icon clock06.02.2022
icon eye1028
ОСОБИСТОСТІ

Ювілейна зима освітянки Катерини Гринчак

  Ланівчанці Катерині Гринчак 6 лютого виповниться 90 років. Ця жінка — жива історія і свідок багатьох подій, що відбувалися у Ланівцях, вона береже краєзнавчі спогади і ділиться ними з нащадками — у численних дописах в газеті «Голос Лановеччини» та обласних друкованих виданнях, неодноразово була гостею в ефірі районного радіо, учасницею відео екскурсій містом, культурно-масових зустрічей у районній бібліотеці, її дописи займають чільне місце у літературно-мистецькому альманасі «Лан». І все це та багато інших активностей відбувалися, коли Катерина Сергіївна була уже на пенсії.

  Катерина Гринчак після закінчення школи у рідному містечку працювала піонервожатою, навчалась у Чернівцях. Вийшла заміж за Миколу Олексійовича Гринчака (педагог, краєзнавець, автор історичних видань), з яким разом працювали у школах Івано-Франківщини, Тернопільщини, а з 1957-го — на Лановеччині. Була директором Будинку піонерів, директором вечірньої школи, секретарем райвиконкому, заступником директора середньої вечірньої школи. Двадцять років учила школярів географії у Лановецькій СШ №1. Стала першопрохідцем в області в оформленні географічних кабінетів, застосуванні технічних засобів навчання на уроках, спостережень за погодою на географічному майданчику. Тернопільський інститут підвищення кваліфікації вчителів видав плакат «Технічні засоби на уроках географії» (з досвіду вчительки К.С.Гринчак), який став надбанням для освітян усієї України.

  Катерина Гринчак — «Відмінник народної освіти», стала прикладом для багатьох своїх вихованців, а також для сина, дочки та онуків.

  Талановитого педагога, краєзнавицю, громадську діячку, просвітянку, дописувачку до нашої газети, щиру патріотку, учасницю та ініціаторку багатьох громадсько-політичних заходів районного та місцевого рівнів і просто хорошу інтелігентну людину — Катерину Сергіївну Гринчак вітаємо з багатим ювілеєм життєвої активності!

  З роси й води Вам, Катерино Сергіївно, Господньої опіки, щасливого довголіття!

Від імені громадських активістів — Наталя ГАМЕРА.