icon clock16.09.2021
icon eye3257
ЛАНОВЕЧЧИНА

ЧОМУ ЛАНОВЕЦЬКІ МЕДИКИ НЕ ЛІКУЮТЬ КОРОНАВІРУСНИХ ХВОРИХ: АЛГОРИТМ ДІЙ ПАЦІЄНТІВ

  Як відомо, КНП “Лановецька міська лікарня” не задіяна у лікуванні хворих на коронавірусну інфекцію.

  Згідно наказу Департаменту охорони здоров’я Тернопільської ОДА, в області визначено 7 медичних закладів, які юридично уповноважені та отримують державне фінансування на лікування хворих з діагнозом COVID-19. Це лікарні у Заліщиках, Чорткові, Кременці та чотири Тернопільських: комунальна міська лікарня №2, міська дитяча комунальна лікарня, міська комунальна лікарня швидкої допомоги і Тернопільський регіональний фтизіопульмонологічний медичний центр.

Кількість хворих збільшується, а лановецьким лікарям заборонено приймати, обстежувати і госпіталізовувати пацієнтів з коронавірусом

  — Спеціалісти нашої лікарні мають досвід успішної боротьби з ковідом, — каже в.о.головного лікаря КПН «Лановецька міська лікарня» Олег Богатюк. — Ми і надалі були готові лікувати таких хворих, але в міністерстві охорони здоров’я визначили опорні, профільні та резервні медичні заклади, що надають допомогу хворим на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, та підозрою на неї. Це заклади І рівня, до яких не належить Лановецька міська лікарня, хоч у нас наявне боксоване інфекційне відділення.

  Хочу наголосити, що, відповідно до спільного наказу департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації та ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» від 10 серпня 2021 року, визначено маршрут пацієнтів з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, в тому числі вагітних, роділь, породіль та пацієнтів, які отримують замісну ниркову терапію, в заклади охорони здоров’я області, визначені для госпіталізації таких пацієнтів.

  Для жителів Лановецької міської та Борсуківської сільської громад (а також Кременецької міської, Лопушненської та Великодедеркальської сільських, Почаївської та Шумської міських) є КНП «Кременецька опорна лікарня» Кременецької міської ради. У разі погіршення епідситуації можуть бути задіяні резервні лікарні Збаража і Теребовлі. Цим медзакладам передбачено значне державне фінансування.

 На жаль, нам заборонено приймати, обстежувати і тим більше госпіталізовувати хворих з підозрою чи з позитивним результатом ПЛР-дослідження, — констатує Олег Богатюк. — Розуміємо, що такі обмеження не на користь людям Лановецької та Борсуківської громад, багато чуємо нарікань з цього приводу. Заручником такої ситуації опинилися і лікарі сімейної медицини.

Навіть не можна зробити ні рентгену, ні аналізів

  — Вірус SARS-CoV-2, який викликає COVID-19, як і всі коронавіруси, є вірусом, який мутує зі швидкістю приблизно раз на місяць. Клінічні прояви ковіду помінялися. Це може бути загальна слабкість, тошнота, болі в горлі, нежить, не обов’язково має підвищуватись температура. Почастішали захворювання ковідом у дітей, — інформує головна лікарка Лановецького центру первинної медико-санітарної допомоги Людмила Рудніцька.

 — Проблеми тільки починаються. Чи не щодня проводимо забір біоматеріалів на обстеження методом ПЛР. Ми можемо взяти кров на аналіз, але лабораторія нашої лікарні не має права зробити дослідження у пацієнта з підозрою. Більше того — не зроблять рентген. Хіба це нормально? — стурбована медичка. — Сімейний лікар змушений направляти хворого в Кременець. Для чого кудись їхати, коли в Ланівцях є і своя лабораторія, і рентгенапарат.

Відчуваєте симптоми ГРВІ? Слідуйте правилам

  1. Телефонуйте сімейному лікарю. При потребі лікар проведе огляд, направить на тест ПЛР.

  2. У разі позитивного результату тестування, сімейний лікар призначає амбулаторне лікування, або приймає рішення про госпіталізацію (за умови погіршення стану пацієнта).

  3. Сімейний лікар викликає «швидку», диспетчер повідомляє екіпаж про те, що матимуть справу з коронавірусним хворим, медики одягають захисні костюми і везуть пацієнта в Кременець.

  4. У Кременецькій лікарні проводять усі необхідні обстеження. Стовідсоткове лікування пацієнтів з даною патологією проводиться безкоштовно.

Вакцинованих хворих госпіталізовуватимуть у першу чергу

  Як повідомила Людмила Рудніцька, жителі Лановеччини неохоче роблять щеплення від ковіду. Пункти вакцинації працюють щоденно, навіть у вихідні. 80% працівників первинки провакциновані, 61% — працівники міської лікарні. Не вакцинованими залишається велика кількість працівників освітніх закладів. Зрозуміло, що є частина людей, яким протипоказані будь-які щеплення. Таку категорію населення враховують. Однак, як запевняють у МОЗ, при великій наповнюваності опорних лікарень хворими на ковід, вакцинованих госпіталізовуватимуть у першу чергу.

  — Не буду коментувати таке рішення, — каже Л.Рудніцька, — але знаю, що щеплені проти ковіду люди легше переносять захворювання. Скажімо, на Лановеччині двоє осіб (з початку серпня), які були вакциновані (одна людина в Росії, інша отримала лише першу дозу і ще не минуло 14 діб), захворіли на ковід, але перенесли хворобу в легкій формі. Хочу нагадати, що кожен організм по-різному реагує на будь-які щеплення, проте це чи не єдиний спосіб у боротьбі з пандемією. Ми ж бачимо, які підходи до цієї проблеми у розвинутих країнах Європи і світу.

  А те, що сімейна медицина в Ланівцях стала заручником рішень на рівні країни, мені особисто прикро. Мої лікарі нерідко мають справу з пацієнтом з підозрою через явно виражені симптоми, а є люди, в яких прихована форма вірусу. Тим не менше, ми не отримуємо додаткових коштів за роботу з такими хворими. І, маючи в своєму місті лабораторію і рентгенкабінет, змушені направляти людей в інші медзаклади. Відповідно, наша лікарня не отримає коштів за подібні обстеження. На жаль, вся справа у малій кількості населення. А державна субвенція, як відомо, розподіляється за цим принципом.

На Лановеччині активно хворих на коронавірус 35 осіб

  За інформацією лікаря-епідеміолога Марії Борейко, станом на 16 вересня активно хворих на коронавірусну інфекцію 35 осіб: Лановецька громада — 23, Борсуківська — 12.

  З початку пандемії захворіло 1778 (в т.ч. діти — 180, медики — 91). З початку 2021 р. — 884 осіб. Летальних випадків — 17.

  На даний час двоє хворих з Лановеччини госпіталізовані у Тернопільську лікарню і четверо — в Кременецьку.

  Медики просять уважніше ставитись до свого здоров’я, дотримуватись простих правил поведінки під час виявлення симптомів ГРВІ, інформувати сімейного лікаря і не зволікати з проведенням щеплення проти ковіду. Плюс дистанція і маска в людних місцях обов’язково!

  Не дай боже сьогодні захворіти… Тож бережімося!

Наталя ГАМЕРА.