Чи вирішить проблему довкілля заборона безкоштовних пластикових пакетів

В Україні заборонили обіг безкоштовних пластикових пакетів

  З 10 грудня набув чинності закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України». Від розділений на декілька етапів для того, аби повністю відмовитися від них.

  Що це означає? Відтепер забороняється безоплатне розповсюдження тонких та надтонких пластикових пакетів у супермаркетах, аптеках, закладах харчування, ринках тощо. Малі поліетиленові пакети з ручками, у які переважно пакують овочі та фрукти, повністю не зникнуть. У магазинах їх можна буде використовувати, просто за них тепер потрібно буде платити. Поки сталої ціни немає, супермаркети беруть від 0,9 до 0,12 копійок за пакет. Законом дозволяється використання біорозкладних та екологічних пакетів.

  З 10 березня 2022 року заборона буде стосуватися розповсюдження, як платне так і безоплатне, тонких та надтонких пластикових пакетів зі стінками менше 50 мікрометрів та пластикових пакетів, матеріал яких містить поліетилен та оксорозкладні домішки для прискорення розкладання на мікропластик. Тобто, продукти повністю перестануть пакувати в поліетиленові кульки. Заборона не поширюється на біорозкладні та надтонкі пластикові пакети, які є первинною упаковкою для свіжої риби, м’яса і продуктів з них, а також сипучих продуктів та льону.

  Закон не стосується пакетів для сміття, харчової плівки, пластикових боксів та будь-яких інших виробів, не призначених для пакування товарів.

  Які будуть штрафи за порушення закону? За розповсюдження пластикових пакетів передбачено штраф від 8500 до 17000 грн. За повторне порушення протягом 3-х років — від 17000 до 34000 гривень.

  Якщо ж розповсюдження пакетів було безоплатним, тоді штраф буде меншим — від 1700 до 3400 грн. За повторне порушення протягом 3-х років — від 3400 до 8500 грн.

  Придбати пакети можна буде лише для власних цілей і за встановленими урядом цінами. Їх поки не відомо.

  Так, з 1 січня 2023 року в Україні залишаться лише біорозкладні пакети. Усі інші, які виготовлені з пластику, будуть заборонені.

  Контролювати ситуацію будуть шляхом планових та позапланових перевірок магазинів, кафе, ринків тощо представники Держпродспоживслужби.

  Чи оце нововведення вирішить питання забруднення довкілля — наразі важко спрогнозувати. Але те, що бездумне використання поліетилену і пластику трохи скоротиться, то це так.

Підготувала Христина БОЙЧУК, студентка 4 курсу Національного університету «Острозька академія».