивних робіт переймаються перший заступник Осипа Амброзійовича — його син Борис та онук, помічник керівника ПСП а/ф “Горинь” Степан. Вони часто в полі, цікавляться, радять, допомагають. Також серед них є і керівник механізаторів бригади Сергій Наконечний.

Олександр Бригадир
Степан Бригадир

  Відвантажене від комбайна зерно проходить на тоці кілька етапів. Його майбутнє визначають лаборантки лабораторії агрофірми Людмила Новацька, Ірина Гуцало та Лілія Богачук. Вони проводять аналізи на вологість, клітковину, якість, білок та натуру зерна. Далі шлях збіжжя пролягає на очистку, калібрування, сушіння чи на агрофірмовий елеватор.

  Механізми току працюють чітко, злагоджена організація праці ЗАВ та сушарок. Це завдяки механізаторам Володимирам — Берестенцю, Резніку, Костюку, Василям — Гарбару, Жигайлу, Сагану, Сергію Солонюку, Олександру Посавчуку, Андрію Костюку, Петру Корчевському. А ще наводять лад, чистоту на площадках жінки Марія Полоз, Лідія Бойко, Марія Білоголовко, Тетяна Бригадир, Ірина Савчук, Світлана Гривас. Працюють у 2 зміни. За всім процесом слідкують і відповідають керівники Богдан Цюх, Андрій Новацький, Віталій Корнієнко.

  Агрономічна служба, очолювана досвідченим головним агрономом Миколою Шандруком, постійно працює у пошуку, реалізації нових технологій вирощування, впровадженню передових, перспективних сортів, гібридів. Так, появились гібрид озимого ріпаку «Трізор», озимої пшениці «Реббел», «Реформ» та інші. Дбають в агрофірмі про ситу зимівлю худоби. Солому скирдують в тюки, а поряд біля площі озимої пшениці «Біля Яринки» кормозаготівельники продовжують заготовляти сінаж із люцерни. Не гаючи дорогоцінного часу, готують основу майбутнього врожаю. Вслід за тюкувальними агрегатами поспішають тракторами з лущильниками Микола Шевчук, Юрій Стадник.

  Спадає спека, вечір стишує ритм жнивної напруги. Бухгалтер автотракторного парку Ірина Починок заздалегідь готує інформацію пройдешнього дня для керівника господарства Осипа Гасюка. Для аналізу, складання планів та завдань на завтра.

Григорій ВОЛЯНЮК. с.Борсуки.

Фото Юлії Колеснік.